Kan inte annat än att rikta ett stort tack till år 2017 som varit ett så otroligt bra år! Har fått vara med om en massa! En av de största händelserna var nog då jag fick beskedet att jag slapp in till Medi! Har haft en härlig höst i studievärlden och trivs så himla bra med det jag studerar.

Hoppas på många nya utmaningar år 2018, och rutinmänniska som jag är har jag såklart lagt upp några ”nyårslöften” för mig själv. Att bestämma årets nyårslöften var inte svårt eftersom jag fick Ulcerös Kolit i december. Mitt mål för 2018 är såklart att lära känna den här sjukdomen och hur jag ska leva med den för att må bäst. Passande träning, kost och livsstil överlag är sånt jag kommer jobba med att hitta. För att få mer energi, för att hitta en balans i vardagen och för att främja min hälsa.

Mina konkreta mål kommer vara följande:

1. Börja äta mer medvetet. Tugga ordentligt, känna efter smaker, dofter, konsistensen och att fokusera på att äta då jag äter, inget annat.

2. Minska på sötsaker. Sött äts vid speciella tillfällen. Hör inte till min vardag. Om jag äter något sött njuter jag fullt ut då. Satsa mera på mörk choklad och t.ex. egengjorda raw good bollar.

3. Äta så naturligt som möjligt. Undvika processerad mat så långt det går. Jag vill bli bättre på att läsa innehållsförteckningar på olika produkter.

4. Hitta tillbaka till mer regelbunden träning som passar mig och som är utmanande men rolig.

5. Komma ihåg återhämtningen. Egentid är viktig! Även sömnen vill jag prioritera.

Om ni ännu inte har något nyårslöfte men skulle vara sugna på att ge ett, kanske något av dessa kunde vara passande? Det är en hel del att ta tag i, men jag anser inte att jag startar helt från noll. Jag har alltid strävat efter dessa saker, men känner att jag behöver jobba på dem mer nu och kanske på ett annat sätt än tidigare. Med delmål och konkreta tips på vägen blir allt så mycket enklare! Nu kör vi!


Likes

Comments

Jag är Elin, en 20 årig läkarstuderande från Finland. För några veckor sedan fick jag diagnosen Ulcerös Kolit efter att ha haft symptom i ca en månad. Ganska snabbt fick man alltså reda på vad jag lider av. Även före sjukdomen har jag alltid haft en ganska besvärlig mage som kräver vissa rutiner för att inte ställa till besvär.

Efter att jag nu vet varför min tarm är som den är, vill jag försöka leva på ett sätt som passar den. Både med tanke på vad jag äter, hur jag tränar och lever. Jag minns alltid vad min kemilärare i gymnasiet konstaterade för oss elever; om man får någon sjukdom så är det skönt att åtminstone kunna utesluta att man själv orsakat den p.g.a. sina levnadsvanor.

Det görs hela tiden mer forskning på hur stor betydelse vår tarmhälsa har på vårt allmänna välmående och jag tror att det för alla människor vore viktigt att fundera lite mer på hur ens mage egentligen mår och vad för sorts bränsle den får. Tarmen förtjänar att bli väl omskött!

Jag hoppas att via denna blogg kunna dela med mig av erfarenheter och tips åt andra som också lider av någon IBD-sjukdom samt andra som vill ta hand om ett av kroppens mest fascinerande organ; tarmen!

Likes

Comments