Smink och kläder är inte bara pga förtryck, utan...

Inom intersektionella feminismen så pratar man mycket om smink och kläder, att det skulle vara en del av förtrycket av patriarkatet men jag håller inte med helt helt. Smink och kläder idag tycker jag är mer som en presentation, en profil med information där man visar genom smink och/eller kläder och parfym/lukt vem man är.

Alla vill väl göra ett gott första intryck och forskning och studier har visat att personer som luktar gott, ser fräscha ut med moderna, rena och snygga (enligt trend) kläder, har fint hår och "naturligt" sminkat ansikte och är mer inbjudande och gör ett bättre intryck. En person som ser ut som att hen bryr sig om sitt yttre och har kläder, smink och doft efter situation (begravning, arbete, chefsjobb, bröllop, etc) tycker man mer om och ägnar mer uppmärksamhet åt. Forskningen har visat att man tror att den personen är mer hälsosam, framgångsrik och har bättre självförtroende; karaktärsdrag som är key points i att välja partner för reproduktion. Man lyssnar bättre, är mer intresserad av personen och allmänt vill vara nära den personen. Smink, doft och kläder spelar en stor roll i vad vi tycker om andra.

Till exempel; en kvinna och en man kommer till en begravning. De har på sig färgglada myskläder, oborstat hår och luktar illa. Direkt tycker man att det är respektlöst, äckligt och man känner negativa känslor mot de personerna. På samma sätt reagerar våra hjärnor när vi ser någon som "bryr sig om" sitt yttre. Vi får intrycket av att personen är framgångsrik, attraherande (obs! Ej sexuellt!) och sammanhållen. Samma sak gäller män också visade studien; män som gick i myskläder, luktade illa och inte alls brydde sig om sitt yttre gav ett sämre intryck än de männen som såg tvärtom ut. Forskningen visade att det är våra hjärnor som säger till oss att personen som bryr sig om sitt yttre antingen kan vara en bra partner eller vän och någon som man mer litar på än den som inte bryr sig om sitt yttre.

Det finns jättemånga sådana studier men det är väldigt intressant att våra hjärnor reagerar så starkt på detta och att vi direkt då vid första intrycket bestämmer om vi tycker om personen eller inte på grund utav hur de ser och för sig. Smink till exempel anser vi är mer attraherande på en kvinna än om kvinnan inte skulle ha smink och har dålig hy och ser trött ut. På samma gång anser vi att en man som har välvårdat skägg är mer attraherande och att de har väl passande kläder som ex kostym och slips och fixar håret. Detta händer inte bara när vi möter en person för första gången utan också i nära relationer som i ett förhållande eller när man träffar sin familj och vänner.

Så smink har dels inte så mycket att göra om förtryck. Det är en del som jag också håller med om, men det finns andra anledningar också som denna om uppmärksamhet. Folk uppmärksammar dig annorlunda om du har smink och är välklädd och uppmärksammar dig oftare och lyssnar på dig bättre. Om du har ett möte med chefen och en grupp kolleger och ska pitcha en idé så är det smart att klä dig och sminka dig snyggt och prydligt och ha en parfym med vanilj, sandelträ och mysk, exempelvis.

Givetvis anser jag att smink och kläder idag också är en del av förtryck och patriarkat, men det är faktiskt inte så enkelt som att skylla allt på patriarkatet och dess förtryck. Människan har smyckat sig själv i hundratusentals år vare sig det handlar om kläder, smink eller smycken. Vi har inga vackra fjädrar eller slåss för att vinna en partner, så vi gör det som anses vara attraktivt. Även om vi INTE hade ett patriarkat så hade vi gjort NÅGOT för vårat yttre och vi hade fortsatt att bära kläder och smink på ett attraktivt sätt.

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer