Bilder från julmiddagen med min värdmammas släkt, julgranen hemma hos mormorn och morfarn, och scenen från Serious Request.

Bild påväg till 's-Gravenzande, mig och Ben (sts chef NL), min mammas kompis och hemvägen från Delft.


Jullovet har varit över sen i måndags och skolan är i full gång igen. Nästa vecka är det provvecka, vilket innebär att jag har en hel vecka framför mig med massor utav prov. De flesta proven är dessutom väldigt stora, då proven oftast baseras på ca 4 kapitel, och mina älskade vänner från Johannes Hedberg.... vi snackar fyra kapitel, lika stora som vår mattebok (som är för ett helt år). Mycket känns omöjligt, men har roliga ämnen och ser ändå fram emot att få reda på hur det går för mig här. Att gå i skolan utan att få resultat känns meningslöst, och om det är dåliga resultat så gör det ändå inget eftersom att utbytesåret inte räknas med.

Förövrigt har jag haft ett superbra, men fullbokat jullov. Vi fick jullov den 22, och den 23 var vi i Apeldoorn då det va 'Serious request' vilket man kan jämföra med Musikhjälpen i Sverige. Jag tror dock att Serious Request är mer populärt än musikhjälpen. På söndagen bakade jag en sats lussebullar, på måndagen firade vi jul med min värdpappas familj och på tisdagen firade vi med min värdmammas familj. På onsdagen åkte jag till 's-Gravenzande vilket ligger under Den Haag (The Hague) och sov över hos min Area rep, vilket är en av de bästa personerna som jag vet här i Nederländerna. Under mitt besök där så träffade jag även en gammal vän till min mamma, då min mamma gjort ett utbyte med sitt jobb när hon va yngre. Det var också häftigt att ta upp kontakten, med en som jag egentligen inte känner. Något som nog aldrig skulle hända i Sverige. Men detta är ju Holland.

På torsdagen visade min Area reps man (som förövrigt är chef över STS Holland) staden Delft och berättade om dess historia osv. Sen lunchade vi, och tillslut körde han mig till stationen där jag satte mig på tåget hem och mycket mer gjorde jag inte på torsdagen. På fredagen åkte jag till min släkt som bor i norra delen av Holland, och där stannade jag 6 dagar totalt. Det var väldigt mysigt då vi fick fira in det nya året tillsammans och det var skönt att få spendera lite kvalitetstid med släkten. Träffade även farmor och farfar, och mina andra kusiner under vistelsen. På torsdagen när jag kom hem så hände det inte så mycket mer då heller, sen på fredagen gick jag på bio med min yngsta värdsyster och tittade på Jumanji, en film som jag starkt kan rekommendera!!

På lördagen så åkte jag till Apeldoorn igen, med min äldsta värdsyster för att shoppa och få lite ensamtid tillsammans. Sedan på söndagen åkte vi till Ikea. Jag, min värdmamma och mina två värdsystrar. Även det va roligt då Ikea ser ut precis som i Sverige och de använder även de svenska namnen här. Vi köpte lingonsylt, brunsås och köttbullar som vi åt dagen efter, och så köpte vi dammsugare (punchrullar), chokladbollar, gifflar och lite annat smått och gått som Ikea importerar från Sverige. och tänk vad gott köttbullar med potatis, brunsås och lingonsylt är! Man märker inte att man saknat det förrän man får äta det igen, sinnessjukt.


Jullovet var som sagt fullproppat, och egentligen så hade jag kanske behövt fokusera mer på skolsaker. Så känns det iallafall, men samtidigt jämför jag med Sverige och hur mycket jag pluggar där egentligen, och det är ju inte så mycket. Jag lägger max två dagar till ett prov, eller rättare sagt typ 5 timmar, och jag lyckas ändå få mina betyg som jag vill ha. Men här tar allt så mycket längre tid för mig att lära. Hjärnan är verkligen inprogrammerad på att lära och komma ihåg saker på ett språk. Det som lärarna babblar om på lektionerna flyger genom ena ärat ut genom det andra, även fast jag antecknar och verkligen lyssnar. Och det är väldigt jobbigt, då det inte finns något annat sätt att spara tid på när det gäller pluggandet. Det är inte det att jag inte förstår vad de säger eller att jag inte hänger med, för det gör jag verkligen! Det är bara det att det går verkligen inte att lägga det på minnet så som jag lägger saker på minnet i skolan i Sverige. Men det kanske har med att göra att jag fortfarande tänker på svenska? somsagt, det är svårt. Men jag ser ändå fram emot proven (om man nu kan se fram emot nåt sånt?) men jag vill verkligen få mina resultat, då jag vet att det ändå kommer gå bra. Första provveckan som vi hade, bara några veckor efter att jag börjat på skolan, så fick jag inte ett endaste underkänt, så det kan ju gå sämre, men det tror jag inte att det gör. Jag har utvecklats så mycket språkmässigt. Personlighetsmässigt vet jag inte, jag tror inte det. Jag är fortfarande samma person, iallafall så som jag beter mig. Men mitt tänkande har nog förändrats en del, på ett bra sätt då, det känns mer moget, eller jag tror att jag fått en annorlunda syn på saker och ting, men vad vet jag egentligen hahah.

Jag vet att jag kommer göra mycket mer när jag kommer hem i alla fall. Jag kommer helt säkert vara bättre på att städa mitt egna rum, och hjälpa till med att laga mat och andra saker. Sen när man hör hur sina värdsyskon pratar mot sina föräldrar, så kan man tycka att det är väldigt arrogant, men om man tänker längre än vad näsan räcker så är man själv nog inte bättre på den fronten.... Sen är det ju ändå rätt svårt att hålla igen när man är irriterad, och jag vet att jag absolut inte är värst med min attityd. Inte mot mina föräldrar, inte mot mina lärare, och inte överhuvudtaget i min närhet. Jag har ändå mycket mer respekt jämförts med andra, kan jag tycka.


Iallafall så har jag det fortfarande bra här, och det va rätt skönt att komma "hem" till sin säng och de vanliga rutinerna efter att jag varit hos min holländska släkt, så trivs det gör jag ju ändå. Där finns väl alltid saker som är mer negativa än andra, och att bo med personer som inte varit sin familj hela livet är också en prövning... tro mig, jag har fått hålla in min irritation och mina åsikter rätt rejält, men jag vet även att jag lätt kan bli irriterad och jag kan ha en rätt stark mening om saker. Men ändå, hur kul man ändå kan ha så är det ändå ett konstigt band som man har med varandra. De är ju inte min riktiga familj, men de är inte kompisar heller, och det är ju inga som jag känt ett längre tag. Bara tanken av det känns konstigt egentligen. Jag har känt dessa människor ungefär lika länge som jag bott med dem. Det är en rätt så sjuk situation om man tänker efter.

Just nu saknar jag mest mina kompisar, och jag hoppas mer än allt att alla finns kvar när jag kommer tillbaka, då jag själv tycker om alla så oerhört mycket. Sen saknar jag mitt egna hus, eller ja mitt och mitt.... men ni förstår vad jag menar. Samtidigt så är det inte så mycket tid kvar, ungefär halva tiden har gått och jag börjar nästan bli stressad då jag fortfarande vill hinna med så himla mycket här. Det är en så konstig situation som jag själv utsatt mig för egentligen... därför tror jag att man inte ska analysera för mycket över det heller. Det enklaste är att låta vardagen rulla på och planera in massa saker som man kan längta till. Oavsett om det är en sleepover med en kompis, eller om det är nåt större.

Det är i alla fall tur att kulturen är som den är här. Det är mycket som hänt de senaste månaderna, som aldrig skulle kunna hända i Sverige. Då folk är mer sociala här, och de är inte så rädda för att prata med främlingar som de flesta skandinaverna. Slå vad om att jag har de sjukaste historierna på lager för mina svenska vänner!


Haha, i alla fall,

detta blev ett väldigt långt inlägg men jag har i alla fall fått skriva av mig. Förövrigt så har jag inte så mycket mer (vilket kanske är tur då detta verkligen är för mycket egentligen)


Kram på er därhemma! Hoppas ni överlever i det kalla :) och Gott Nytt År !


​Bilder från veckan med min holländska släkt. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Kan ni förstå att det bara är en vecka kvar till jul? inte jag. Det ska bli mysigt att få fira med min värdfamilj och deras släktingar. Ska baka lussebullar till allihop, och sedan kallar även nyår.... Har inte mycket att säga men en liten update med bilder kan ju alltid va kul.

Lyssnar massa julmusik just nu. Igår fick jag nya hörlurar av min värdpappa, älska alltså <3 Firade även jul/sinterklaas med ett tjejgäng på 18 pers igår, supermysigt va det. Vi åt egengjord sushi och gav varandra presenter och dikter. Snön har i princip smält bort, men den har ju helt klart hjälpt till med att starta julkänslan.


Kram!

Likes

Comments

Har äntligen fått en gnutta julkänsla här i Holland. Här finns gott om lyktor och ljus som är upphängda i stan, men julmusik är inte Hollands starkaste sida. I alla fall, så åkte vi till Münster. Efter en skoldag till kl 3 så fylldes två bussar och det bar helt enkelt av till en av Europas mest kända julmarknader. Det var supermysigt att gå runt där tillsammans och titta på massa julpynt och handgjorda saker. Vi åt först goda pommes med majonnäs, vilket är ett måste för holländarna, alltid och i slutet köpte vi churros, vilket även va supergott. Tog mycket bilder, för en gångs skull haha.

Idag har jag även skickat en massa julkort med posten, så hoppas att de människorna som jag skickat brev till blir glada! Nästa vecka är det redan jullov och tänk vad snabbt tiden går... snart är det 2018! Jag längtar otroligt, då det alltid är roligt med ett nytt år! Men det ska helt klart bli extra roligt att fira in det nya året här i Nederländerna. Även fast alla svenska vänner är otroligt saknade, så vet jag at tjag har så pass bra vänner att de väntar på mig därhemma, och 2019 kan vi fira in tillsammans istället. Jag har även en provvecka på g, i vecka 3... och har valt att göra 4 utav 5 prov. Samhällskunskap, Engelska, Ekonomi och Nederländska. Har redan börjat plugga på ekonomin, då det verkligen inte är normalt hur mycket dem pluggar här.... och dessutom att det går 2 gånger så långsamt för mig... men sålänge det är roligt så funkar det.

Livet har verkligen fallit på plats här, med vänner, skola och vardag helt enkelt, så har verkligen inget att klaga på.


Hoppas ni har julkänsla och att det är bra hemma i Sverige också!

Kram!


Likes

Comments

Skola, skola, skola.

Rubriken säger allt. Just nu är det väldigt väldigt mycket. På ett sätt är det skönt, men det blir naturligtvis stressigt. Jag har precis lika mycket ämnen som alla andra, förutom idrott eftersom jag har extralektioner i Holländska på idrottstimmarna (men det gör mig inte så mycket). Jag har helt enkelt 10 ämnen, och läxa i i princip varenda ämne. (det är ju dock självvalt så jag får ju skylla mig själv, haha!)

- Management & Organisation - Matematik

- Ekonomi - Geografi

- Tyska - Historia

- Engelska - Samhällskunskap

- Nederländska - CKV (Bild och formgivning/estetik)

Men i nuläget så funkar det. Jag har ju något att göra hela tiden om man säger så... Jag har det så bra här i nuläget över lag, med vänner och hela det sociala köret, jag kan verkligen verkligen inte klaga..... och jag älskar ju verkligen min värdfamilj och är så tacksam över att jag får ta så fria beslut av dem. Alltihop gör även att skolan flyter på bra, för man har helt enkelt lust till allt. I början var det svårt, innan provveckan osv. jag hade så mycket stress (vilket jag även alltid har i Sverige) och min ambitionsnivå ligger egentligen alldeles för högt, men ibland är ju det faktiskt bra också. Jag har iallafall klarat av alla proven som jag har gjort hittills och life is more than great.


Jag och en av de bästa vännerna jag har här, Thirza har åkt till Nijmegen två fredagar i rad för att besöka Universitet Radboud, som förövrigt är riktigt stort med super många fakulteter, men den här gången höll vi oss i juridik/lag & ordning fakulteten eftersom vi helt enkelt skulle få lyssna på massa presentationer som var kopplade till Kriminologi. Vissa var roligare än andra, men avslutningen slog allt då vi nämligen fick sitta i en riktig rättssal och rollspela som advokat/åklagare inför 4 riktiga domare. Det var häftigt att se, och även att få vara med. Jag vet dock inte om det är just det jag vill göra. Jag tycker ämnet är superintressant osv. men advokat/åklagare är inte mitt mål. Inte inom kriminalvården i alla fall. Den dröm som jag alltid haft i bakhuvudet är ju att jobba i EU parlamentet, men det är inte heller aktuellt för mig just nu. Det enda jag vet är att det helt klart ska vara ett socialt jobb där man träffar mycket människor och att man kan gå runt i riktiga businesskläder, dvs kostym, eller någon "chique" klänning med klackar osv. Tänk vad häftigt liksom?

I alla fall, så var det väldigt lärorika fredagar, och vi har även fått ett certifikat som vi kan bifoga/visa upp om vi söker in till just det universitetet så att vi får förtur och jag tror säkert att det är en bra grej att ha med på sin ansökan & CV oavsett.

Annars har jag inte så mycket mer att säga...


Kram!Likes

Comments