Sjuk som fan och hur det känns att vara jag på morgonen

Uueljhällck... mår så dåligt; är förkyld, har skov och magkramper. Vaknade upp fullt och helt sjuk i förrgår morse. Dagen innan var jag frisk, hade inga symtom förutom liiiiiiiite ont i halsen, men inget mer. Men under natten hände nåt magiskt. Så när jag vaknade och skulle börja vända mig om så började jag tokhosta slem. Spydde 4 gånger i zinken i köket, där rök mina morgonmediciner liksom. Ont i halsen, slemmig som faan, ont i varje led och händerna var så svullna att vänsterhandens fingrar liksom var blanka. Ni vet, skrynklorna på händerna försvann och det gjorde så fruktansvärt ont! Kylde händerna i iskallt vatten hela dagen som hjälpte lite. Fick inte mitt kortison förrän igår så jag har haft/har skov, magkramper (starka) och är förkyld. Jag spyr pga slemmet flera gånger per dag och alltid på morgonen så jag försöker åtminstone tajma in det så att jag inte spyr upp medicinerna. Men det är ju lättare sagt än gjort.

Inte nog med, jag har en liten, lekfull valp som inte är sjuk och trött utan vill leka med mammis hela tiden och biter i mammisens hår om mammis inte leker tillbaka. Jag har mutat henne med det lilla tuggebenet hon får äta i sin ålder och gurkbitar som hon arbetar med att tugga på och äta. Vi har gått väldigt korta promenader men ändå lekt på golvet de stunder min kropp orkat. Dessutom är mitt järnvärde för min anemi lite lågt så jag måste ta järntabletterna igen vilket kajkar upp magen något så fruktansvärt vilket skapar ÄNNU mer magkramper och till slut tarmvred. Is like a circle...

Så idag har jag bara legat i soffan, lekt med Chisan och gått ut med henne i trädgården varje gång jag rökt och inte rökt (skönt för halsen), kollat på hela den nya säsongen av Once upon a time och skrivit på lite papper för Chisan och andra saker och varit heeelt utslagen och haft ont.

När en person med en autoimmun sjukdom blir sjuk, alltså typ virusinfektion så som förkylning, så blir den personen dubbelt så sjuk eftersom att det är två sjukdomar som attackerar dennes kropp: förkylningen och den autoimmuna sjukdomen. Autoimmun betyder att det är immunförsvaret som tror att ens egna kropp är fientliga virus/bakterier. Man behöver inte bli dubbelt sjuk varje gång, men det är myyycket sällan det händer. Vanligtvis och sannolikt är att man blir förkyld och får ett megaskov. Som nu, med mig. Lyckligt lottad, ni vet. Jag får allt. Jippi *sarkasm*.

Så nu ska jag lägga mig i soffan igen efter en till kopp te för sjuttioelfte gången idag, där jag ska sova inatt med lillskiten för att jag inte pallar att gå i trappen på morgonen. Jag är för stel och har för ont. Ska fixa disken så långt som jag orkar, hostar som fasiken också. Men men, skam den som ger sig! Kämpa, Jess, kämpa! Hehe.

Någon frågade mig häromdagen hur det känns på morgonen för mig och det är så svårt att förklara, men det närmsta jag kan komma till att förklara det är det här:
stå rakt på golvet och spänn ALLA muskler i hela kroppen och stå så i en hel timma utan att slappna av i en endaste muskel. Stå så en timma och spänn er, efter timman (fortfarande spänd i kroppen) så försök att röra dig. Det gör ont och är inte det lättaste, ni kommer att ha svårt att röra er. När du sedan slappnar av är det som att jag tagit smärtstillande. Det är inte samma sak, men i närheten. Värktabletterna är min avslappning, det fixar min förmåga att kunna röra mig normalt. Det är inte något jag bli hög av eller snurrig eller annat, bara att jag kan röra mig och få bort smärtan och får mig att kunna slappna av och ta bort stelheten. Jag blir "normal" av de. Kortisonet som jag tar innan jag går och lägger mig kan lindra smärtorna och stelheten på morgonen, men inte helt.


Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer