Viktigt om Bröstmjölk! Forskning & WHO, Ersättning vs Bröstmjölk, Med MYCKET mera Intressant!

Det är viktigare med bröstmjölk än vad vi tror och vet !!!

Att bebisen snuttar och inte verkar få i sig mycket är också en viktig del. Ta inte bort din bebis när den gör så! Bebisen och din kropp vet vad den gör. Det kan vara frustrerande för den ammande mamman att titt som tätt ta fram brösten men framförallt under sommarhalvåret behöver bebisen få i sig mer vätska (när bebisen ammar mellan de stora måltiderna, alltså ammar för mellanmål så är det mer vatten/vätska i brösten vilket bebisen måste och vill få i sig när bebben bara är törstig), vilket dina bröst reglerar och det är då viktigt att du lyssnar och uppmärksammar på vad din bebis vill och behöver. Det är en viktig del av att vara en ammande mamma och en viktig del för bebisen.


Utan bröstmjölk har gedigen forskning visat att bebisar
kan få sjukdomar & funktionsdiagnoser så som:


  • Autoimmuna/Autoinflammatoriska & Skitmånga Övriga Reumatiska Sjukdomar!
  • Adhd/Add/Bipolaritet/Borderline/Epilepsi/Autism Spektrum/Aspergers = Syndrom!
  • Sjukdomar med och i Immunförsvaret, immunosuppresserad, = Infektionskänslig!
  • Flera olika Näringsbrister, Depressioner & Allergier!
  • Även nedsatt Motorik & Tal/Känsla/Syn/Hörsel !
  • Även Tyhets-Känsla & Närhets/Trygghets/Integritets/Kärleks - Känslor!


    WHO säger att man bör amma de 3 första åren av en bebis liv, men den tiden som är viktigast att amma är under det första året då mamman producerar råmjölken. Att bebisar inte behöver amma efter 6 månader är ett gammalt felaktigt påstående. Även efter första året av att amma behöver bebisen mjölken för att få i sig rätt mängd näringsämnen som endast mammans kropp kan tillföres bebisen. Det finns även ämnen som tillföres barnet i bröstmjölken som går till barnets ryggmärg för att upprätta barnets immunförsvar. När bebisens immunförsvar utvecklas hjälper mammans kropp till; celler från ryggmärgen och hjärnan transporteras via bröstmjölken för att "lära" barnets immunförsvar hur den skall utvecklas och göra. Det är basically en blueprint från bröstmjölken.

Det överförs även ämnen mot allergier så att barnet inte utvecklar allergier, t-celler som bekämpar främmande virus och bakterier så att barnet är skyddat medan dennes immunförsvar utvecklas och inte har förmågan att bekämpa virus och bakterier. När ett barn föd och är ny är inte barnets immunförsvar fungerande och helt, det växer i takt med barnet i flera år och det enda skydd barnet har är bröstmjölken. Immunförsvaret utvecklas under en längre tid och kommer blir mer och mer fungerande, men under de 3 första åren är det inte komplett vilket medför att det är viktigt för barnet att få bröstmjölk.


Mamman delar med sig av hennes immunförsvar, hormoner och celler så att barnet är skyddat. Detta händer också andra djur i olika former. Cellerna och hormonerna lär också barnets kropp vilka bakterier som är snälla bakterier. Exempelvis bakterier som finns i våra tarmar som vi behöver för att må och fungera bra. På ett sätt kan man säga att mammans immunförsvar som överförs till barnet "väcker liv" i barnets immunförsvar och är chef på ett jobb där ingen har en utbildning för jobbet, och chefen måste lära de anställda vad de ska göra.


Om ett barn är utan eller inte får tillräckligt med bröstmjölk kan denne få problem senare i livet med sjukdomar/skador på immunförsvar. Oftast av allt får man någon reumatisk sjukdom. Majoriteten får inga problem alls av att vara utan bröstmjölk, dock är denna frågan omtvistad av många forskare som delar åsikter och där studier visat att barn får någon sorts sjukdom eller nedsättning senare i livet. Men eftersom att man inte helt kan bevisa att barn får dessa sjukdomar så kan man heller inte säga att barn per automatik får sjukdomar heöt utan bröstmjölk. Studier och forskning har dock visat att majoriteten av barn som inte får bröstmjölk eller inte får tillräckligt mycket eller får bröstmjölk en kortare tid än 3 år, får näringsbrist. Detta till trots att de får ersättning. Det beror på att alla är olika individer och behöver olila mycket av si och så många näringsämnen och ersättning innehåller samma näringsämnen i samma dos. När barnet får bröstmjölk talar barnets kropp om till mammans kropp (hormoner, celler), mjölkproduktion att tillverka mer av det näringsämnet behöver mer av. Direkt när mammans kropp fått notis om det så börjar tillverkningen mer av det ämnet.

Så funkar inte ersättning. Det enda sättet att veta om ett barn har näringsbrist är att ta blodprover, men om det är ett näringsämne som är lågt för bara under några få dagar så märker man inte det. DET är först när barnet påverkas allmänt av näringsbristen, blir ofta eller svårt sjukt och har det jobbigt att äta som man märker att något är fel.

Varför det är så viktigt att barnet får alla och hur mycket näringsämnen som den behöver är att barnets kropp utvecklas och näringsämnena är behövliga för att utvecklas. Det är som en bil och bensin; utan bensin kan bilen inte åka. Du kan åka en kort stund på diesel men efter ett kort tag så pajar bilen och du kan inte köra den. Ersättning för bröstmjölk idag har blivit sjukt bra, man utvecklar hela tiden och forskar om ersättning. Problemet är som sagt att man inte kan veta vad barnet behöver när den behöver det. Om barnet är sjukt krävs fler näringsämnen, vätska och fett i bröstmjölken, det kan inte ersättas av mjölkersättning.


Ersättningsmjölk är det 2a bästa för barnet angående mat,
men det kan aldrig ersätta bröstmjölk!


Det finns hur mycket forskning som helst på internet om man är intresserad av ämnet.
Jag älskar att läsa och lära mig om sådana här ämnen!
Jag tycker att det är väldigt fascinerande och häftigt hur våra kroppar
fungerar. Ju mer man lär sig, desto mer finns att lära fortfarande.


Om du är intresserad av ämnet och forskningen så googla på engelska, då får du mest svar på sökningen. Sök då på studier, The Lancet (världens mest faktabaserade och bestämdaste forskningstidning) Du kan också titta på Youtube videos, det finns många, bra och faktabaserade videos som är lätta att lära sig av.

Take care/Jess

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer