När tjocka blir sjuka i allvarlig sjukdom

En sak som jag har tänkt på är att när tjocka blir sjuka i allvarlig sjukdom, sköldkörtelsjukdom eller diabetes så är folk ALLTID snabba med att huta med fingret och predika om att den tjocka minsann behöver banta, att den tjocka får skylla sig själv och att sjukdomen är pga av övervikten. Oftast ska de dänga till med en ketogen kost också som i sig självt är livsfarlig och definitivt är och kommer att vara livsfarlig för en cancerpatient eller för en person med organskador/sjukdomar. Och vet ni vad? Jag är ganska så jävla less på det.

Har du en öroninflammation? BANTA! Har du stukat foten? BANTA! Har du hål i en tand? BANTA! Har du en haj som husdjur? BANTA! Hatar du höjder? BANTA! Älskar du din tjocka kropp och mår som allra bäst? BANTA!

Så foooort som ett ämne kommer på tal som KAN relatera till hälsa så tar smala ett djuupt andetag och förbereder ett långt rant för att tala om hur **exempel** det är att vara tjock och hur man går tillväga att gå ned i vikt. Jag avskyr det. Som den myten om att diabetes orsakas av övervikt eller att om man ändrar kosten när man har cancer så kan tumörer krympa eller om man slutar med socker så "slutar man att mata cancern" (att man får cancer av socker också). Allt som finns relateras till vikt och jag, tjockis, är så jävla trött på att höra argumenten. Det enda dessa personer gör är att såra och skada tjocka. Med mat kan man heller inte bota exempelvis cancer, autoimmuna sjukdomar eller en sköldkörtelsjukdom.

Det finns bara ett enda sätt som detta har fått tjocka att gå ned i vikt och det är när de har hetsat (mobbat) den tjocka till självhat, ätstörning och ångest så mycket att den tjocka inte tål att se sig själv i spegeln.

Kost och hälsa förbättrar absolut ens mående, men att komma med felaktiga påståenden och rants till en tjock person som nyss fått en allvarlig (eller icke-allvarlig) sjukdom är inte okej. Det är ALDRIG okej att göra detta till en person, EVER! Men just denna grejen att föreslå bantning för en person i en sårbar och utsatt situation är så jävla nere på botten av mobbningsskalan. Och saken är den att någon gång så kommer en sjuk tjock person att lyssna och ta till sig råden och därmed skriva under sin dödsattest.

När man säger att ens sjukdom beror på ens övervikt så säger man också att man VÄLJER att skaffa sig sjukdomen, för att man inte bryr sig om att träna, dricka vatten och äta näringsrikt mat. Övervikt ÄR inte en konsekvens på en ohälsosam livsstil (för då skulle smala som kan äta exakt vad de vill i enorma mängder och inte rör på sig också vara feta!) men det är MÖJLIGT att det kan bero på det, men det är inte det per automatik för varje enstaka individ. Sådana saker som DNA, gener och sjukdomar, skador, uppväxt och trauman spelar också in. Det är så jävla farligt och respektlöst och rent ut sagt elakt och nedvärderande att oombett diskutera någons vikt och kropp överhuvudtaget.

Det är så jävla vidrigt elakt att försöka övertala någon genom skuldbeläggning och skamkänslor när en tjockis har fått beskedet om en sjukdom. Nej, det är INTE att "bry sig om". Det är inte att vilja någons bästa och väl och ve. Det är att maskera sitt egna fettförakt och de äcklade känslorna någon har för den tjocka, just för att hen är tjock, och komma undan med det.


Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer