Vikthetsen och fettföraktet sträcker sig ned i åldrarna

Förresten, kollade ni in Stina Wollters instastories igår? Om inte, gå in på hennes profil och gör det om de finns kvar! Det är oerhört viktigt att läsa vad hon delar just nu och det... berör, på så många plan. Hon delar berättelser från vuxna kvinnor och föräldrar som berättar vikthetsen de utsattes/utsätts för av skolan och då mest skolsköterskan. Eller skolsystern som jag alltid kallat denne. Barn så unga som 4 (!) år som blivit tillsagda att de är överviktiga och måste äta mindre för att gå ned i vikt, barn som är feta enligt BMI och skall se upp till sin storasyster som har en ätstörning. Ja, det här är ju heeelt fucked up!

Barn ska inte ens vara medvetna om vad gäller vikt och och bantning. BARN SKA INTE BANTA! Förutom att bantning inte fungerar och att statistik visar att 95% av ALLA som bantar går upp all vikt de fått bort eller gått ÄNNU mer upp vikt, så bifogar bantning för barn ätstörningar som anorexia, bulimi och hetsätning, dåligt självförtroende, kroppstycke och självkänsla, psykiska men för livet och en evighet av jojo-bantning där de barnen som nu blivit vuxna hamnat i en ond spiral av sjukdomar och självplågeri.

Det är intet fult, dåligt, negativt, ohälsosamt, fel - med övervikt. Folk tror att bara för att man blir överviktig så blir man per automatik ohälsosam och är garanterad att få diabetes och hjärtproblem och att man måste fort som faan gå ned i vikt för att inte hinna få dessa. Sådan bullshit. Den myten är lika stark som den myten ni vet där folk säger att bröd blir till deg i magsäcken och att äta bröd då alltså är ohälsosamt. Jag önskar att det skulle vara olagligt att banta barn innan de fyllt 12 år. Jag anser att det är misshandel eller vanvård - vet inte vart det passar in - att banta barn. Om ett barn är överviktig eller fet spelar ingen roll. Nej, faktiskt så gör det inte det. För barn VÄXER både på längden och bredden HELA tiden! Att kolla på vikten och längden är bra i sig men man ska inte stirra sig blint på det. Anledningen till att man kollar det är för att vara tidigt ute om man hittar en sjukdom, exempelvis cancer där man kan gå upp eller ned i vikt extremt fort. Det är INTE till för att fettskamma barn och ge de ätstörningar och säga att de är oönskade som de är och vara elaka mot de.

Så jävla oacceptabelt. Nej, det finns ingen ursäkt! Att vikthetsa bäbisar och små barn liksom? Även unga tonåringar, helt obegripligt. Den enda ursäkten som finns till det är om det föreligger en akut fara med övervikten efter noga utvärderat med läkare! Det här är så fruktansvärt, tänk alla år som barn och vuxna har slösat bort med självhat på grund av jävla fittkukar till människor som förstört deras liv med vikthets och fetthat? Jag bölade som fan när jag läste Stina's stories, hennes inlägg. Jag såg framför mig alla människor som lidit i tysta och alla i skolor och sjukvården som fortsätter den här galenskapen och hatet. Att sjukvården är selektiv när det gäller attityd mot patienter vet jag om sedan lääänge, sedan jag själv var barn. Men att VIKTHETSA barn?! Fy faan rent ut sagt, har de ingen sence of shame i kroppen?

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer