Tiden som gått såå sakta gick plötsligt väldigt fort. För 1,5 år sedan blev jag remitterad till Tandregleringen pga ett bettfel som jag inte åtgärdade i skolåldern. Slarvade med tandställning på mellan/högstadiet och blev även erbjuden räls i 8an, vilket jag sa nej till då. Ångrar såklart idag att jag inte tog erbjudandet! Det borde inte vara upp till mig som nybliven tonåring att fatta ett sånt beslut. Det borde, enligt mig helt och hållet ligga på vårdnadshavarna.

Jag fick tid på tandregleringen några månader efter min tandläkare skickat remissen. Där tog de en massa röntgenbilder, avtryck, och vanliga porträttfoton för att se ansiktet i profil och framifrån. Utifrån detta skulle beslut fattas om vad som skulle göras. Antingen skulle det bli tandreglering med hjälp av räls eller operation kombinerat med räls/tandreglering.

Efter detta tog det ytterligare flera månader innan jag hörde något från dom. I september 2017 hade odontologen och käkkirurgen ett gemensamt möte om hur allt skulle gå till. 5e december 2017 blev jag kallad tillbaka och fick då informaionen om att tandreglering och 2 operationer var nödvändig för att få till ett "normalt" bett. Jag valde att tacka ja och här är vi idag.

28e februari ska jag till tandregleringen och sätta in "gummiringar" för att bredda mellanrummet mellan tänderna bak där det senare ska in en tandställning i gommen inför operationen.

19e mars sker första operationen. Då ska de "såga itu/dela" på gommen för att kunna göra överkäken bredare med hjälp av en tandställning som jag sedan ska skruva på själv ett tag efter operationen. Jag kommer då att få en ganska så stor glugg efter ett par veckor och tänderna kommer nog stå åt alla håll. Efter det ska rälsen på, både uppe och nere. Förmodligen sätter de en i taget.

Sen kommer jag att ha rälsen tills mina tänder ställt sig till rätta, gissningsvis ca 1,5 år. När det ser bra ut är det dags för operation nr 2. (Som jag nojjar mest för) Där ska de flytta fram överkäken. Man flyttar alltså fram den till den nya läget och skruvar fast med titanskruv och plattor. Man har kvar rälsen ett tag efter denna operationen. Sen åker den väck och jag kommer förhoppningsvis att kunna tugga som aldrig förr, slippa värk och även se lite annorlundare ut i ansiktet.

Lite drygt 6 veckor kvar tills jag sövs ner inför operation nr 1, vilket jag tycker är skrämmande i sig. Jag vet att jag har en tuff tid framför mig, men jag hoppas och tror att allt ska gå galant!

Har du eller vet du någon som gjort detta eller liknande? Dela gärna med er av era erfarenheter och släng iväg ett mail. Jag googlar som en tok och kollar alla bloggar/vloggar jag hittar!

Trevlig helg!


Förebilder i profil (kul att jämföra med sen)

Likes

Comments