Jag odlar kantareller, så här gör jag!

Igår gick jag ut en timma med ungarna, palte och Chi, ute i våran egna lilla skog för att se om det kommit någon svamp i år. Joho, då och i MÄNGDER. För några år sedan, nåt år efter att vi flyttat in hit, så plockade jag svamp i skogar häromkring och planterade de i våran pyttelilla skogsglänta med höga ekar, granar och aspar. Två år senare så hittade jag några få kantareller men lät de såklart stå kvar. Så här fortsatt och i fjol kunde jag äntligen plocka så mycket att korgen fylldes och jag kunde torka kantarellerna för att spara. Igår var det fullsmockat med kantareller, s.k blekkantareller. De trivs nämligen där det är lite mer sol än i tät skog och mossmark. Ca 3 liter kantareller blev det och jag är sjukt nöjd lycklig över att JAG har gjort det här!

Jag behöver bara med min sjuka kropp och under skov gå några få meter från pallkragarna och fylla korgen full av svamp. I fjol testade jag också att plantera ned soppar och jag hittade 5 st stora och små, tillräckligt för att konservera en burk. Det här är guld värt när man som jag kanske inte har ork en dag och inte orkar gå i fyra-fem timmar för att leta svamp som inte täcker korgen full.

Så här odlar jag svamp:

Resterna av svamparna så som längst ned vid rötterna som man rensar bort dränker jag i vatten i några timmar, tar med de ut och krattar bort löv och jord där jag vill att de växer, häller ned svampresterna, krattar över jorden och löven igen och lägger på mossa och vattnar. Eller så passar jag in detta innan det ska regna, då slipper jag vattna själv. Så får jag hoppas att det kommer många nya kantareller och soppar nästa år. Jag kommer att sprida ut svampresterna lite här och var och varje gång jag plockar svamp är jag noga med att inte ta med rötterna, men en del slinker ju med ändå så då använder jag de till att odla nya på det här viset. Det är inte garanterat att det fungerar varje gång, det har det gjort för mig, men det kan också ta ett antal år. Egentligen behöver man inte heller rötterna på svamparna utan man kan mosa längst ned på svampstammen och smeta på stubbar och träd. Det är mycellen man vill åt som bildar svampen.

"Mycel är den vegetativa delen hos svampar, bestående av ett månggrenat nätverk av trådlika hyfer som växer under jorden eller inom ett annat substrat (till exempel ruttnande eller levande träd). Svampens välbekanta fruktkropp är enbart den reproduktiva, sporbärande delen av svampen: den består också av hyfer men betraktas som skild från mycelet."

Jag skall skriva fler inlägg om olika varianter av hur man själv kan odla svamp i sin egna trädgård!

I år, nu ska jag dock göra en ny grej med lite av svampresterna. det blir en chansning men om det lyckas kommer jag bli fantastiskt överlycklig! Nånstans på sidan av en pallkrage, gärna vid en smal gång som inte används, så ska jag ta markstenar och göra en pytteliten fyrkant av de. Sedan ska jag placera ut svårt markduk så att inget annat växer upp där, sen hälla på med hästskit och ett tjockt lager av skogsjord. Det är jätteviktigt att det är just skogsjord! Därefter häller jag ut en liten del av svampresterna efter att de som sagt dränkts i vatten i några timmar. Sedan häller jag på skogsjord, löv och täcker med bark och ett tjockt lager mossa som jag hämtat i skogen och så vattna REJÄLT. Jag kommer även att vattna där på soliga, heta dagar så att svampodlingen inte torkar ut.

Så igår rensade jag ballemycket kantareller och idag ska jag konservera de. jag såg dock att 2 soppar fått mask under natten så de kommer jag att rensa (jag gjorde inte det igår), och använda bara stammen och ta det som går att spara, jag får se hur mycket det blir kvar. De andra var jättefina så det kommer nog bli en konserverad burk ändå, turligt nog!Varje år har jag fått riktiga BAMSE kantareller, fucking MONSTERSTORA. Förra året var kantareller så stor att min älskade sambos hand var mindre än svampen. Den jag fotade var tyvärr inte den största för den hann jag att rensa innan jag kom på att jag skulle fota och visa upp den :(. Ovanifrån ser det ut som att det är två som förgrenar sig i roten, men det är det inte faktiskt utan en gigantiskt stor en.


Jag hittade ett ägg av något slag, och ett framben av något djurslag, hare tror jag. Vi har har haft och har mycket rävar här och de skriker var och var annan natt och sitter och mumsar på mina jävla plommon. Min älskade, käraste, snällaste och omsorgsfulla man har gått ut och pratat med räven på några få meters avstånd medan den mumsade på MINA fkn plommon. Min sambo vill gärna, precis som jag, bli vän med alla djur. Mjo, ALLA djur....

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer

Ankibus
Ankibus,
Vad duktig du är som odlar svamp hemma 👍Skönt att inte behöva gå så långt å länge i skogen
nouw.com/ankibus
Varganess
Varganess,
Men vad smart att plantera svampen och bestämma lite själv var den ska växa! Det ska jag se till att göra ^_^
nouw.com/varganess