Att säga att någon är tjock är inte ett skällsord!

Det här återkommer hela tiden, jag ser det överallt; på tv, på youtube (främst "The view" som jag älskar), i det verkliga livet och på sociala medier. När man påpekar sin vikt får en till svar "Nej, men du är inte TJOCK, du är FIN som du är!" som att det är ett skällsord, folk blir liksom tillbakadragna och generade. Som att man inte kan vara fin SOM tjock?!

Som jag nämnde kollar jag jag nästan varje dag på The view och där har de diskuterat fatshaming ganska mycket på senare tid, och framförallt ett avsnitt har fastnat i min hjärna speciellt. Det är ett avsnitt där de pratar om hur man ska bete sig när ens barn är överviktig och då säger de (samtidigt) att de undviker att säga att barnet är tjockt, att de ALDRIG skulle kalla barnet för tjock och att de skulle ändra matvanorna/kosten och motionen istället för att påpeka sanningen om att barnet ÄR tjock. Det är något som är återkommande att man inte vill fatshamea men samtidigt väljer att inte använda ord som tjock, fet och överviktig som att de är skällsord och något man inte säger för att såra den feta.

"Tjock" är inget skällsord, det är inget fult och inget som man ska undvika. Att påpeka att man själv är tjock är ju bara sanningen. Att påpeka att någon annan är tjock (om denne är det vill säga) är också sanningen, fast tjocka personer brukar oftast vara medvetna om att de är tjocka, haha. Men i alla fall, detta stör mig att tjock och fet har blivit något som man undviker och tippar på tårna för. Det i sig är ju fatshaming och vikthets!

Vad ska nästa steg vara? Att man undviker tjocka människor? Att man smygstirrar på de när de går förbi? Att man viskar bakom deras ryggar eller går fram och kommenterar? Uhm, de sakerna görs redan mot tjocka. Men om vi fortsätter på den här vägen kommer det bara att bli värre och värre för överviktiga personer och allt vi kämpat för eller snarare ALLA vi kämpat för kommer vara förgäves och stanna upp. Att då undvika att kalla sig själv eller andra för tjocka är att använda orden som skällsord, vilket betyder att tjocka personer ska undvikas även om det inte är helt medvetet. Tjocka personer ska inte användas som skällsord, det är att gå bakåt. Jag fattar inte att folk inte tänker igenom sådana här saker. Man kan inte sitta och säga samtidigt att man är kroppspositiv och använda ord som tjock och fet som skällsord.

Framförallt inte bete sig så här mot barn! Herregud, vad lär de sig då? Att tjocka personer skall döljas, uteslutas, bantas och motioneras. What the actual fuck? Man lär barnen att acceptera och älska sig själva när man accepterar och älskar sig själv i vilken form man än har! Då lär de sig att vara tjock inte är något fult och oönskat och slipper åratal av självförakt och vara missnöjd med sin kropp.

Neej, jag tycker bara att det här är helt omvänt, går emot och går bakåt när vi kämpat som FAN för att komma hit där vi är idag med kroppsaktivismen.

Jag åt chips och dip för en stund sedan, living my best life 💪

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer