Header

Vardag, Mina åsikter

Om jag talar både människors och änglars språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal. Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting. Och om jag delar ut allt jag äger och om jag låter bränna mig på bål, men saknar kärlek, har jag ingenting vunnit.

Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.

Kärleken upphör aldrig. Den profetiska gåvan, den skall förgå. Tungotalet, det skall tystna. Kunskapen, den skall förgå. Ty vår kunskap är begränsad, och den profetiska gåvan är begränsad. Men när det fullkomliga kommer skall det begränsade förgå.

När jag var barn talade jag som ett barn, förstod som ett barn och tänkte som ett barn. Men sedan jag blev vuxen har jag lagt bort det barnsliga. Ännu ser vi en gåtfull spegelbild; då skall vi se ansikte mot ansikte. Ännu är min kunskap begränsad; då skall den bli fullständig som Guds kunskap om mig.

Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.

- Kor 13:1-13

Så lyder episteltexten jag läste på söndagens gudstjänst - Korintheirbrevet 13:1-13. En otroligt vacker text om kärlekens betydelse. Tyckte det kunde passa en dag som den här - kärlekens dag. Jag kan tänka mig att många singlar där ute reagerar negativt på den här dagen då det är kärleken mellan personer som är tillsammans som oftast lyfts upp. Men kärlek är så mycket mer än så hörrni! Krama dina närmsta vänner, din familj eller någon du bryr dig exkta mycket om! Berätta hur mycket dem betyder för just dig och kom ihåg att aldrig ta dem för givet. Något som också är viktigt är att uppskatta och älska sig själv för den man är. Ta den här dagen och uppskatta dig själv och inte bara de männsikor omkring dig. Ibland måste man få tid till sig själv och förstå vad som är bäst för en själv. Umgås med människor som ger dig energi och inte med människor som tar energi från dig, otroligt viktigt. Ibland kan det vara svårt att släppa en männsika som man en gång älskat. Man kan ha älskat dem som vän, partner eller vad det kan vara, men männsikor ändras och realtioner ändras. Förr kanske en viss person var nyttigt för dig, nu kanske det är tvärtom. Va stark och omringa dig med människor som älskar dig lika mycket som du älskar dem. KRAM på er <3

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej på er! Den här helgen har varit riktigt hektiskt men lugn på samma sätt, svårförklarat. I fredags åkte jag raka vägen hem till mamma. Jag tänkte berätta situationen oss emellan också så ni får en lite klarare bild. När jag var sju ungefär så skildes mina föräldrar från varandra. Pappa bor kvar i huset jag bott i hela itt liv och min mamma flyttade först till en lägenhet, ganska när min pappa. Efter några flyttar med mamma bor hon nu cirka 4mil utanför Kalmar, mitt ute i skogen. Jag stormtrivs verkligen hos mamma men eftersom jag inte har något körkort är det väldigt svårt för mig att ta mig ut dit även med kollektivtrafik så jag behöver ofta skjuts. Jag kan ta tåget men det är fortfarande 5km skogsväg från stationen hem till mamma och det funkar att cykla på sommaren, men man är inte så pigg att gå den biten i kylan och i snön, oftast med massa packning. Brukar alltid ha skolböcker och fotoutrustning med mig vilket kan bli ganska svårhanterligt många gånger. Jag försöker att åka ut dit på helger eller på lov när jag inte har något annat för mig inne i stan.

Den här helgen kunde jag bara stanna hos mamma till lördagen då jag hade lite andra ärenden i Kalmar på söndagen. Det är alltid värdefullt att få ett break från stan, trafiken och människorna och bara få andas in lite skogsluft. På söndagen var jag i kyrkan vid klockan 10. Det vara avslutningsgudtjänst för vår ena präst Sussie då hon fått ny tjänst som kyrkoherde i grannförsamlingen. Jag, Lovisa och @juliafridolf hade skrivit om texten på lovsången Så länge jag lever och riktat den mot Sussie. Efter Gudstjänsten så blev vi bjudna på mat och jag tillsammans med tjejerna höll även då ett tal för Sussie, hon uppskattade väldigt mycket! Efter var det lektion för alla Unga ledare, vi planerade lite för de kommande månaderna och vad som kommer hända i församlingen.

Igår var det en lugn dag och när jag kom hem från skolan och matteprov så satt jag och planerade inredning av mitt rum. Har bytt rum med min pappa och just nu lever jag i ett rum med gröna väggar och möbler som är avskyr. Ska få hjälp med att tapetsera men sen har jag mina egna tankar och idéer om hur jag vill inreda rummet. En sak som är säker är att jag vill ha mycket växter! Har levt största delen av mitt liv i ett stort rum nere i källare, vilket har haft sina fördelar, men det har inte funnits några fönster. Det var den största anledning till att jag bytte till ett mindre, men mycket ljusare rum, och nu kan jag äntligen ha växter i rummet vilket gör allt mycket mer levande.

Selfie och det otroligt fina vädret i morse på väg till skolan.

Likes

Comments

Vardag

Hej alla fina! Gårdagen började sådär faktiskt. Kände att jag inte riktigt var på topp efter den suveräna dagen i onsdags. Eftermiddagen var desto bättre då jag och några vänner åkte ut till ännu en vän. Otroligt värdefullt att få vara med människor man trivs med, dricka te, äta kladdkaka och diskutera allt mellan himmel och jord. Kom hem ganska sent och gick och la mig direkt efter ha läst en tankeställare till novell, mer om den kommer om någon dag.

S

itter just nu i den varma stadsbussen fylld med fredagsstressad människor på väg till sjukhuset och tandläkaren. Har nämligen tandställning så åker dit med jämna mellanrum och helt ärligt, jag älskar att vara hos tandläkaren nu. Lite udda då man ofta associerar tandläkaren med något otäckt och illa. I över ett år har jag nu gått dit med några veckors mellanrum och lärt mig att verkligen gilla det, jätteskumt haha.

Alla träd täcks av rimfrost idag, himlen sken klart blå med några lätta moln och termometern visade en bitig kall temperatur - vackert! Hoppas ni får en bra helg, kram <3

Likes

Comments

Hej på er! Oj vilken vecka det har varit. Hitintills bara onsdag men känns redan som jag uträttat tillräckligt många ärenden för att fylla en vecka. Enda dagen som inte var produktiv var i måndags då jag inte gjorde någonting. Träffade visserligen Julia och Lovisa och planerade lite för våra små fixidéer och sen åkt vi även pulka vilket var tusen år sedan jag gjorde. Det är underskattat, det var nästan en nostalgiupplevelse att vara tillbaka i backen susande ner i oroväckande hastigheter haha.

Igår slutade jag vid 16.10 och for raka vägen till kyrkan för att repetera lite sång och åkte sedan hem och pluggade på en muntlig redovisning/uppträdande som jag hade i spanska idag. Pluggandet var värt och redovisningen gick superbra på dagens lektion, trots att det var den sista lektionen på dagen. Sedan gick jag till min kära storebror som bor inne i stan för jag skulle klippa honom (!). Var inte lika dramatiskt som det låter utan det blev riktigt bra faktiskt. Emellertid drack jag för mycket kaffe hos brodern min och fick onekligen känna av konsekvenserna på bussen sen när jag åkte till kyrkan. Hade inte ätit något sedan lunch heller så fick koffeinpåslag men lyckades lugna ner mig i kyrkan där jag fick i mig två mackor vilket hjälpte till att lugna ner mig något. Idag är det onsdag vilket betyder att jag oftast spenderar kvällen i kyrkan då vår församling har ungdomsgrupp då. Ikväll bakade vi semlor tillexempel, vilket jag förresten har fått någon dille på. Har aldrig varit någon fantast, men 2018 är mitt semleår.

Imorgon har jag sovmorgon till 12.20 och efter skolan ska jag träffa Julia och Elna och ha mysfika med dem. Välbehövligt! Resterande ledig tid kommer gå åt att plugga för har tre prov nästa vecka i Geografi, Spanska och Matte. Hoppas vecka 6 har varit en bra vecka för er! Jag trivs med känslan att jag gjort saker jag behöver och träffat de personer jag verkligen uppskattar och vill umgås med! Kram <3

Det var otroligt fint väder i måndags trots det kyliga vädret. Jag älskar det!

