Nej, föräldraskap har ingenting med vikt att göra!

Varenda jävla gång man kollar på Aftonbladets hemsida så kommer dessa jävla annonser från VIktklubb upp. Varenda gång, varje dag, 365 dagar om året. Sveriges största nyhetskälla med miljoner tittare varje dag. Som ser dessa annonser och matas in med att de inte duger, att de är dåliga föräldrar för att de väger mer än normvikten.

Det är så avskyvärt vidrigt. Men det är manipulation i sitt esse. Jag blev så jävla förbannad och sa till min sambo medan jag himlade med ögonen och sa "Det finns alltså sådana här dumhuvuden på vår planet? Herregud!" (baserat på själva påståendet som är påhittat av företaget och inte kvinnan alltså) och sedan började vi att diskutera.

Det är ett sånt tjockförakt utan dess like! Vikt har INGENTING med föräldraskap att göra! Man är inte en bättre mamma för att man bantar! De enda sakerna som händer när en gör det är att man fuckar upp sin kropp for life, går upp alla kilona och/eller ännu mer och man lär barnen att man mår/är/ser ut bäst om man är smal och man lär de bantning a.k.a ätstörningar.

"Jag är också glad över att kunna ge mina barn ett verktyg till en sundare livsstil när de växer upp."

Vad fan har vikten med morsan att göra? HUR kan man ens vara en dålig mamma för att man är tjock? "För att få mer energi" - det får man när man TRÄNAR MUSKLERNA, har rutiner, äter varierat, sover bra och har gött knull. Hon säger alltså att på grund av att hon har bantat och nu orkar mer fysiskt att leka med barnen så har hon blivit en bättre mamma. De som sitter i rullstol då? De som har sjukdomar som nedsätter fysiken? Är de dåliga föräldrar? Att vara smal är lika med bra förälder, det är vad den här annonsen, företaget och kvinnan menar. Tjocka föräldrar är lata, bryr sig inte om ungarna, gör ingenting med de och är äckliga och odugliga.

Det är sådana här annonser som sprider fetthat och manipulerar folk att banta så att rika snubbar kan bli ännu rikare. Det är patriarkalt skit. Och vet ni? Det är okej att inte orka leka eller vara med sina barn 24/7, det gör ingen till en dålig förälder. Barn har olika behov och detsamma föräldrar. Att vara en bra förälder är individuellt baserat på enskilda människor.

Sen är ju frågan hur hon var innan hon bantande. Då, enligt henne, var hon en sämre förälder för att hon var tjock. Och jag tänker så här: nej, hon var inte en sämre mamma för sin vikt, hon kände sig sämre för att hon hatade sin övervikt och det självhatet tog över hennes vardag så mycket att det gick ut på tiden hon hade med barnen. Så hon valde att banta bort övervikten och bantade bort självhatet och nu kan hon fokusera mer på att vara mamma för att hon orkar att vara mer fysisk. Problemet är att hon kommer att gå upp de kilona igen och så kommer fetthatet tillbaka.

Det är inte vikten som borde vara prio ett, prio ett är att lära sig att älska sin kropp för vad den är. Man kan inte banta bort självförakt. Sedan när man bantat så måste man hålla den vikten, men eftersom man bantat så har man fuckat upp ämnesomsättningen och hormonerna så man måste banta ännu mer, äta ännu mindre och ta bort alla godsaker. Missa mumsiga måltider och ständigt ha det där föraktet i bakhuvudet som man alltid har ångest över och rädslan för att bli tjock igen.

Nu är det ju en annons vilket är en gigantisk del i det som skapar och upprätthåller tjockförakt. Jag skriver inte om just den kvinnan personligen. Hon är i annonsen en produkt för ett företag som vill tjäna pengar på folks dåliga självkänsla. Det är vidrigt hur de och patriarkatet utnyttjar utsatta människor.

Men man måste lära om, lära rätt. Tänka igenom varför och vad är grunden, vad menar de och vad sänder det för signal.


Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer

Johannagrahn
Johannagrahn,
Den rubriken kanske betyder att personen i fråga trivs bättre med sig själv och därför är gladare = bättre förälder? Men som du säger, det sitter inte i kilona som denna artikel kan få det att låta som 😟
nouw.com/johannagrahn
Hunnycakes
Hunnycakes,
Ja, den uppfattningen fick jag först av själva rubriken, men sen läste jag själva artikeln och storknade xD. De nämner inte muskler, bättre blodprovs-värden, kolesterol eller psykiska sjukdomar som har nytta av motion utan BARA vikten. Men som alla artiklar i tidningar så får man inte alltid välja rubriken och de vill ju ha intresserade människor som klickar, så det är klart att de väljer det hon sagt i kontext i artikeln. Men det är ju helt befängt. Den finns på Aftonbladet på viktklubbs hemsida om du vill kolla! Tack för din kommentar <3
nouw.com/hunnycakes