Odlingslistor för nästa år & skov

God kväll eller snarare god natt egentligen. Igår och idag har jag haft megaskov. Igår tog jag min immunosuppressiva/cytostatika spruta plus högsta dosen kortison, men ändå var jag stel som en pinne idag och har haft sådana enorma smärtor i ryggen som liksom strålat utåt ryggraden med kärnpunkten i svanken. Det har gjort så ont att jag gått runt och varit småtrött hela dagen. Det är som att jag inte alls tog sprutan, kortisonet eller tagit värktabletter, som det känns varje morgon innan alla mediciner. Skitskumt. En kompis till mig som är väldigt kunnig inom autoinflammatoriska sjukdomar (som liknar autoimmuna sjukdomar plus att man har samma mediciner till båda, fast sjukdomarna ter sig helt olika men med snarlika symtom) sade till mig att då kanske sprutorna slutat fungera. Jag hoppas verkligen inte det, men när hon sade det så började jag tänka på det och jag ser ingen annan förklaring. Eller så har jag ett så ovanligt, enormt skov att medicinerna inte hjälpt på det. Men det är inte troligt.

Jag hoppas verkligen inte att det är så eftersom att vi nu har hittat en biologisk medicin som jag inte är allergisk emot. Men ändå har alla mediciner jag fått bara verkat max 2 dygn (IV medicinen) och sprutorna max 1 dygn, alltså till dagen efter och så ebbar det ut under dagen. Dagen efter det så känner jag ingenting alls. Och det är fortfarande så även fast vi har ökat intervallet från var 14:e dag till var 12:e dag och nu var 10:e dag. Man ökar gradvis då risken för allergiska reaktioner ökar markant när man förkortar intervallerna. Dessutom har jag en högre dos av sprutorna än normalt så det är en stooor risk att förkorta intervallerna. Så jag och läkaren vet inte vilken medicin jag kan ta om jag inte tål denna heller eller om den slutar fungera. Det är just risken med dessa sprutor; de kan sluta fungera när som helst.

I natt kunde jag verkligen inte sova trots sömntabletter, ljudbok eller whatever. Jag somnade straxt efter sextiden efter några timmars försök fastän jag var aspigg. Jag funderade på att skita i att sova totalt, men så kom jag på att jag har tagit sprutan och haft sömnbrist och det går verkligen inte ihop med min sjukdom = totalt kaos i kroppen. Så jag låg kvar, lyssnade på ljudboken, hade feber, smärtor och svettades och mådde skit men till slut somnade jag. Och vaknade assent så klart. Fick några stycken dåliga nyheter av min läkare som ringde vid femtiden och vi gjorde upp en plan tillsvidare och att jag skall åka in i veckan för att ta blodprover och fortsätte att ta de på obestämd tid eftersom att de senaste proverna verkligen inte var bra och ta nya prover. Bland annat var inflammationsvärdena ovanligt höga och när de är så höga så brukar man ha en megainfektion i kroppen (typ njurbäckeninflammation och uvi, dubbelsidig lunginflammation, osv.) men det har jag inte, utan det är sjukdomen som löper amok i kroppen. De var så höga att min läkare ringde på en gång svaren kom in, ca 2 timmar efter proverna och beordrade mig att åka in dagen efter för att ta vidare prover, han tjatade och frågade om jag inte var sjuk eller höll på att bli sjuk, om jag hade träffat någon som var sjuk, om jag hade ont i huvudet eller haft liiite feber. Nej, sade jag ingenting. Även dagen efter var alla inflammations-värdena skyhöga men inte CRP'n som visar om man har en infektion i kroppen.

Till något annat; odling. I våras som det gör varje år, så dog ju nästan alla mina sådder. Vi har jättemycket ohyre-insekter varje år så nästa års sådder planerar jag redan nu. Jag tänker främst satsa störst på det vi äter mest, sedan det vi äter mindre av och sist det jag vill testa att odla. I år var det mest nya saker att odla för mig och så klart så är man aldrig bra första gången och jag har gjort flera misstag, men man lär sig ju. Nu vet jag hur, var och vad jag ska odla nästa år!

Jag har som sagt lagt upp det så här; jag skriver listor på vad vi äter mest - mindre av och så prioriterar jag grödor som är viktigast och går åt mest:


Odlat som vi äter mest av:
Potatis
Gurkor
Tomater
Meloner
Majs
Gullök
Rödlök
Purjolök
Annan sorts lök
Frukter (kiwi, vindruvor, nektariner etc)
Jordgubbar, Björnbär, Hallon, Blåbär & andra bär
Kålrot
Palsternacka
Morot
Selleri
Rotselleri
Paprika
Chili
Kryddor (basilika & dill mest)
Ärter
Sallader
Ruccola

Odlat vi äter mindre av:
Squash
bondbönor
Störbrytbönor
Andra böner
Blomkål
broccoli
brysselkål
grönkåls sorter
persiljerot
Mangold
Spenat
Rädisa
Rödbeta
Olika sorters kål


Nästa år kommer listan på saker jag ska odla per prioritering se ut så här:

Olika sorters lök typ gul/röd/Scharlotten/purjo/gräs/silver-lök & övriga
Olika potatissorter typ blå kongo, Asterix, King edward, Mandelpotatis
Olika gurka-/tomat-/melon-/paprika-/Chili-sorter
Rotfruker typ morot, kålrot, rotselleri, rödbeta, palsternacka
Majs; Rainbow, popcorn, socker och röd majs
Sallader typ isberg, huvud, plock, Maché-sallad & ruccola perenn
Ärter; socker, kalvedon, sprit, märg-ärt.
Bönor; brun, vit, stör, bryt, blomster, bond-böna mf.
Frukter; kiwi, vindruvor, nektariner, äpplen, plommon, mandariner och övrig citrus
Bär; olika Jordgubbar, hallon, svensk/US blåbär, hjortron, lingon, björnbär, nypon
Kryddor; Basilika, dill, timjan, mejram, rosmarin, dragon, citronmeliss, etc.
Blomkål, broccoli, brysselkål, palmkål och övrig kål
Rädisa, spenat, mangold, squash.

Sedan kommer så klart den lååånga listan på blommor som jag inte orkar skriva hela av,
men som bland andra innehåller:


Lejongap, riddarsporre, klockranka och övriga slinger/klätterväxter, stockrosor, annueller, perenner, hortensior (favvo-blomman!), strandkrassing, pensé, petunia, lövkoja, dahlior, zinnia, brudslöja, sommarslöja, nejlikor, ranunkel, praktportlak, blomlökar, blom-mixer, gladioler, aubrieta, olika lavendel, akleja, rosor, grönt: ormbunkar, hostor, mf.

Så det är ju en hel del att köpa och planera var si och så skall stå och bredvid vilken annan växt, täckodla och fixa så mycket täckmaterial som möjligt, fylla på komposten och hitta alla fröer jag vill ha och göra i ordning rabatter och fler pallkragar. Pallkragar kan vi ju bygga själva eftersom material redan finns, men det är jord och gödsel som behövs mest och eftersom att jag inte har en färdig jordkompost så måste jag ju köpa jord och det kan bli väldigt dyrt. Så i höst ska jag täckodla utav bara helsike.

Nu ska jag göra oboy och nanna kudden. Sov sött, godingar.

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer