Är det ok att hänga ut läkare med namn? Njääej, men förståeligt!

Nu har jag sett 5 stycken instagramkonton och forumtrådar (som är fulla av berättelser och namn) där patienter har publicerat sina läkares namn för att (som de säger) varna andra patienter om dessa läkare. Dessa läkare har uppenbarligen gjort fel - ska man tro utefter berättelserna, behandlat patienterna illa, diskriminerat de och struntat totalt i blodprover som visar att ämnen ligger högre eller lägre inom/utanför referenserna preciiis på gränsen eller straxt över och under. Som nonchaleras för att de inte ligger supermegajättehögt/lågt men tillräckligt för att orsaka symtom, skador och sjukdomar som man egentligen borde behandlas och medicineras för.

Jag har tänkt på det här sedan igår och jag känner mig starkt emot att folk hänger ut läkare på nätet även om de gjort fel. Jag förstår dock fullständigt att patienter lessnar och vill hänga ut de, men det blir så orättvist och fel. Tanken är förståelig för det ÄR frustrerande när läkare gör fel för obviously så är det på bekostnad av ens liv, men man måste få chansen att försvara sig och reda ut problemet. Man kan ju vara oense med, bråka eller bli sur på sin patient/läkare men det betyder inte per automatik att läkaren gjort fel och brister i sin yrkesroll. Många gånger så gör de som de gör för att rädda liv, underlätta osv för patienter, exempelvis ta bort en medicin. Det kan ha kommit ut ny forskning som visar att den inte är okej att användas längre eller att det uppkommit biverkningar som läkaren anser skulle göra patienten sämre eller att det finns en ännu bättre medicin eller behandling.

Problemet ligger, tycker jag mest, i att läkare inte kommunicerar med patienterna tillräckligt bra och informativt. Plus att de inte lyssnar på patienters önskemål, hur de vill att läkare ska förklara info, att de antar saker om patienter utan att ha frågat eller att de misstror en patient. Förtroendet för läkare idag är på botten och det är ju inte så konstigt egentligen med tanke på nyss nämnda ting. Dessutom grejen att det krävs oerhörda mängder klagomål och så jäkla många varningar för att en läkare ska få någon som helst konsekvens och förlora sin licens när hen gjort fel.

Jag tycker att det dock borde vara okej att publicera namn på sin läkare OM hen gjort fel eller/och fått konsekvens av det (som ex en varning) och att (viktigast!) en läkare ska bli skyldig enligt lag att meddela hens patienter om att hen blivit anmäld, när hen blivit det och för vad.

Det finns ju alltid två sidor av ett mynt och mänsklig faktor, missuppfattning, klantiga ordval och glömska drabbar även den bästa läkaren någon gång. Så folk kan ju hänga ut läkarna som värsta hemska tänkbara när det i verkligheten kan ha rört sig om dessa faktorer och läkarna då alltså har blivit orättvist behandlat av patienten som hänger ut hen. Alltså, jag försvarar inte läkare som gör fel utan att man hänger ut de på internet som säkert kan finnas kvar där för all tid. Det är klart att jag också varit oense och bråkat med någon läkare nån gång, det gör man när man blir frustrerad och illa bemött gång på gång på gång. Men jag vet ju också att de bara gör sitt jobb och (oftast) har min hälsa i åtanke och vill "testa" en ibland (fast de inte får det enligt lag och etik) för att se om det man säger verkligen stämmer. Jag skulle bli jätteobekväm och misstänksam om en läkare bara gav med sig hela tiden och bara litade blint på vad jag än skulle sagt (alltså om typ sjukdomar jag googlat (haha), mediciner, remisser, osv). När en läkare och jag har tjafsat så tänker jag direkt på att jag faktiskt känner mig tryggare med den läkaren för om hen kan vara så rättfram med mig och är sååå jävla säker på sin sak då är jag i trygga, professionella händer. Detta gäller dock absolut INTE och ALDRIG om det är en tillfällig läkare, som jag haft en kort tid eller som är nedsättande och på andra vis medför att jag mår sämre!

Men så känner jag också att det för något positivt med sig att bråka med sin läkare på ett hälsosamt sätt; dels att patienter tar mod till sig och inte låter sig förminskas/nedvärderas längre och dels att skarpt och bestämt signalera till läkaren att hen ska visa respekt och hänsyn och att läkarna jobbar för patienterna och inte tvärtom (om man nu ska vara riktigt krass och ärlig). Man liksom tar bort undergivenheten, man blir likvärdiga och jämställda vilket betyder att båda parterna blir nöjda, förstår varandra och i framtiden kommer att tänka på varandras perspektiv och kunna kompromissa. Att just kunna kompromissa är ju en ENORM fördel mellan patient och läkare dessutom. Man är inte längre då i en sådan nedsatt position som alla patienter redan är och alltid kommer att vara.

Det gäller ju absolut inte varenda oenighet man har sinsemellan, men jag tycker att man SKA ha rätt att fräsa ifrån när läkare inte lyssnar, bemöter patienter dåligt och gör fel enligt lagar och de etiska reglerna. Men som sagt, jag tycker att det känns obehagligt att folk hänger ut läkare precis som att jag tycker att det är obehagligt när sjukvårdspersonal pratar om patienter bakom deras ryggar på ett annat sätt än när de pratar om de i egenskap av sin yrkesroll (alltså exempelvis kalla patienter för "jobbig patient", "nu ringde hen igen, *suck*" och ja, förminskande och nedvärderande och när det inte är ett sjukvårdssamtal).

MEN, så kommer också det här in i: patienter har basically noll makt vad gäller att anmäla läkare och bli trodda. Det brukar nästan alltid stå ord mot ord och det är ytterst få gånger som det går att bevisa att en läkare gjort fel. Så jag känner ändå "tro alltid på patienten" precis som när det gäller våldtäktsoffer; en patient får negativa konsekvenser av att anmäla så hen tjänar ingenting på det.

Dessutom får läkare och annan vårdpersonal så sjukt låga straff och då känner man som patient att "nej, det här är fan inte värt det" och så anmäler man inte i alla fall (precis som med våldtäkter!). I många fall så orkar man inte heller och mår psykiskt dåligt av bemötandet från läkare så man vill bara glömma och aldrig någonsin ta upp det för det gör som minst ont då. Eller så bor man typ i lappland och det finns bara en vårdcentral med två läkare där så man måste av dessa eller andra anledningar tvingas gå kvar hos en läkare som gör fel hela tiden och får en att må dåligt/sämre. Och grejen är att många gånger så vet patienter att om de står upp för sig själva och säger emot en läkare eller påvisar fel som hen gjort så har läkarna faktiskt makten att förstöra och försämra ens liv! Som det absolut vanligaste en maktgalen läkare kan göra: skriva att en patient är missbrukare och därmed ogiltigförklara vad patienten säger om läkaren som gör fel för då säger ju patienten bara så för att hen vill ha droger *obs, sarkasm!*.

Men sen är det ju också olagligt att hänga ut läkare med namn på internet och även om man kan bli frustrerad och känna som patient att det här är sista utvägen så är det fortfarande olagligt och man kan samtidigt förstöra för sig själv. Jag tänker att man kan skriva om ens upplevelser och namnet på vårdcentralen eller var det nu är utan att hänga ut en person med namn. Men å andra sidan, hehehe (fram och tillbaka), borde man inte få varna andra och berätta sin egen upplevelse med en läkare som felbehandlat/bemött en? För då blir det ju precis som med våldtäktsfall att man skyddar förövarna i och med att offret inte tillåts berätta sin sida.

Alltså - vad tycker ni? Borde man få hänga ut läkare och annan vårdpersonal lagligt eller tycker ni som jag att man endast som patient till den specifika läkaren har rätt att publicera namnet offentligt om läkaren är anmäld och/eller fått straff eller att man aldrig får hänga ut med namn?

Take care - Jess

Follow me on: Nouw | Instagram | Bloglovin

Gillar

Kommentarer