Bakning

Muffins med kardemumma, sötsyrliga äppelbitar och kanelcrumble. Finns inte så mycket mer att säga än att det är en perfekt kombination av smaker, dom är så goda!

Ingredienser:

Äppelfyllning:

2 st äpplen
2-3 tsk citronsaft
1 msk socker
1 msk vatten
2 tsk vaniljsocker (ev lite vaniljpulver om du har det hemma)

Crumble:

75g smör

1,5 dl havregryn (glutenfria)

1,5 dl muscovadosocker

1 dl mjölmix (ex finax röda)

0,5 msk kanel

1 nypa salt

Muffinssmet:

2 ägg

1,5 dl socker

75 g smör

1 dl mjölk

3,5 dl finax röda glutenfri mjölmix

2 tsk bakpulver

0,5 tsk kardemummakärnor

1 nypa salt

Börja med att slå på ugnen på 200 grader celsius.

Skala äpplena och tärna i små bitar, lägg i en kastrull tillsammans med resterande ingredienser. Koka upp och låt sedan småkoka tills äpplena är mjuka, det tar ca 10 minuter. Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt äppelfyllningen svalna.

Crumblet är enkelt att göra. Blanda ihop smör och muscovadosocker till en jämn smet och nyp sedan ihop tillsammans med resterande ingredienser tills det har bildat en deg.

Nu är det dags att göra muffinssmeten, här är det viktigt att alla ingredienser är rumstempererade.

Vispa ägg och strösocker tills det blir ljust och fluffigt. Smält sedan smöret och blanda det med mjölken innan du häller ner det i smeten. Mortla kardemummakärnorna och blanda i en separat skål tillsammans med mjöl, bakpulver och salt. Sikta sedan ner mjölblandningen i smeten och rör tills det inte finns mjölklumpar kvar. Om du har grovmalt kardemumman så kommer bitarna inte gå igenom sikten och då får du hälla ner dom separat.

Fyll 3/4 av formarna med muffinssmet och klicka sedan i lite äppelfyllning i varje, efter det strör du över crumblet på toppen. Det här receptet ger ungefär 12 muffins. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Det är viktigt att kolla med en sticka att dom är genomgräddade.

Dom här muffinsarna är redan festliga som dom är men om man vill så kan man servera dom med en klick vaniljsås på sidan om, det är också gott!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Mellanmål/snacks

Här kommer ett recept på min favoritglass, bananglassen. Vegansk, glutenfri och mjölkfri och du kan smaksätta den precis som du vill, den här gången blev det blåbärssmak. Det enda du egentligen behöver för att göra bananglassen är frysta bananer och en matberedare.

Ingredienser:

2 bananer

1 dl blåbär

1 tsk vaniljsocker

kokos till topping

Den här glassen är som sagt väldigt enkel, men kräver en dags förberedelse. Börja med att skala och skiva två mogna bananer och frys sedan in dom minst en dag innan du ska göra glassen. Ett tips är att köpa upp massor av bananer när det är extrapris på affärerna och sedan frysa in dom, då finns det tillgängligt direkt när suget efter bananglass kickar in! Jag brukar nästan alltid ha en låda full med skivade bananer i min frys.

Börja med att mixa bananerna i matberedaren tills dom blir till en krämig mjukglassliknande konsistens. Du kan behöva stanna matberedaren några gånger och röra om. Efter det häller du i blåbären och vaniljsocker och mixar ihop det lite snabbt. Häll sedan upp den i en skål och toppa med blåbär och kokos. Det går att frysa den någon timme ifall du vill ha den hårdare i konsistensen, men personligen så föredrar jag att äta den direkt.

Likes

Comments

Bakning

Dom här glutenfria cookiesarna är alldeles beroendeframkallande. Krispiga längst kanten och mjuka i mitten med massor av stora chokladbitar, mums! Jag har fått inspiration till dom här av en engelsk youtuber så nu ville jag testa att göra en glutenfri variant av dom. Lite små ändringar i receptet och en glutenfri mjölmix istället för vetemjöl och dom blev perfekta. Ett plus är också att dom är väldigt enkla att tillaga, är i princip bara att röra ihop alla ingredienser. Perfekt om man väntar gäster och vill röra ihop något snabbt.


Ingredienser:

​200 g smör
270 g strösocker
1 ägg
325 g semper fin mix
1 tsk bakpulver
En skvätt mjölk (om det behövs)
150 g vit choklad
200g mjölkchoklad

Börja med att slå på ugnen på 200 grader Celsius. Vispa sedan ihop smör och socker till en fluffig smet och rör efter det ner ägget. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en separat bunke och rör sedan ner det i smeten. Det är enklast att häll ner lite i taget, annars finns det risk för att man får mjöl i hela köket. Om kakdegen blir för tjock och svår att blanda så kan man även tillsätta en skvätt mjölk. Sedan är det dags att bryta ner chokladen i stora bitar. Den här gången bytte jag ut den vita chokladen mot kinder maxi choklad, det blev också supergott!

Ta nästan en hand full med smet och rulla till en boll (ska totalt bli ca 9-10 st), jag tycker att det är godast om man gör dom här kakorna ganska stora. Det är viktigt att man inte sätter för många kakor på samma plåt, max 5 stycken per plåt, då det finns risk för att dom flyter ihop. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter, dom är klara när kanterna börjar bli lätt gyllenbruna. Låt dom sedan svalna ett litet tag innan du tar bort dom från plåten. Ett tips är att sedan äta dom tillsammans med en kopp te, det är en grym kombination!

Likes

Comments

Matlagning

Här kommer ett recept på en enkel och supergod paj med kyckling och bacon. Färskosten och grädden gör den krämig och det är enkelt att variera den genom ex. att byta smak på färskosten eller byta ut broccolin och paprikan mot någon annan grönsak. Eftersom att grädden och baconet gör pajen lite fetare så har jag gjort en nyttigare variant på pajbotten.



Pajbotten:

2 dl gf mjölmix (ex. finax eller semper)
2 dl gf grov mjölmix (ex. finax eller semper)
75 g kallt smör
75 g kvarg
2-4 msk kallt vatten
1 krm salt

Blanda mjölmix, smör, kvarg och salt till en smulig deg. Tillsätt sedan iskallt vatten (så mycket som det går utan att den blir för kladdig) och arbeta ihop degen. Tryck sedan ut den i en rund form ca 22 cm i diameter och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Medans pajdegen vilar så är det perfekt att göra fyllningen (se nedanför). Efter den har vilat så ska den förgräddas i mitten av ugnen i 10 minuter på 225 grader, glöm inte att nagga botten innan du sätter in den i ugnen.


Fyllning:

400 g kyckling
2 paket bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (pressade)
100 g färskost med kantarellsmak
2 dl matlagningsgrädde
1-2 msk sriracha chilisås
chilipulver
1 röd paprika
broccoli (alternativt)
salt och peppar
olivolja till stekning
ost till topping

Börja med att finhacka löken och bryn den tillsammans med vitlöken, häll över den på en tallrik. Bryn sedan kycklingen i olivolja och krydda med salt och peppar. Jag brukar bryna den en väldigt kort stund, men på hög värme så att den får en fin och krispig yta och flytta över den till en tallrik. Sänk värmen till medeltemperatur och stek baconet krispigt, jag brukar efter det hälla bort allt överskottsfett ur stekpannan.

När baconet är färdigstekt är det bara att hälla i kycklingen, löken, färskosten, matgrädden, chilisåsen och chilipulvret och sedan låta det koka ihop på medelvärme i ca 10 minuter. Tillsätt efter det paprikan och broccolin, smaka av med salt och peppar. Häll sedan över det i den förgräddade pajbotten och toppa med ett tunt lager av valfri ost. Grädda sedan pajen i mitten av ugnen i ca 20 min på 225 grader. Låt den svalna en stund och sedan är det bara att äta, servera gärna med sallad på sidan om.

Likes

Comments