Vikt och hälsa är inte samma sak, men länkas ihop.

När vi pratar om vikt menar vi oftast hälsa och sällan kilona vi bär runt på. Ändå är det kg som vi ser, övervikten, och vi dömer ut människor med övervikt som ohälsosamma och lata. Det finns en myt i vårat kära patriarkala samhälle om att vikt är lika med ohälsa vilket inte stämmer. Snarare är det att ohälsa av vilken form än det må vara KAN innebära en viktförändring som ett symtom.

Hälsosam betyder enligt ordboken: nyttig, sund, hälsobringande, välgörande, stärkande, näringsriktig.

Ingenstans betyder hälsosam övervikt, kg, tjock, lat eller fet. Därför kan inte "Ohälsosam" betyda samma ord. En person som är smal exempelvis ses som sund och hälsosam bara av att man går på utseendet och vikten medan en tjock person döms som ohälsosam, lat och allt jag redan skrivit. Det kan inte vara mer fel.

Ens vikt säger absolut ingenting om ens leverne, ens kostvanor och motion. En tjock person kan ha hundra olika anledningar som grund för övervikten, man kan inte utgå ifrån att denne är tjock pga lathet, dålig motion och överätning. MEN, dessa tre saker spelar till viss roll in då det är ett snabbt sätt att gå upp i vikt på. MEN (igen) ingen väljer aktivt att gå upp i vikt så dessa tre anledningar är enkom symtom på den riktiga grunden till övervikten.

Exempelvis:
- Hetsätning som är en riktig ätstörning (som jag har) som 1/4 överviktiga personer har.
- Fysiska sjukdomar som påverkar rörelseförmågan, matintag och kost;
- hypothyreos, smärtor, mag och tarm sjukdomar, skador i rygg, ben och armar
- Psykiska sjukdomar/besvär;
- Depression, ångest, oro, ptsd, mfl.
- Mediciner så som;
- levaxin, biologiska läkemedel, smärtstillande, magmediciner, antidepressiva, ångestmedicin .
- Tragedi, förlust, trauma, separation, sorg, död av närstående.


Det finns hundratals olika anledningar att en person blir överviktig och att anta då att personen är lat, har dålig självkontroll som inte slutar att äta och inte rör på sig pga lat är otroligt nedvärderande, förminskande och fördömande
. Personen kan ha en sjukdom som påverkar vikten (inte hälsan!) som ex hypothyreos där ämnesomsättningen saktas ned vilket gör att kroppen tar upp mycket mer av vad en äter än vanligtvis. En annan kan ha förlorat en närstående och varit i sådan stor sorg att hen överäter (tröstäter), inte orkar motionera som vanligt eller måste ta läkemedel som ökar vikten. Att man överäter (OBS! ej samma som hetsätning!), rör på sig mindre än vanligt och går upp i vikt är bara symtomen på den verkliga anledningen. Sedan finns det de som äter mycket skräpmat, inte vill röra på sig och ÄR lata - men det är fortfarande OKEJ! Det är ingenting som är fult, äckligt eller något som behövs påtalas för personen om, hen är väl medveten om det.

Man får heller inte glömma att när vi åldras så går vi upp i vikt, den nya vikten blir då den normala vikten. Detta sker helt utan förändring utan har med våra hormoner att göra och våran ämnesomsättning. Framför allt kvinnor händer detta för när vi börjar att närma oss klimakteriet. Även när kvinnor fött barn kan en del vikt stanna kvar. Det har ingenting att göra med att en nybliven mamma äter mer, äter onyttigt eller rör på sig för lite. För skall man vara helt krass så BORDE mammor rasat i vikt efter förlossning då man hela tiden måste röra på sig med ett nytt barn och allt vad det innebär.

Det går en myt om att vikt betyder ohälsosam och så är inte fallet. Jag tycker att vi kan lära om oss och uppfostra våra avkommor om detta och lära våra nära och kära att sluta tjockhetsa, vara fetthatiska och att vikt INTE är lika med ohälsa.

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer