Att föda barn hemma & Cissi Wallins Insta konto debatt.


Jag håller VERKLIGEN med CW! Jag tycker att det är naivt, korkat och riskfyllt att föda barn hemma. Jag förstår varför man vill kunna göra det, men att faktiskt genomgå det är en enorm risk för kvinnan och barnet. Man kan behöva akutsjukvård på minuter och att då vara hemma för att man har valt det själv är urbota dumt. Varför vill man ens riskera sin och barnets hälsa?

Jag har ett annat perspektiv: det finns sjukdomar som man inte vet att man har förrän man blir skadad eller sjuk. Man kan ha en helt normal, perfekt förlossning men sedan förblöda. Som när jag föddes till exempel. Det finns sjukdomar och skador som först upptäckts efter förlossningen hos både kvinnan och barnet som kräver akut sjukvård. Att ge argumentet att forskning visar att hemförlossningar är bättre håller inte. Det håller inte för att man inte jämför själva sjukdomarna och skadorna om man är hemma vs på sjukhus.

Är förblödningar bättre när man föder hemma? Är det mer hälsosamt hemma om barnets hjärta stannar och behöver syrgas än om det händer på sjukhus? Om kvinnan får en bristning i hjärtat pga värkarna, är det bättre och innebär mindre risk att hon dör om hon är hemma? Och vad än forskning visar så insjuknar och dör ändå kvinnor i förlossning - även om de är på sjukhus. Men chansen för att de insjuknar och dör är mycket, mycket mindre än om de skulle varit hemma, så att de inte dör enkom för att de inte är hemma när det händer.

Sen vet man inte hur ont man kommer få heller. Bara för att man hade si och så ont den första gången är det aldrig ett säkert bevis att andra gången blir likadant. Förstföderskor borde aldrig föda barn hemma! Att också säga att man hellre föder hemma pga den kassa kvinnovåld är motsägelsefullt och korkat. Du vill föda hemma för att du kan få dålig vård eller inte komma in till BB i tid på sjukhus om det händer något allvarligt? Fast om du är hemma får du ingen vård öht?

Och kan folk bara lägga av med att påstå att man "skammar kvinnor" för att man har en annan åsikt. Suck, allt är inte skammande. Skam är en känsla, att man skäms. Skammande betyder att man vill att ex kvinnor ska skämmas för att föda barn hemma. Det är inte samma sak som att kritisera, förminska, förtrycka, förolämpa eller vill ge skuldkänslor. Att säga att man tycker att det är korkat att föda hemma är inte heller skammande. Det är en åsikt. En åsikt påverkar inte en annan människa varken positivt eller negativt.

Sedan kommer debatten om att ha med sig en Doula på hemfödslar. Självklart jättebra anser jag. Men det ska inte ske i avsaknad av barnmorska! En barnmorska ska alltid vara med, som är välutbildad och har erfarenhet av när allt går åt helvete och vet vad hon ska göra åt de vanligaste komplikationerna när de uppstår. Egentligen tycker jag väl att det bästa vore om dessa barnmorskor får gå en speciell utbildning för att lära sig att sy, ge och hantera mediciner och ge en viss nivå av läkarvård. Som ett slags mellanting mellan läkare och barnmorska/ssk, och detta måste en ha om en ska vara med och delta i en hemfödsel. På så vis skulle riskerna med att föda hemma inte vara så enormt höga i alla fall. Barnmorskan skulle kunna agera som ambulanspersonal på vägen till sjukhuset vilket hade varit superbra. Man skulle känt sig säkrare som födande kvinna dessutom. Men en Doula är inte samma sak som barnmorska och kräver varken utbildning eller erfarenhet. Allt de gör är att stötta den födande kvinnan. Vilket i sig är supergött, men det hjälper inte om kvinnan håller på att förblöda eller barnet kommer ut med navelsträngen runt halsen och kan behöva vård på en gång. En barnmorska kan ändå ge mycket vård i egenskap av sig själv och sin kunskap om vad som händer och varför och vad för vård man behöver. Aah, barnmorskor är fan guldet i sjukvården. Älskar de.

Det är inte heller bara det fysiska som detta det handlar om att föda hemma utan psykiskt. Det är påfrestande på både kroppen och psyket att föda barn vart man än är. Stress kan förvärra komplikationer och situationer. Det kan också öka puls och blodtryck för mamman och barnet vilket kan vara riskfyllt. Traumat att föda vid vägen skulle stanna kvar i flera år. Varje gång hon ska föda barn efter det blossar minnet och PTSD i gång. Hade det känts bättre om hon hade valt att föda barn hemma i stället? Nej. Ingen vill vara i den situationen, så varför utsätter man sig det?

Jag som själv är multisjuk och spenderat enormt mycket tid på sjukhus sedan jag föddes vet att exakt allt kan gå åt helvete på sekunder. Jag vet att ambulansen kanske inte hinner tid och jag vet att en minut kan göra skillnaden mellan liv och död, och frisk och för alltid sjuk. För mig är det samma sak som att avstå vård när man har en hjärtattack och hoppas på det bästa scenariot. Du kan klara dig själv - nu, men om en stund när du inser att du inte alls gör det ångrar du att du avstod möjligheten att vara på en plats för att undvika och behandla sjukdomar och skador så som denna. Och när du väl inser att allt går åt pepparöarna så är det försent. Du kan bara hoppas på att ambulansen hinner i tid och att inte något händer på väg till sjukhuset som ambulanspersonalen inte kan hantera. Om bebisens hjärta stannar på grund utav stressen så måste man in till BB illa kvickt. Om 5 minuter så blir hjärnan skadad. Man kan inte räkna med att ambulansen hinner i tid, eller att man är prioriterad.

Men either way, det här är varför jag tycker att det är dumt med hemförlossningar. Vad tycker du och varför?

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer