Det känns konstigt att om fyra veckor åker jag hem. Tiden har gått jättefort nu de sista och det finns fortfarande så mycket jag vill hinna göra innan jag åker hem. Nu försöker vi ta vara på den sista tiden vi har här och umgås så mycket som möjligt innan vi alla åker hem.

Nu har jag varit i varmköket i tre veckor. Första dagen fick jag själv ta hand om halva köket själv och jag som inte riktigt kunde menyn, hur vi tillagar rätterna eller hur köket fungerar började då med att bränna mig så jag har haft ont i min vänstra hand i över två veckor... Efter det har de flyttigt på ganska bra. Jag har fått mycket ansvar och även fått ta hand om andra praktikanter.

Just nu är det en väldigt lugn period med inte mycket att göra (och alldeles för många praktikanter) så de blir lite långtråkigt men då får vi chansen att vara med mer vi servis så det är ett plus. Jaghar vissa dagar fått hjälpa till i kallis för att ha något att göra. Vad de gäller arbetstimmarna kan jag inte klaga över något. När jag började jobba på Kämp jobbade jag 8 timmar om dagen. När jag bytte till banketten jobbade jag 7 och en halv timma och nu i varmköket jobbar jag 6 timmar om dagen så jag kan inte klaga på arbetsdagarna direkt.

Under dessa veckor har jag även hunnit med en kryssning till Stockholm men Gaby och Daniele. Vi hade de jättetrevligt med de var inte så roligt att jobba kväll samma dag som vi kom tillbaka.. Denna helgen som var nu har jag varit jätteduktig och röstat i de finska presidentvalet. De tog dock ett tag för dem som jobbade i vallokalen att hitta mitt finska personnummer eftersom jag inte ens visste att jag hade ett. Efter det han jag även med ett besök på konstmuseet och titta på von Wright utställningen. 


Suunnittele blogisi - valitse Nouwin monista malleista tai tee omasi, "osoita ja napsauta" - Napsauta tästä

Likes

Comments

Gott nytt år på er!! Hoppas ert år har börjat lite bättre än mitt. Själv börjar jag 2018 med att bli sjuk. December månad har varit fullt upp för mig. Det har varit mycket jobb under de senaste veckorna. Innan jul hade vi väldigt mycket att göra i banketten men middagar och tillställningar och allt som skulle göras i ordning för brunchen och julbuffén på julafton. Jag var ledig över jul och passade då på att åka hem fem dagar och fira jul i Göteborg, skönt men stressigt.

När jag kom tillbaka hit så har det varit jobb ända fram till nyår och i söndags var sista dagen i banketten för mig. Denna veckan skulle jag vara i varmköket men nu blev jag ju sjuk så jag har inte jobbat. Det ska bli spännande och kul att få komma till varmköket nu. Jag har alltid tycket bättre om kallis men personalen här i så härlig och vill att vi ska lära oss så det ska bli roligt att äntligen få komma dit.

Nu är det inte många veckor kvar innan det är dags att åka hem igen och de börjar redan kännas konstigt att inte träffa alla här varje dag. Vi har alla kommit varandra så nära varandra och det känns bara så konstigt att inte träffa dem varje dag efter detta.

Likes

Comments

Ingen har nog missat att det igår var Finlands självständighetsdag och man firade 100 år. Efter några väldigt sega veckor på Kämp såg jag fram emot att få några dagar med lite stress och mycket att göra men så blev det inte för min del. Istället var det den mest sega och långtråkiga dagen hittills. Jag fick följa med Carolina och Miko till Kansallissali där vi skulle servera en trerättersmeny. Som förrätt hade vi en lite buffé som var preppad och klar (den skulle bara ställas fram när det var dags). Som varmrätt hade gästerna fått välja mellan kött eller fisk. De skulle vi lägga upp på tallrik när det var dags. Och till sist som dessert var det chokladtårta med cassis sorbe. Vi gick bort till salen vid fem och gästerna skulle äta förrätts buffén vi sju. Tills att klockan började nära sig sju var det bara en massa av att stå och vänta till vi kunde ställa fram buffén. Efter det var det ännu mer vänta på att vi fick lägga upp varmrätterna och det gick på fem minuter. Jag fick ta hand om de två vegetariska rätterna. Efter vi lagt upp varmrätten och städat köket var klockan nio och det var dags för mig att gå hem. Efter jobbet gick jag för att se fyrverkerierna vid Senatstorget.

Idag fick jag schemat för jul och nyår. Jag fick ledigt fem dagar över julen som jag ska spendera hemma i Göteborg.

Likes

Comments

I går var jag ledig och det skulle jag vara idag och imorgon också men såklart får man ett meddelande att man måste komma in och jobba idag. Jag fick jobba brunchen och lära mig den men det jag gjorde kändes som att det borde vara servitrisens jobb och inte mitt. Min uppgift var att vara ute i matsalen och ha ett öga på buffen, fylla på det som behövdes och hjälpa gäster (vilket inte var så lätt när jag inte visste något). Nästan hela dagen för mig var kändes det som att jag bara var i vägen för alla som sprang där och jobbade. Nästa brunch blir intressant för tydligen ska jag jobba den brunchen själv (men är ju ledig nästa söndagen så vi får se hur det blir).

Efter jobbet blev det en mysig fika och promenad på stan innan vi åkte hem. Imorgon ska ser jag fram emot min lediga dag och bara få vila ut efter denna veckan innan det är tillbaka till jobbet på tisdag.

Likes

Comments

I lördags var det min sista dag i kallis och nu i tisdags var min första dag i banketten. Första dagen fick jag hjälpa till med p-maten och lite andra småsaker men det var väldigt lugnt och inte så mycket att göra för min del. Igår och idag har jag hjälpt till där det behövts. Jag trivs väldigt bra med personalen i banketten, de hjälper mig, förklarar varför man gör på ett speciellt sett och är duktiga på att lära ut. Enda sen i tisdags har jag fått höra flera gånger om dagen att jag står och jobbar på fel sätt... Jag vet att jag måste tänka mer på ergonomin men det är svårt att ändra på något du alltid har gjort men efter allt tjat i kallis om hur jag höll kniven så kommer jag säkert stå på rätt sätt efter mina veckor i banketten.

Snart blir det december och det betyder mycket jobb för oss när självständighetsdagen (100 år), jul oçh nyår kommer. Jag är sån att jag vill alltid ha mycket att göra och klarar inte av när det är lugnt så det blir perfekt nu i banketten annars hade min tid i banketten blivit riktigt jobbig och tråkig.

(I måndags tog vi en tur till Fölisön men de blir mörkt tidigt..)


Likes

Comments

Så nu va det ett tag sen igen och inte mycket har hänt. Det har varit jobb och ett par dagar ledigt emellanåt som jag spenderat med att sova och tvätta. Förra veckan hade jag några morgonpass som omväxling och nu är det tillbaka till kvällspassen. Under veckorna som har gått känner jag ,er och mer att jobba på hotell inte är något för mig. Just nu är det en lugn period med lite bokningar och så men när de har "mycket" så är det fortfarande inte mycket att göra. På en lunch har de haft mellan 40 till 60 gäster och kvällarna har varit väldigt lugna. Nästan varje dag får jag gå hem tidigare för att det inte finns något att göra. Jag vill alltid ha något att göra och inte bara stå där och vänta på att få gå hem. Idag gick jag hem två och en halv timma tidigare vilket är ju skönt men jag är där för att lära mig och det känns inte som att jag lär mig något och utvecklas när jag får samma uppgifter att göra varje vecka och går hem tidigare. Nu blir det helg och jag kan hoppas att det är mer att göra och sen får vi se om jag nästa vecka har bytt station eller om jag är kvar i kallis en vecka till.


Rökt ål med syrad purjolök, senapsfrön och senap. Tre olika betor. Renhjärta med kål och rädisor.


Lunchmenyn denna och förra veckan: Förrätt: Renhjärta vattenkrassemajo, tranbär och gravad och rökt ägg. Dessert: Kokt päron i en vitvins och sockerlag med churros och créme anglaise. Förrätt: Anka med ankhjärta och svamp. Dessert: äppelsorbet (med karamellsås).

Likes

Comments

Nu har jag varit ledig två dagar och det började med att jag igår sprang runt halva stan för att hitta ett par skor som tål lite vatten och snö. Det började nämligen snöa i onsdags kväll och det snöade fram tills igår kväll. Och jag som bara hade två par skor i mocka tyg och ett par Converse. Jag visste exakt vilka skor jag ville ha men har inte hittat dem någonstans här så jag fick köpa andra skor under tiden. På kvällen blev det en promenad till mataffären men såklart glömde jag att köpa det som jag gick dit för att köpa.

Idag blev det ett besök till frisören för att klippa och färga håret. Blev supernöjd med resultatet. Sedan var det bara att åka hem och börja tvätta för att ha rena kökskläder tills imorgon. Denna helgen har jag morgonpassen från 9-17 och om jag inte minns helt fel så har jag även det på måndag och tisdag. Nu ska jag skriva klart första delen av mitt gymnasiearbete innan jag går och lägger mig.

Likes

Comments

Nu va det ett tag en jag skrev ett inlägg och det är för att det inte hänt så mycket. Jag har varit på Kämp och jobbat och sedan åkt hem. Jag jobbar med nya personer nästan varje dag så det är många nya namn att komma ihåg. Vissa är jättesnälla, hjälpsamma och har förtroende för oss och verkligen vill att vi ska lära oss medans andra är mer att du kan hacka det och stöda köket. Nu har det varit tre dagar då jag knappt haft något att göra i köket när jag kommer ni till mitt kvällspass. Det är för att det är en till praktikant i kallis och det vill inte ha oss där samtidigt så Rochie har fått lunchpassen och jag kvällspassen men det enda problemet är att hon har gjort all misa (prepp) så när jag kommer är vi tre stycken i köket med inget att göra. Alla dagar denna veckan har jag fått gå hem tidigare vilket är skönt men även tråkigt då jag vill vara där och lära mig.

I söndags kväll blev det en tur till Linnanmäki (Borgbacken) en nöjespark som hade sin sista öppetdag för året. Och det va så mycket folk där att det inte va sant. Förstår inte hur det fick plats så mycket människor i den lilla parken. Vi höll på att tappa bort varandra flera gånger i folkmassorna (och tappade bort varandra).

Nu har jag två dagar ledigt som blir till att städa, plugga och köpa vinterkläder och skor eftersom det började snöa så det kanske är en bra idé att ha skor som tål vatten.


Likes

Comments

Idag har jag gjort min först dag i kallis på Kämp. Va spänd på att få åka dit ända sedan jag vaknade då jag började klockan 16. Träffade så mycket folk men alla är trevliga och hjälpsamma. Det är bara så många nya namn att lära sig. Det första jag fick göra var att slica bröd i tunna skivor för onsdagens lunch soppa. Sedan blev det att tillaga champinjoner, hacka mandlar och vakuumförpackad allt och lite till. Jag fick även lära mig och hjälpa till att göra desserter som är på deras Á la carte meny medans jag väntade på min hamburgare uppifrån varmköket. Efter maten var det dax för städning. Det gick snabbare än vad jag trodde eller så var det tiden som gick fort. Tisdag och onsdag är det också kvällspass (15-23). Torsdag och fredag är jag ledig och helgen jobbar jag morgonpasset (10-16). Det ska bli roligt att vara där. Jag känner att det finns mycket jag kan lära mig. Godnatt

Likes

Comments

Denna helgen har jag tagit det lugnt. Igår var jag hemma hela dagen och packade upp de sista av mina saker. Hade tänkt åka en sväng in till stan men istället blev det att jag satt och pluggade i några timmar. Idag blev det istället en tur in till stan. Gick in på Stockmann som jag ångrade nästan direkt när jag kommit in. De hade tydligen "galna dagar" som var någon galen rea så det var hur mycket folk som helst där inne, ett köpcentrum med typ 7 våningar och man fick knappt plats där inne. Men jag fick köpt en berlock till mitt armband som det står Finland på. Resten av dagen har jag tagit det lugnt och varit hemma.

Några bilder från vår bastukväll i fredags

Likes

Comments