Feminister som säger att man inte gör något för sin egna skull

En grej som jag blir tokförbannad på så att blodet kokar är dessa ständigt påpekande feminister som säger att kvinnor inte gör någonting för sin egna skull utan för patriarkatet/samhället/manliga blicken. Det är att faktiskt sätta en beskrivning på kvinnor som icke autonoma! Det betyder att kvinnor inte kan bestämma själva, att de är oförmögna att ta beslut (bland annat), så att andra då måste göra det åt de. Det blir i det här fallet alltså männen som bestämmer, regerar, över kvinnors val och liv

Visst, vi har normer i de samhällena som finns vilket jag skriver om MÅNGA gånger förut. De normerna påverkar oss. Normer kan ha bra eller dålig inverkan på människor, och djur, till exempel normer som att vaccinera sig, duscha och sköta hygienen oftare, skydda barnen från farliga saker och att älska i stället för att hata och bråka. Normer som att våldtäkter är förkastligt och straffbart och ses ned på, alla typer av brott är dåliga eller att äta bättre, röra på sig eller att söka hjälp och få hjälp när man är sjuk och att hjälpa utsatta.

Vad vissa feminister då menar är att man aldrig kan göra något som kvinna för sin egen skull. Som att sminka sig, klä sig sexigt eller förstora läpparna. Och vet ni vad? Det är down right nedvärderande och kränkande att påstå det! Man har ingen aning om vad andra tänker, tror eller varför de agerar som de gör. Man kan aldrig veta det för man kan inte bo i andras kroppar eller höra vad de tänker. En annan aspekt som är fittviktigt i denna debatt är att alla inte uppfostras detsamma. Så, även om samhället säger en sak och du är uppfostrad i annat tänk så vinner ändå uppfostran för att det är biologiskt, instinktivt och mer invant. Man vänjer sig mer när man är yngre nämligen och sedan slutar påverkan när man nått ca 20 års åldern.

Det betyder att samhällets påverkan är ytterst liten jämfört med det man uppfostrats med då det är så mycket mer tid som man blivit uppfostrad sedan man föddes än den påverkan av samhället. Är man uppvuxen i matriarkalisk familj så är det knappast troligt att man gör saker för mäns skull eller beter som att patriarkatet är över en. Det är så olika från person till person, familj till familj att vi inte längre kan tänka att alla i samhället beter sig likadant.

Dessutom verkar alla dessa "feminister" helt glömma bort att strukturella nivåer BESTÅR av individuella människor. Alltså så spelar det absolut roll om en endaste en avviker från normerna. Det kommer att spegla av sig på människor som står den personen nära och sedan fortsätter det så tills alla uppfattningar, personer och perspektiv skiljer sig åt.

Sedan varken vet eller fattar de att skönhetsnormer alltid kommer att finnas och ALLTID har funnits på grund av att många kvinnor föds vackra och tilldragande att se på. Det har egentligen ingenting att göra med pengar eller samhälle utan faktiskt om biologi och parningsinstinkter. Precis som att stora bröst, breda höfter och mulliga kvinnor ses som biologiskt överlägsna då de ser ut att kunna föda barn bra, föda friska och tjocka barn. Så länge som det finns naturligt vackra kvinnor så länge kommer det finnas kvinnor med komplex eller är helt nöjda med sina kroppar men vill ändra nåt för att förbättra.

Det i sig blir till slut en norm som de vi har idag, men i grund och botten består den inte i att vi vill se ut på ett annat sätt för männen utan för att tävla med andra kvinnor. Hade alla kvinnor varit fula så hade man inte tävlat i utseende utan kanske om vishet, bäst på att kasta pinnar eller rullat bäst i lera. Whatever liksom, men att säga att det beror på män är så... jävla outbildat där man totalt skiter i biologi och historia. Sen är det givetvis att vi påverkas av dessa normer, de formar oss utanför våran uppfostran och vi följer laxströmmen så att säga. Vi styrs nåt som säger att vi måste ha en dörr, men vilken dörr vi själva väljer att kliva igenom beror helt på oss.

Jag skrev i ett annat inlägg för ett tag sedan om det här om att för länge sedan kan det ha varit männen som skapat vissa normer. Det är bara att läsa om den viktorianska tiden till exempel, alla företag ägdes av män och det inkluderar skönhetssalonger. Män ville tjäna pengar även på kvinnor för att deras män betalade. MEN, de normerna ligger så långt tillbaka i tiden att det inte är därför man ex ändrar sitt utseende. För männens skull alltså. Vi är fortfarande påverkade av normer, men smink eller övriga utseendeförändringar görs helt på grund av oss själva ELLER andra kvinnor. I små samhällen som styrs av matriarker, där de har ett matriarkaliskt samhälle, finns det också skönhetsnormer och utseendeförändringar. Det är inte på grund av männen!

Så här, vad: vad som låg till grund för våra normer är så jäkla gamla och patriarkaliska (för vi lever i ett patriarkaliskt samhälle ändå) men vi kvinnor kan förändra det UTAN att sluta med normerna. Vi tar tillbaka det och gör de våra egna och byter betydelse vilket är det vi håller på att göra, och har redan lyckats, med utseendefix. Vi gör det till vår egna grej så att betydelsen inte längre är på grund av män och deras åsikter om vad vi borde göra med oss själva. Vi gör det för vår egna skull, njutning och humor. För det kommer aldrig att lyckas med att förbjuda saker för vi kommer ändå att fortsätta att göra de. Men vi kan fortfarande förändra innebörden och varför vi gör si och så. Vi gör det redan idag med att sminka oss, förstora läpparna eller tatuera oss.Och en jävla sak till: folk kan göra skönhetsingrepp på grund av skador eller sjukdomar! Att ha fördomar och förutfattade meningar om varför folk har gjort det är så sjukt jävla elakt och äckligt beteende. Sluta upp med det genast. Även om DU säger det EN gång så får den personen uppleva det av flera som du vilket gör att den personen blir mobbad. Det kan vara av en livsfarlig sjukdom eller något som har förändrat personens utseende som gör att de vill ändra TILLBAKA till deras EGNA utseende.

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer