Bara en massa odlings-snack

Haha, jag ska försöka att skriva ett inlägg nu med en valp som gråter för att hon inte får mer godis. Hon står på bakbenen och skrapar med framtassarna på min arm och skäller mig i örat. Okej, hon fick en Dentastix nu så jag har ungeför 10 minuter knappt innan hon återvänder. Så idag har jag pratat med min underbara vän och jag har sått gullök, scharlottenlök, purjolök, Underblomma, trumpetblomma och lite annat. Jag gjorde ett misstag och sådde gullök i vindruvsförpackningar istället för ca 5 st fröer i vardera cell. Vilket jag VET inte fungerar för jag gör det vartenda år och det blir aldrig något av det.

Jag hoppas, hoppas, HOPPAS att det tar sig. Senare i vår kommer dock en polytunnel där jag kan ställa in alla sådder så de får gona till sig därinne. Jag blev så arg på mig själv, jag vet inte vad jag höll på med. Intalade mig själv att i år kommer det lyckas! Men men, det är la tur att jag har fler fröpåsar av samma sort. Grejen är att det inte funkar är pga att när jag skolar om lökarna, när de växer i buntar (typ 40-60 st tillsammans), så tar de sig aldrig. Förra året kom jag längst för då plantera jag ned de i pallkragarna när det redan hade bildats en liten, liten lök. Men de tog sig inte alls utan dog allihopa. Jag fattar inte varför men de dör bara för mig. Jag har aldrig lyckats med någon löksort faktiskt. Men i år tänker jag förodla några fröpåsar och sedan direktså i pallkragar och direkt ned i backen i trädgårdslandet.

Jag gick en sådde-syn idag och såg att broccolin redan kommit upp 4 st, några tomatsorter, paprikor, 2 ampelgurkor och en solros som är på viften i krukan med sådda penséer. Jag börjar att så nu fast det egentligen är för tidigt för att jag vill ha en tidigare skörd och större grönsaker, kålsorter och lökar. Jag ska beställa bokashihinkar och göra en egen kompost-te. Det är nämligen så att just kompost-te används av folk som tävlar i störst grönsaks-tävlingar för att grönsakerna får maximalt med näring och blir gigantiska. I sverige är det dock svårt eftersom att vi har en sådan kort sommar, men börjar man tidigt så KAN man lyckas, åtminstone lite.

Jag kommer ihåg känslan jag hade förra året när alla sådder hade kommit upp och blev större, hur många brätten och småkrukor som fyllde alla fönster och under växtlampan. Jag älskar att ha det så, jag får en varm känsla och känner mig nöjd och stolt. Jag vill ju gärna ha lite djungel hemma, men våra fönster är inte täta på grund av att de är så gamla, så de flesta växter dör efter ett tag. Plus att temperaturen hos oss skiftar hela tiden eftersom att vi eldar för värme och de flesta växter vill ha en jämn temp utan drag. Men på våren när värmen kommit tillbaka så trivs växterna och sådderna.

Jag har också beställt en helt bunt med lökar, potatisar och knölar. En jäkla massa sorter! Problemet var bara den att efter att jag betalat och allt var klart så fick jag ett mail där det stod att de levererar vitlöken i höst och allt annat i mars-maj... Jag vet inte hur andra gör men vid den tiden har jag redan planterat potatis och då hade jag redan velat haft ned lökarna i jorden. Jag blev lite besviken och sur, men skitsamma. Det blir säkert bra det med. I år kommer jag få jobba arslet av mig (= sambon kommer få jobba arslet av sig, höhö) med att göra nya trädgårdsland. Min älskling ska bygga ihop min polytunnel för det kan han bättre än jag och sedan ska han hjälpa mig att göra de nya landen. Det blir inte svårt eller ansträngande då jag kommer att använda pallkragar, både köpta och hemmagjorda, och tidningspapper/gödsel/gräsklipp/halm/jord. Den där täck-metoden så man slipper att hålla på att gräva och sånt vidrigt skit. Åååh! Det ska bli så jävla kuuuuul! Jag LÄNGTAR till våren.

Så det jag ska göra nu är att skriva listor på vad som skall sås och NÄR de skall sås. Som sagt så börjar jag tidigare än det står på fröpåsarna, det där tänker jag att det bara är en riktlinje - en liten hjälpguide. Jag måste också fundera ut var jag ska sätta polytunneln någonstans. Det ska ju se snyggt ut och inte malplacerat och samtidigt på ett smart ställe med mycket sol men helst nära pallkragslandet. Superlätt liksom. Pyschá. I år tänker jag köra all in! Direktså grönsaker tidigt som fan, tidiga och mellantidiga grönsaker som morot, palsternacka, purjo, gullök, salladslök, scharlottenlök och andra löksorter, olika salladssorter, majs, persiljerot, ärter, bönor, gräslökssorter och en himlans massa mer. Givetvis förodlar jag de sorterna också och det gäller blommor också. Så mycket grönsaker det bara går att direktså tänker jag.

Plus att jag ska experimentera och prova på den där metoden där man skrapar bort snön från pallkragen och strör ut tinad jord och sår fröer och sedan täcker med ett jordlager och sedan halm. Då ska man få en tidig och säker sådd som man slipper att avhärda och växterna börjar växa när tempen är okej. Ja, ja. Nu ska jag göra en kopp te till, ta alvedon för att min rygg håller på att göra mig tokig för den gör balleont hela tiden. Jag fattar inte det här, jag kan inte stå eller gå mer än några minuter förrän det börjar göra ont och ryggen typ... känns som att den spänner sig av sig självt. Även när jag sitter ned så jag måste röra på mig för att det ska gå bort, alltså typ vända på mig ofta som man gör i sängen. Anyway, sov så gott, raringar!

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer