Pojken på bilden är jag. Kortet är tagen någon gång runt 1976 i Santiago Chile. Eftersom jag har svårt att minnas just hur jag förhöll mig till mat i den unga åldern så har jag frågat folk som då var något äldre än jag.
Jag har fått berättat för mig att jag alltid har varit väldigt glad i mat. Om inte annat så ser man det på min Buddhaliknande fysik som syns på bilden.
Däremot så minns jag när jag som fyraåring smakade på en lomosandwich.
Lomo är en chilensk form av en varm macka med fläskkarré, karrén är då oftast grillad och smakar som himmel på jorden tillsammans med tomat, lök och sallad.
Hursomhelst, det blev inte en utan fyra sådana mackor för lilla mig. Jag minns att alla, inklusive personalen i lokalen förundrades över min aptit.
Det var en otrolig smaksensation för mig, jag minns även hur ledsen jag blev när jag inte fick beställa in ytterligare en till.
Det blev naturligtvis många mer lomos under mina första år i Chile.
Smak är givetvis en väldig komplex sak. Det som är gott för mig är inte nödvändigtvis lika gott för en annan. Samhällsklimatet och det sociala arvet sätter sin prägel i mina smaklökar såväl som dina. Sen finns det några rätter som har knäckt koden. Att något så enkelt som mald kött mellan två bröd blev en världsepidemi är ju väldigt genialiskt.
Säga vad man vill om McDonalds och andra stora hamburgarekedjor men de fann tidigt något som kunde förena smaklökarna i hela västvärlden och lite till.
Nu har jag, efter över tjugo år i matlagningsbranschen i detta land bestämt mig för att försöka blicka tillbaka och skapa gamla rätter på ett nytt sätt. Ge husmanskosten ett ansiktslyft, tiden är mogen för att börja laga lite husmanskonst.
Min utbildning skedde i Göteborg och jag har jobbat i den här staden och landet i hela mitt liv, med undantag för sex månader då jag bodde i Mexico. Jag har jobbat på allt från enkla syltor till fine dining och krogar med stjärnor i guide Michelin. Och trots all jakt på nya smakkombinationer och smaksensationer så landar jag alltid tillbaka i det som utgör grunden för svenskt husmanskost.
Ända sen jag satte min fot i detta land så har jag fascinerats av den genuina husmanskosten. Sen har jag även förundrats och till slut accepterat att man serverar lingon till köttbullarna t.ex.
Jag kommer med tiden att presentera mina tolkningar på vår matarv. Förhoppningvis så öppnar det upp era ögon men framförallt er lust till att själva skapa moderna klassiker av det vi kallar husmanskost.

Skånsk kalops i ny kostym.
Kryddpepparbakad högrev med syrade morötter, rödbetacrudité, lagerbladssky och persiljeslungad potatis.

Likes

Comments