Dagen efter blodgivningen

Igår var jag ju och lämnade blod för första gången, jag var skitnervös och livrädd, men det gick rätt bra ändå. Nålen var ingen hit, men jag kommer absolut fortsätta lämna blod. Det är obehagligt för mig en liten stund men efter mitt besök där inser jag ju att det är väldigt viktigt att jag ger blod. Det är väldigt viktigt att alla som kan göra det faktiskt gör det.

Innan jag gick dit hade jag ingen aning om vilken blodgrupp jag tillhör, det fick jag reda på igår och det visade sig att min blodgrupp, AB+, är en av de ovanliga grupperna. Endast 5% av Sveriges befolkning har den. Självklart hade jag fortsatt lämna blod även om jag hade haft den vanligaste blodgruppen. Men nu när jag vet att jag har en relativt ovanlig blodgrupp så känns det såklart desto viktigare att gör det jag kan.

Min blodgrupp är inte den som är mest ovanlig men det är den som är i stört behov av blodgivare just nu.

Det gick bra att lämna blod, Alex var där och stöttade mig, jag svimmade inte. Fick en festis under tiden som jag koncentrerade mig på istället för att titta på det som hände i min arm. För obehagligt var det. Jag fick också reda på att jag nu måste vänta fem månader innan jag får lämna blod igen, detta på grund av att jag hade lite låga blodvärden när jag var där. Vilket kan bero på olika orsaker. Bland annat brist på vitamin B12. Vilket, om jag får gissa, är min orsak. Vi som inte äter kött får nämligen inte i oss vitamin B12 på samma sätt som de som äter kött får. Jag har dessutom aldrig ätit extra vitaminer efter att jag slutat äta kött och det var ett par år sedan nu. Så det kanske är dags för det.

Jag uppmanar alla som kan lämna blod att gå och göra det! Det är så viktigt. Speciellt om du vet att du tillhör en ovanlig blodgrupp. Gör det!

Gillar

Kommentarer