Myterna om surrogatmödraskap & feminism

Ja, nu är det ju tydligen på tapeten att hata surrogatmödraskap och jag har en del tankar kring det. För det första så är lagarna och reglerna angående surrogat gjort för de intended parents och surrogatmamman. Alltså inte för de som kan få tusen barn på naturlig väg som har en hel låda full med åsikter om surrogasi (nej, inte ett ord men jag har hittat på det nu. You heard it here first, people) och tycker en hel jävla del om vad man ska göra och inte och som inte alls har någon som helst del i surrogasi. Åsikter kan man väl få ha, tala om och dela - men det är en annan grej att göra det för att ändra på något som inte berör en själv och som kan innebära att många människor blir lidande.

Jag är ABSOLUT för surrogasi! Jag delar INTE den åsikten, för det är en åsikt baserat på ett fåtal av alla surrogater, att alla surrogatmödrar är utsatta, fattiga och inte har någon autonomi över sina egna kroppar och tvingas till surrogasi. Att kvinnor "köper kvinnokroppar" och utnyttjar kvinnor i misär som behöver pengarna. Men den andra änden på pinnen är ju då att kvinnor säljer sina livmödrar, men det perspektivet talas det inte om. Det är en myt att alla surrogatmödrar är fattiga, tvingade till surrogasi och "säljer" sina livmödrar till till vita, rika västerlänningar och har ingen bestämmanderätt, att det ändå ÄR deras barn på grund utav att barnet, fostret, utvecklas i deras magar.

Det är ju helt absurt! Lika lite är det deras som blodgivares och organgivares organ och blod i någon annan är deras och kan tas tillbaka. Det är inte en organdonators organ längre när det hamnar i någon annans kropp. Precis lika lite som blodgivare, folk som donerar stamceller eller hår till cancer och annat-sjuka. Eller vad fan, vi kan till och med ta vaccin! Kan de personerna då ha full rätt att ta tillbaka alla vaccin för något som de donerat? Nej. Det vore helt absurt.

Det handlar om att man vill förminska kvinnors autonomi och få kvinnor som är surrogater att bli o-trovärdiga att kunna ta egna beslut för att man själv är emot surrogasi. Verkligheten ser inte ut så att surrogater är fattiga, lever i misär och inte har nåt annat val än att bli surrogater. Surrogasi handlar inte alls om bara surrogater som har det så - tvärtom! Det är mer ovanligt förekommande att det händer. De värsta fallen skrivs det ju så klart om mest, men verkligheten är och att den överhängande majoriteten av surrogasi är och slutar lyckligt för båda parter, men det skrivs det inte om för att det inte är anmärkninsvärt och det är tråkigt så det sprids inte.

Många surrogater njuter av att vara gravida; de känner sig klara med att skaffa barn men inte att vara gravida. Dessutom kan en graviditet innebära en mycket bättre hälsa för vissa kvinnor; autoimmuna sjukdomar bland andra kan gå i remission under hela graviditeten, eller förminskas av symtomen med 50%, vilket betyder mindre smärtor, inga permanenta skador, mer ork, inga mediciner och lyckohormoner. Det betyder basically att en fullgången graviditet kan vara en BÄTTRE medicin för en än biologiska mediciner och man slipper att behålla barnet. Det är en enorm win-win situation. Framförallt för fattiga kvinnor som inte har råd eller möjlighet till mediciner.

Ett surrogatmödraskap kan också betyda nio månaders preventivmedel för de kvinnor som inte kan använda preventivmedel på grund utav samhället, fattigdom eller religion. Många religioner tillåter inte preventivmedel men däremot surrogatmödraskap! Surrogasi är inte felfritt, men att måla upp det som värsta slaveriet under misära förhållanden är inte bara felaktigt utan förtryckande, kränkande och patriarkalt mot både surrogatmammorna men också mot de barnlösa. Patriarkalt för att man vill bestämma över kvinnokroppen och vad kvinnorna skall och inte skall göra och göra kvinnorna omyndigförklarade.

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer