Tänk på vad ni säger

Något som jag irriterar mig på och blir sårad över är när folk frågar hur jag mår och jag svarar att jag har skov, och de säger "jag förstår, jag har också skov/jag mår också dåligt". Jag och kompis började att prata om det här ämnet för flera år sedan faktiskt och lade märke till det redan då. Vi pratar om det fortfarande och gjorde det igår. Båda känner och anser att när någon (A) gör så mot en person (B) som har en annan sjukdom än den andre (A) så är det förminskande, hånande och nedsättande.

Du kan aldrig jämföra två personers mående även om de har samma sjukdom, men framförallt inte om person (B) har en allvarlig sjukdom/kronisk sjukdom/autoimmun sjukdom. Jag har ju en autoimmun sjukdom och jag får det där sårande svaret hela tiden. Jag tror inte att folk menar något illa, men jag tycker också att folk får fan tänka sig för.

Det är som att folk jämför en person med cancer och en som har förkylning. Man ska inte jämföra för en förkylning för en person kan innebära att de ligger i flera veckor och är riktigt dålig medan en cancerdrabbad person kan jobba och ändå må okej. Men det ÄR förminskande ändå. Det ÄR hånande att man likställer MIN svåra sjukdom med sin egna när det också inte ens är samma sjukdom. Det är samma sak som när folk med fibromyalgi säger att de har skov, vilket inte alls är en skovsjukdom. Ett skov betyder en försämring i sjukdomen som gör permanenta skador. Gör inte sjukdomen permanenta skador så är det inte ett skov.

Det är jättejättejätte o-omtänksamt och hänsynslöst att fortsätta säga att de förstår mig och "jag har också skov, jag vet PRECIIIS hur det är". NEJ DET GÖR DU INTE! Vi har INTE samma sjukdom och även om vi SKULLE ha det så kan du omöjligt förstå, precis som att jag inte kan säga detsamma mot dig!

Snälla tänk på vad ni säger. För en svårt kroniskt sjuk person så är det förminskande och inte okej att säga till.

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer