Svamp, skörd & Chi's första tur i skogen

Hej, vänner! Hoppas ni mår bra, jag mår liiite bättre. Fortfarande magkramper och spyr lite då och då men det har lättat åtminstone så mycket att jag kunde ta med mig Chisan och Paltis ut i vår egna, privata lilla skog. Det är den skogen ni kan se på bilderna är precis bakom pallkragarna. Förrförrförra året när jag och svägerskan hade varit ute på svampplock i andra skogar häromkring så ville jag odla svamp själv. Jag googlade tills jag hittade ett recept och så satte jag igång. Men det var inte förrän förra året som jag väl såg att det ta mig tusan hade kommit upp kantareller! Och de var gigantiska dessutom, den största kantarellen som jag nånsin sett hittade jag i min skog förra året och var alltså STÖRRE än sambons utsträckta hand med fingrar och allt. Han blev också chockad och tog en massa bilder för den svampen var heeelt sjukt stor.

Så jag lämnade ungefär hälften av svamparna förra året och gick nu ut efter att det regnat i ett dygn, och jo visst! På samma ställa satt de, lite solbrända men riktigt fräscha och ganska många. En halv korg fick jag. Det är fan inte illa pinkat med tanke på att det tar mig 2 minuter från dörren till svamparna med en katt och en valp! Jag är sååå jäkla nöjd och glad att jag odlat svampen själv och att det fan i mig gick. Så några av kantarellerna som jag plockade idag skall jag göra svamp-receptet på, resten ska jag torka och lägga i en burk till vintern. Eftersom att jag haft megaont i över en månad och att det nu eskalerat ytterligare (pga att min läkare plockade bort min cytostatika) så orkade jag inte gå ut på långpromenad i skogarna utan jag kände att jag skulle kolla i min egna skog först. Skogen är kanske en hektar, så den är verkligen pytteliten men om några år (eller nästa om receptet ger ännu fler svampar än förr) så tror jag att det kommer explodera svampar överallt där. Dessutom växer det rabarber i den skogen och det är krusbär fan överallt. De växer vilt här och vi tar bort flera buskar varje år pga att sprider sig som ogräs. Jag har funderat på om jag skulle ta och flytta på en eller två buskar och odla de för bär, men jag är inte så fäst vid krusbär. De är dock väldigt näringsrika på c-vitamin och antioxidanter så jag tänker att man kan ju blanda i krusbär i andra bär-recept så som sylt och godisremmar?

I år förutom att odla svamp så ska jag plocka blåbär och lingon och plantera i min skog. Jag ska köpa amerikanska blåbär nån gång (haha) och ta en jävla massa sticklingar på de och plantera i skogen också. Men det roliga faktumet är att där det växer kantareller i min skog, där ska kantarellerna egentligen inte tycka om att växa 😂. Jag gjorde ett megafel där för det är ju en skog, men just där jag penslat och strött ut receptet så är det nästan ängsmark, hahaha! I år ska jag dock inte göra om samma lyckade misstag utan ha receptet under granarna där det är skog på riktigt.

Jag har blivit så taggad på att plocka svamp nu när min älskade @Egenodlatärdetbästa har hittat Broccolisvamp och kantareller. Vi har pratat mycket om svamp och jag har fått många bra tips från henne, bland annat har jag lärt mig att identifiera svamp soppar som det växer mycket av här ute så i år känns det som att jag kommer att torka MYCKET svamp vilket är helt underbart. Kolla för guds skull in hennes blogg! Hon skriver om familjelivet, odlingar och trädgård, svampar och familjeutflykter och så är hon den goaste människan på jorden verkligen. Jag kan inte hylla denna kvinna och blogg mer, I loves her. 😍

När vi hade skördat klart de odlade kantarellerna och Palte och Chi hade busat klart och ville röra sig hemåt de 40 metrarna, hahaha, så stannade jag och plockade ekollon och rabarber. Vidare i pallkragarna skördade jag selleri, gröna tomater, Oregano och bönor som jag ska konservera idag eller imorgon - beroende på måendet som är fullständigt skit rent ut sagt. Men jag är glad ändå och det var sååå SKÖNT att gå ut i skogen för 1 timma och i Pk lunden en halvtimma. Andas frisk luft, röra på sig och introducera Chisan för skogen. Hon hade ju askul den lilla skitungen. Hon och Palte busade med varandra som fan och hon skulle ta med varje pinne och hoppa upp på varje sten och följa med palte upp i träden 😂. Så nu jävlar blir det en massa skogsäventyr med Chisan, det känns så bra att hon älskade skogen och vår egna lilla skog är ju helt perfekt för henne att vänja sig vid. Vi har så många vilda djurarter på landet här och det kan skrämma henne rejält (hon har blivit rädd för att gå för långt bort från tomten, till pallkragarna och där fler hundar brukar rastas). Jag vill ju gå på skogspromenader då jag älskar det och att plocka lingon, blåbär och svampar och diverse växter så det är mycket viktigt att Chisan vänjer sig och tycker att det är roligt så att hon själv vill gå till skogen. Det är sådan bra motion också vilket hon behöver mycket av för herregud vi håller på att dö, hahaha. Hon har däckat nu i soffan bredvid mig och har ansiktet under Lammis och håller Lammis kvar med tassen. Ja, det är skitsött och mammahormonerna löper amok.

Nu ska jag försiktigt gå ut till köket och ta vara på allt, torka svamparna och frysa in rabarbern. Puss och kram era goingar!


😄Ni ser på bilderna här nedanför skogen bakom pallkragarna 😍

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer

Egenodlatärdetbästa
Egenodlatärdetbästa,
Grymt med egen svamp så nära 😍👌🏼 Haha så go du är hjärtat mitt , tack för dina fina ord ❤️
nouw.com/egenodlatärdetbästa
Hunnycakes
Hunnycakes,
Jaa, jag är så glad för att jag slipper traska ut flera kilometer för lite svamp. Just nu är det inte värt de dagarna efteråt som jag blir liggandes. Tack själv för DINA ord och tips 😃 <3 Du är BÄST, gullhjärta!
nouw.com/hunnycakes
Egenodlatärdetbästa
Egenodlatärdetbästa,
De förstår jag 😍 haha ingen fara hjärtat ❤️
nouw.com/egenodlatärdetbästa
Johannna
Johannna,
Gid vilken stor Skörd❤️
nouw.com/johannna