Hallontårta

Åh det var så länge sen jag satt här och skrev recept, så mycket har hänt sedan sist och nu tänkte jag försöka dela med mig av nytillkomna recept och inspiration. Detta är en ny härlig tårta som kanske kan passa bra till påsk eller en sommarfika, vad vet jag. Bilderna kommer från flera olika baktillfällen, om det ser lite olika ut. Hoppas det ska smaka och att ni finns kvar där ute och längtar efter mer från Bakhörnan.

Recept Hallontårta

Botten

4.5 dl socker

4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1.5 tsk bikarbonat

1.5 tsk bakpulver

citronzest

1 msk vaniljsocker

0.5 tsk salt

3 ägg

2.5 dl mjölk

1.5 dl olja

2.5 dl varmt vatten


Halloncurd

250 g hallon

2 dl socker

50 g smör

2 ägg


Smörkräm

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

4 äggvitor

citronsaft

400 g smör


Börja med att dra på ugnen 150 grader varmluft. Jag har använt mig av ett set med 6 delar och bakat varje botten för sig. Blanda alla torra ingredienser för sig. Blanda ihop ägg, mjölk och olja till en jämn röra. Koka upp vatten. Blanda de torra ingredienserna med ägg-mjölk-olje blandningen. Avsluta med att hälla i det varma vatten och rör till en rör smet. Klipp ut bakplåtspapper och lägg i botten på varje form. Fördela smet i varje form och grädda i 20-25 minuter.

Koka sönder hallonen, häll sedan ägg, hallon, socker och smör i ett vattenbad, värm försiktigt tills det tjocknat. Låt svalna. Till smörkrämen häll socker, vaniljsocker, äggvitor, citronsaft i en kastrull, värm till ca 70 grader, till alla sockerkristaller smält. Vispa sedan till hård maräng. Ha i lite rumstempererat smör i taget och fortsätt vispa tills smörkrämen blivit fluffig, smaksätt med mer citronsaft eller zest. Färga en liten del rosa med pulverfärg eller med lite halloncurd. Färga resten med gul pulverfärg. Montera tårtan med botten, en ring med smörkräm längst ut för att inte fyllningen ska rinna ut. Fördela alla lager med halloncurd, alternativt något lager med exempelvis vaniljkräm. Klä sedan hela tårtan med smörkräm och avsluta med ett slarvigt lager rosa smörkräm längst ner på tårtan och några färska hallon på toppen som dekoration.

Gillar

Kommentarer