Likes

Comments

I söndags åkte jag hem lite tidigare från mamma och sedan var jag och @juliafridolf på en ljusmässa i en av kyrkorna som tillhör vår församling. Det var verkligen supermysigt med en jättefin predikan och kören som sjöng! Det här också en del jag inte nämt på bloggen, jag är aktiv i kyrkan! Jag är ung ledare i min församling vilket innebär att jag främst har ansvarsområden gällande konfirmanderna men får även hjälpa till vid gudstjänster och en del evenemang som kyrkan anordnar. Jag har varit ung ledare ända sen jag konfirmerade mig och det har verkligen gjort att jag utvecklats som människa. Kyrkan är en frizon där man kan komma precis som man är och dela gemenskapen med varandra, otroligt värdefullt.

Likes

Comments

Wow hörni, det har kommit så otroligt mycket snö inatt och idag. Vaknade upp till en vinteridyll utanför fönstret, snön låg mjuk över alla träd utanför. Njöt av en kopp kaffe och ljuset som uppstod så fort omgivningen hade förvandlats till ett vitt paradis. Det uppstod dock en del problem när vi sedan vid lunchtid skulle åka till morfar och motorvägen inte var skottad och snön föll så tätt att det bara var en enda vit vägg framför bilen. Vi kom inte långt förrän vi bestämde oss för att vända och förstod att det inte var någon bra idé att utmana ödet. Vi åkte och fikade i byn istället och begav oss sedan hem igen. Efter några timmars intensivt snöfall så blev det lugnare och vi gav oss ut på en promenad med hundarna och de är lika snögalna som jag är. Det blev en jättemysig stund ute i den frisk luften, pulserande i all snö och njutandes av åsynen av det snötäckta landskapet.

Likes

Comments

Hej fina! Varje fredag börjar jag vid klockan ett så har en lååång sovmorgon. Brukar uppskatta den men just idag kändes den himla lång och jag fick inget produktivt gjort över huvudtaget. Åt frukost med pappa för en gångs skull dock, har inte gjort det på flera år känns det som så det var mysigt att bara vi två avnjöt en kopp kaffe och en äggmacka tillsammans. Väl i skolan hade jag världens humörsvängningar haha. När jag kom hem och insåg att jag var ensam hemma så spelade jag Monica Z i högtalaren och satte mig ner och drack en kopp grönt chaite för att lugna ner mig - det hjälpte otroligt bra. Då hade jag också tid att sitta och njuta av de stora iskristallerna som föll från himlen, fridfullt och ostört. Jag har saknat snön så mycket för vi har bara haft snö här nere i söder några fåtal dagar den här vintern. Längtar tills mina dagar här i Småland är över så jag kan flytta längre upp i landet där man får en riktigt vinter!

Nu sitter jag i soffan hemma hos mamma med en blöt nos mot armen. Gammelhunden ligger bredvid och njuter av lite sällskap. Det är här jag trivs bäst, i ett hus omgivet av skog och natur med mina älskade hundar. Jätteskönt att få lite ledighet efter en vecka i skolan. Jag har studiedag på måndag också så det blir långhelg! Trots det har jag inte så mycket planerat förutom att jag ska till morfar imorgon för han fyller 85 år. Ska bli kul att träffa alla mina kusiner från den sidan av släkten för har inte gjort det på flera år. På söndag ska jag träffa Julia och Lovisa för att planera ett flertal saker till nästa vecka - kommer bli en riktigt händelserik vecka!

Bild från när jag gick från bussen och det hade precis slutat snöa. När jag kom hem föll jättelika snöflingor och det har säkert snöat mer än en decimeter än så länge och ingen är gladare än jag!

Likes

Comments

Vardag, Musik

Jag älskar svensk musik. Artister som Håkan Hellström, Veronica Maggio och Laleh är stora favoriter, men även äldre artister som Ted Gärdestad, Monica Zetterlund och Fred Åkerström. Min favoritlåt just nu är av Thomas Stenström. Så otroligt enkel och clean låt - och så himla bra. Kan sätta den på repeat tusen gånger om. Lyssna på den när ni vill ha något lugnt under morgontimmarna, när ni känner att ni behöver slappna av och eller njuta av en lycklig stund. Tips från mig till er! Thomas Stenström - Kostym.

Likes

Comments

Vardag, Mina åsikter

Hej fina du! Den här dagen har kantats av irritation, kärlek och hopp. Elevkårerna från de tre kommunala gymnasieskolorna här i Kalmar planerade tillsammans en aktivitetsdag med temat "Kalmar mot rasism". I våra klasser fick vi göra olika diskussionsövningar men vi fick även en föreläsning av komikern Marika Carlsson som vid två års ålder adopterades från Etiopien till Sverige. Hon berättade om sitt liv och de olika sammanhangen hon mött rasismen. Det var en otroligt givande och genuin föreläsning.

När jag sitter i Kalmarsalen och lyssnar på Marika så slås jag av en tanke som gjorde mig irriterad - varför sitter jag här och lyssnar på en föreläsning som poängterar att det är fel att diskriminera någon på grund av personens hudfärg eller etnicitet? Det tydliga och sorgliga svaret är: för att behövs. Det är så många människor som dagligen blir utsatta för kränkningar och påhopp. Det känns så surrealistiskt att det ska behövas föreläsas om sådana här saker som egentligen är självklarheter - man särbehandlar och diskriminerar inte människor oavsett. Punkt slut. Irritationen och den tydliga frågan varför? kom därför ganska snabbt till mig när jag satt där under föreläsningen. Det är inte det att jag tycker det är dåligt att elevkårerna anordnar temadagar där viktiga ämnen höjs för som sagt, det behövs. Det som gjorde mig arg är att det ska behövas. Att det är år 2018 och fortfarande är det ett sådant stort samhällsproblem att vi måste ha aktivitetsdagar för det.

Samtidigt tror jag inte det är bra att möta det här med ilska. Det må vara 2018 och jag tror fler håller med om att rasism inte borde vara ett problem längre i vårt således moderna samhälle - men det är ett problem. För mig känns det då bättre att vända min irritation för hur det inte är och hur det borde vara till kämparglöd och vilja till en fortsatt strid och utveckling. Det gäller att utgå ifrån var vi är i dagsläget i kampen mot rasism och fortsätta kämpa därifrån. Idag kanske vi behöver föreläsningar och diskussionsgrupper för att komma framåt, för att sedan i framtiden kunna se rasism som något avlägset. Jag hoppas att Marika Carlsson öppnade ögonen för fler personer idag så alla inser hur stort det här samhällsproblemet är. 

Slutapplåden för Marika var magisk. Den fyllde hela Kalmarsalen med kärlek men även med hopp. Alla vi unga människor som i framtiden ska styra och fortsätta bygga vårt samhälle stod och visslade och applåderade för det rätta. Vi vägrade sympatisera med hat och visade villighet att kämpa för det vackra!

Kom ihåg - DU är värdefull precis som du är! <3

Likes

Comments

Vardag

Hej fina du, hoppas du har en bra tisdagkväll! Själv sitter jag här med en kopp te och klinkar lite på pianot till melodier av Håkan. Otroligt vad lite varm dryck, en obekväm stol och musik kan göra för själen efter en lång dag i skolan. Jag har en sån hatkärlek för tisdagar. Oftast är det ganska högt tempo i skolan med flertal lektioner utan någon vidare paus vilket är energikrävande, och andra sidan bukar jag nästintill aldrig behöva göra något produktivt när jag väl kommer hem från skolan på tisdagarna vilket är mer kärleksfullt och energigivande. Då är man värd lite kvalitetstid utan allt brus.

Välkommen kanske borde vara det första jag skriver, för det är trots allt mitt första inlägg här på bloggen. Vad roligt att just du har hittat hit. Nytt år nya möjligheter som man brukar säga - hatar verkligen det uttrycket men för den här gången får det väl dock stämma en aning. 2018 kommer bli ett av de bästa åren, jag bara känner det på mig, så varför skulle jag inte vilja dokumentera det? Jag har bloggat förut men det var när min kära vän Julia skaffade sin blogg nyligen som jag blev sugen på att börja skriva igen. Jag befinner mig även på en helt outforskad plattform som än så långe verkar väldigt lovande då jag inte var helt nöjd med min förra.

Jag tänkte inte dra någon längre vals om vem jag är, låter det bli en resa i själv att ta reda på genom mina inlägg. Tycker det känns så tafatt att försöka beskriva sig själv när man ändå uppfattas olika av alla människor. Bättre att ni får skapa er egna bild av mig. Jag har dock delat lite basic information om vad mina intressen och således är i kolumnen till vänster så ni har något hum om vilken tös ni har hamnat hos.

Solens strålar värmde hela atmosfären idag och himlen sken klarblå prydd med lätta moln. Frihetskänsla minst sagt, fåglarna flög mot solen.

Likes

Comments