Den enkla vägen ut ur feminismen

Att leva i ett patriarkat är svårt och jobbigt. Som ung kvinna är det inte lätt fastän man tvingats att öva in år efter år att behaga patriarkatet och männen, och som vuxen har man fått allting inrotat att göra si och se ut så. Det är inte lätt att forska om feminism själv och inse att man har blivit hjärntvättad hela livet och sen vill bryta sig ur det. Man läser på vad feminism betyder, läser feministiska bloggar och lysssnar på poddar och debatterar hemma om feminism.

Man lär sig att basically ALLT man tidigare gjort har en agenda att förtrycka kvinnor. Tack och lov har man andra feministiska kvinnor som backar en när man står mitt i vägen och inte vet om man vill ta den svåra vägen ut helt ur patriarkatet och hela tiden påminna sig själv om saker som är fötryckande och jobbiga, eller att ta den enkla vägen tillbaka till patriarkatet och rövslicksmysa det . Jag förstår att många gör det, hell jag har ju också tänkt så. Det är enklare för att vi har uppfostrats, formats till att behaga män och dess blickar. Det ÄR svårt, men det går. Sen tycker jag inte att man måste avsluta ALLA saker man gör som ex sminka sig, klä sig fint eller raka benen eller välja ett kvinnodominerande yrke.

Det är enkelt att varje dag gå upp tidigt på morgonen, raka sig i duschen, sminka sig, sätta på sig sexiga och snygga kläder, ta på sig allt vad gäller hem, barn och jobb och ge mannen vad han vill ha och göra det som samhället förväntar sig av dig. Du har blivit inlärd sedan barnsben om vad som gäller med att vara kvinna i ett patriarkat. Du har inte rätt till eget tänkande eller din egna kropp, du är underlägsen och du ska göra allt utan att gnälla, bli arg och klaga och du ska göra det frivilligt för att tjäna männen. Du är ingenting annat än en förtryckt tjänare.

Men det är den enkla, bekväma vägen ut ur feminismen för du vet hur patriarkatet är, du vet att du kan må bättre av det (och leva i förnekelse) för att du får komplimanger när männen och kvinnorna som är antifeministiska bekräftar dig när du behagar patriarkatet. Positive reinforcement. Manipulation å det grövsta. Du har tränats, MANIPULERATS till att se det som positivt och du tänker inte på att det är patriarkatet som säger att du inte duger som du är och skapar produkter för att du ska tycka att du är ful så du köper onödiga produkter för de små pengarna du tjänar på ditt jobb där du sliter dubbelt så hårt som männen, och patriarkatet tjänar på det, på dig. Det är enkelt att gå tillbaka för att du vet vad du får och du behöver inte aktivt kämpa och jag förstår det. Men vad det är är att leva i förnekelse, en lögn.

Jag är inte helt utan skuld heller, många saker gör jag själv som är patriarkala saker som exempelvis sminkar mig, köper snygga kläder eller tar mestadels allt vad gäller hem och våra djur. Jag tycker visserligen om att städa, men det ligger också till dels i att jag tränats att jag SKA städa och ta hand om hem och barn(/djur) på ett (omedvetet) frivilligt sätt (manipulation). Jag skuldbelägger alla män som låter det här ske och vill att det sker, politiker som inte tar det här på allvar och på både kvinnor och män som upprätthåller patriarkala åsikter/normer. Jag skuldbelägger män som inte står upp och fräser ifrån och män som fortfarande än idag tror sig ha rätten till kvinnor på vilket sätt de än har lust med.

Såvida man har feministiska analyser, viljan och läser på och uppdaterar sig om feministisk kunskap och nyheter så tror jag att man redan är förbi gränsen till feminismen. Det är riktigt jävla befriande när man är "ute" och så jävla värt det! Jag har blivit ännu mer lyckligare och mår bättre nu när jag är feminist och har Grad tre [länk] . Jag vågar säga ifrån mer, jag är mindre rädd och jag känner mig backad som fucking fan. Jag hoppas verkligen att fler kvinnor blir feminister och får inse allt som jag har lärt mig från feminismen. Faaaan, vad kvinnor missar allt det underbara!

Och efter #metoo så hoppas jag att fler kvinnor förstår att om vi bara går ihop så skulle vi kunna förändra världen på endast några dagar! Vi är hälften av jordens befolkning och vi KAN förändra bara vi inser det själva!

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer