top 10 grödor med hög avkastning

Som förstagångsodlare eller bara nyfiken - det kan vara lärorikt och roligt att få läsa om de grödorna som ger hög avkastning. Den här listan är för grödor som ger högst avkastning, som är mer värt att odla än andra grödor, som ger skörd lite längre än andra grödor och som är tacksamma vad gäller vattning och jord. Efter denna rekordvarma sommaren som ingen odlare var beredd på så kan dessa grödor vara värda att odla i framtiden som ett slags försäkran att ha i kristider där man kanske inte kan vattna växterna vid extrem hetta.


1. Bönor
På en bönplanta kan man få genom säsongerna sommar-hösten upp mot flera kilo skördade bönor. Effektiva bönplantor är de bönor som växer sig höga flera meter som exempelvis blomsterböna och störvaxbönan "Carminat" som båda blir ca 2-2½ meter höga. Förutom växtstöd så är de ganska tacksamma, dessutom på växtstöd kräver de ingen stor plats alls i trädgården vilket gör att bönor hamnar på första plats på listan.

2. Potatis
Potatis känner vi väl alla till. Det finns hundratals sorter att välja bland och olika potatisar passar till olika maträtter, som potatissorten "Asterix" som passar bäst att göra pommes frites på. Varför potatis hamnar på andra plats är för att just potatisen kan odlas året runt och är mycket tacksam vad gäller jord och vattning. Man får hög avkastning på bara en potatis och om man är riktigt sparsam kan man dela en potatis med flera ögon på varje del och plantera bit för bit. Man får då samma effekt som om man planterar en hel potatis. Du kan därmed få en hel årsskörd av potatis på bara ett-två dussin potatisar.

3. Squash
Även squash är tacksam och inte alltför petig vad gäller jord. Den får fler frukter om den fått gödsel och växer en aningens snabbare, men även utan fungerar väl. Squash växer väldigt snabbt och är ivrig att sätta frukter och ju mer man plockar frukterna desto fler frukter producerar squashplantan. Den älskar sol och står gärna rakt i backen, lerjord som finjord. Squashen är ganska tålig också, så även om bladen vissnar lätt på höstkanten mot vintern kan frukterna sitta kvar ytterligare en tid för att kötta på sig. Dessutom kan en squashfrukt hålla bra länge i rumstemperatur!

4. Tomat
Tomat odlar väl de flesta vid detta laget och med all rätt! Tomater finns i tusentals sorter och kan odlas rakt ned i backen, i pallkragar, i krukor eller amplar - bara fantasin sätter gränser. Man kan göra väldigt mycket med tomater och de går utmärkt att konservera, torka och frysa. Tomatplantor får som regel hög avkastning och man kan få upp mot 15 plantor eller fler på en och samma tomatplanta genom att ta bort tomatens "suckers".

5. Melon
Melonplantor kan vara lite trixigt att odla, men avkastningen är värd mödan. När vi tänker meloner att odla så går tanken till vatten- och honungsmelon, men det finns svenska sorter som odlats i Sverige sedan 1800-talet och som man inte odlar i växthus och alltså tål vårat klimat. Det finns melonsorter som med framgång kan odlas i till och med Norrland. Det finns plantor med små melonfrukter som ger desto högre skörd och stora frukter men ger kanske bara 2-5 stycken meloner. Meloner är dock något alla människor och djur verkar älska och det ger en riklig skörd, därför hamnar den på plats 5.

6. Trädkål
Trädkål är fortfarande extremt ovanligt i Sverige, men mer vanligt i England. Trädkål är alltså en perenn kål som man skördar bladen på. Den kommer alltså att stå där du planterade den i upp till tjugo år! Trädkålen innehåller mycket näring och kan växa sig riktigt hög, flera meter i omkrets och höjd, vilket ger den en solklar plats på listan!

7. Pumpa
Pumpor kan bli stora, små eller päronformade, det finns så många sorter att välja på som har roliga former. Men pumpor ger oerhört hög avkastning. Nackdelen är att det tar lång tid. Man sår i början på våren, gärna tidigt i februari/mars för en tidig skörd eller för större frukter, och skördar i oktober. Pumpor kan väga mellan 1 kg till över 20 kg.

8. Malaberspenat
Malaberspenat är inte heller i var mans trädgård, men den borde vara det! Malaberspenat just växer sig slingrande på växtstöd eller pergolas flera meter högt och det är bladen man äter som smakar som vanlig spenat. Den växer till frosten kommer så sår man tidigt kan man få flera liter spenat kom frosten. Den går dock att frysa eller göra örtsalt på.

9. Gurka
Gurka, alla älskar väl gurkor? Det finns vanlig snack-gurka, västeråsgurka som ska konserveras eller små gurkor. Det finns massvis och även sorter där man inte behöver växthus eller polytunnlar för att odla de. Gurkor innehåller mycket näringsämnen, är fullproppade av vatten och svalkande. Varje gurkplanta ger hög skörd, flera gurkor per planta och ju mer man plockar desto mer producerar den.

10. Jordgubbar
Jordgubbar tänker ni? Men jo, faktiskt. Det finns nämligen sorter som ger blommor och frukter från tidig sommar till frosten kommer. De ger skörd i flera månader istället för en gång per år. Jordgubbar är Sveriges svar på apelsin, en jordgubbe innehåller nämligen lika mycket c-vitamin som en enda apelsin! Den innehåller mycket antioxidanter och socker och är mycket tacksam vad gäller vattning och jord. Man kan odla den lite hur som; i ampel, kruka, i pallkrage eller direkt i marken. Det finns många sorter att välja på som är specifika för odlingssätten och hur länge blomning/frukter sätts per år och man kan göra mycket på jordgubbar som saft, godisremmar eller sylt.


Squashen "Black Beauty" ger hög skörd, får större frukter och håller länge i rumstemperatur!

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer

Egenodlatärdetbästa