Contains affiliate links

Jag får verkligen vårkänslor av dessa härligt färgstarka koppel. Tänk att ta en promenad i vårsolen med något utav dessa, vad glad man skulle bli! Klicka på respektive bild så blir du direktlänkad till återförsäljare.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vi är nog många som verkligen längtar efter våren nu! Något jag och min sheltie Skipper uppskattar att göra är att cykla. Jag trampar och han åker i cykelkorgen.

Ända sedan han var liten har han åkt cykelkorg, det började med att jag bara gick med cykeln medan han satt i korgen, detta för att han skulle kunna följa med på promenader och få se nya saker. Som ni säkert vet får inte valpar gå längre sträckor när de är små men detta var ett bra sätt för att kunna ta med honom ändå.

Den sommaren Skipper var valp var det väldigt varmt så när han blivit van vid att sitta i korgen började jag cykla lite långsamt. Han älskade det, vinden var svalkande.

Alla trodde dock att hans kulle bli för stor för att få plats i cykelkorgen nästa år men min sheltie blev liten och får fortfarande plats i korgen.

Att kunna ha sin hund i cykelkorgen är det självklart inte många som kan på grund av hundens storlek men har man en liten hund rekommenderar jag starkt att man börjar träna på det. Jag ha flera gånger haft nytta av att min hund kan åka cykelkorg, det har ibland varit avgörande för om han kan följa med på aktiviteter eller måste stanna hemma.

Självklart säger jag inte att hundar inte ska motionera, det är superviktigt, men jag tycker det är så mysigt att cykla med hunden.

Tänk på att alltid börja i små steg och sedan öka på, börja bara med att hunden får sitta i cykelkorgen utan att åka någonstans, till att lugnt gå med cykeln och sedan kunna cykla som vanligt. Se bara till att hunden inte blir rädd och använd sele ifall de skulle hoppa ur korgen. Jag knyter alltid fast kopplet i styret så min hund inte kan hoppa ur även om han aldrig skulle göra det. Det finns saker han gillar och att åka cykelkorg är en av dem.

Likes

Comments

Precis som vi kan känns oss stela och ömma i musklerna kan hundar också göra det. Genom att massera sin hund ibland kan man förebygga skador, detta för att massagen ökar blodcirkulationen samt gör att musklerna slappnar av.

Man kan göra lättare massage själv men om man misstänker att sin hund har allvarligare problem med muskler eller leder bör man be en hundfysioterapeut undersöka djuret.

Några enkla massageövningar du kan göra hemma är att:
1. Använda hela handen och stryka med handflatan längt hela hundens rygg.
2. Lyft lite på skinnet och knåda huden, främst runt nacken.
3. Runt hundens skuldra kan man massera i cirklande rörelser eller genom att knåda lite med ett lätt tryck från handloven.
4. Genom att böja och sträcka tårna ser man till att rörligheten är bra vilket är en förutsättning för att de inte ska få ont i musklerna.
5. Alla muskler mår bra av ökad blodcirkulation, massera hunden med cirklande rörelser.

Tänk på att inte trycka hårt, det ska inte göra ont på hunden bara vara skönt och avslappnande. Att massera sin hund skapar även en bra relation mellan dig och hunden och de allra flesta brukar uppskatta det och tycka att det är en mysig stund. Man behöver inte göra det till en stor grej, knåda lite på hunden om den ligger i ditt knä i soffan eller liknande. All typ av hantering och beröring är bra träning.

Likes

Comments

Jag håller på att lära min hund att stänga lådor nu, tänk vad praktiskt det kommer va när han kan det. Då kan man be hunden stänga lådor i köket och längst ner i byrån, men jag lär han det främst för att det är ett kul trix.

Jag började träningen med en post-it lapp. I första stegen satte jag den på golvet och belönade när han lade sin ena tass på lappen, när det gick bra började jag flytta runt lappen på golvet men också upp lite på lådfronterna, dock stängda. När det inte längre var något problem att sätta tassen på lappen lät jag den bara sitta på lådfronten som jag öppnade några centimeter. Hunden satte tassen på lappen, lådan stängs och han får sin belöning.

Nu kommer jag stegvis öppna lådan mer och mer. Anledningen till att jag bara öppnar den lite är för att jag vill belöna när lådan stängs och inte bara när han puttar in den några centimeter. Jag vill verkligen att kopplingen mellan belöningen och övningen ska ske när lådan stängs.

Jag har tränat denna övning med klicker då min hund uppfattar det väldigt bra samt att jag tycker det blir lätt att belöna i exakt rätt ögonblick. Är hunden inte inklickad går det självklart bra att träna på trixet ändå.

Har man en större hund man lära den att stänga lådor med nosen genom samma inlärningsmetod.

Lycka till!

Likes

Comments

-Något som många hundägare brukar frukta.

Jag har själv en hund som har svårt vid hundmöten så jag tänkte dela med mig av lite tips som kanske kan hjälpa dig i din hundmötesträning.

En utav de viktigaste sakerna att tänka på är hur man själv reagerar, stressar man upp sig för att man vet att hunden kommer skälla och småspringer för att kunna ta en annan väg och undvika hunden skickar du signaler till din hund att det är farligt eller opålitligt. Detta är något hunden kommer lära sig och vi vill ju verkligen inte att den ska tänka att andra hundar är obehagligt. För oftast är det rädda hundar som blir farliga.

Det finns självklart flera orsaker till varför hundar reagerar som de gör, men en vanlig orsak kan vara att hundarna kommer för nära vandra på trottoaren. Det naturliga beteendet för hundar när de ska hälsa på en ny individ är att de springer runt, de börjar i stora cirklar som sedan minskar tills hundarna har kommit fram till varandra. Detta kan hundarna ibland föröka med trots att de har koppel. Cirklarna blir inte alls lika stora och det hela resulterar i hoptvinnade koppel.
Hundar vill aldrig hälsa nos mot nos direkt, det anses som oartigt för dem. Men när vi möter hundar på gångbanan är det precis det som sker, de går rakt emot varandra vilket i grunden inte är ett utav deras naturliga beteenden. Ett tips för att klara hundmöten bättre är att försöka ta en liten båge vid hundmöten. Ibland går det självklart inte om det är vägar och annat men om det finns en liten gräsmatta kan man öka avståndet mellan hundarna lite.

Försök att göra hundmöten till något positivt, ge hunden en godis efter varje passerad hund om den sköter sig. Man kan även ha en leksak för att dra till dig din hunds uppmärksamhet, får hunden alltid sin favoritleksak när man möter en hund kommer hundmöten efter ett tag inte vara något problem utan det bästa din hund vet. Man kan även kasta en näver godis på marken och låta hunden söka efter dem om den gillar det.
Det handlar om att hitta det som fungerar för din hund. Var även medveten om att hundmöten är något man måste träna på resten av hundens liv då alla situationer skiljer sig från varandra. Det är olika platser, olika hundar, olika signaler. Ge därför inte upp om inte alla hundmöten går bra. Genom att träna varje dag kommer du se framgång men det tar tid. Ge därför inte upp, det ska inte var en börda att gå ut med hunden, försök inte undvik situationerna, lär dig istället hantera dem.

Det finns mängder av olika signaler hundarna kan sända till varandra, det kan vara så att den mötande hunden skickar en signal till din hund som gör att den börjar skälla eller tvärt om. Om ni vill kan jag berätta mer om lite olika vanliga signaler i ett annat inlägg.

💗 Bästa kompisar 💗

Likes

Comments

Många av er har säker redan gjort godissök med era hundar men det är en aktivitet som är väldigt enkel att utföra och inte alls tidskrävande.

Jag brukar välja ut en del av huset och gömma små godisbitar i olika nivåer, i hörn, på stolsitsar och bakom grejer, det är bara fantasin som sätter stopp. Sedan släpper jag in hundarna och låter dem leta reda på godisbitarna. De får använda nosen för att hitta godiset vilket är bra träning. Att jobba med näsan brukar vara mer uttröttande än fysisk aktivitet för hundar.

Man kan även gömma en godisbit åt gången om man vill göra det svårare. Jag brukar dock placera ut många bitar då jag har flera hundar samt att jag tror de tycker det är roligare när det hittar flera godisbitar.

Detta är ett exempel på en övning som inte alls tar lång tid att genomföra men som gör hundens liv lite bättre. Helt enkelt lite mer hundglädje.

Efter lite godissök blir man som hund väldigt nöjd och glad!

Likes

Comments

Det finns hundägare som ägnar mycket tid på utställning, jag är inte en av dem men jag tycker det är lite kul så jag tänkte dela med mig av mina tips till er som också är lite oerfarna.

Mitt bästa tips är att träna, det kan kännas lite töntigt men det ger stora resultat. Jag gick med utställningskopplet hemma, i cirklar som man går i utsättningsringen samt någon gång fram och tillbaka.

Jag använder aldrig strypkoppel så därför är det lite ovant för våra hundar när det får på sig stypkedjan. Det är även en ovana att kopplet är så kort.

Jag tycker även man ska lägga stor energi på bordträning, om man har en liten hund som ska upp på bordet. Känner de sig trygga på bordet brukar hanteringen gå bättre, det är även en fördel att träna på hanteringen.

Att hantera hunden och titta på tänderna är bra att träna på så det går smidigt på själva utställningen. Låt även andra titta på hundens tänder så den blir van med att andra än enbart du håller på med den.

Det finns även lite inofficiella klädkoder på utsättningar baserat på ras, detta kan man kolla upp innan. Det är absolut inget som är avgörande men det kan vara en fördel.

Mina bästa tips

  • Träna med utställningskopplet
  • Träna att stå på bord samt hantering
  • Kolla upp ”klädkoden”
  • Ha kul!

Jag har bara gått på mindre utställningar för att det är kul att få en bedömning på sin hund samt att man träffar andra hundar och dess ägare. Det brukar vara en trevlig tillställning så jag tycker du ska ställa upp på en hundutställning. Ibland går det bra trots att man inte har några förväntningar.

Likes

Comments

Ett kommando är ordet på det du vill att hunden ska utföra, exempelvis kan det vara ligg, sitt, vacker tass eller rulla runt.

När jag lär mina hundar nya övningar brukar jag lägga på kommandot på slutet när hunden kan övningen med mina handtecken eller rörelser. Vissa personer nöter med kommandot redan från början men min uppfattning är att det bara blir tjatigt och att man nöter ut ordet.

När man börjar med en övning vet hunden till en början inte vad du vill att den ska göra, att då stå och repetera ett ord gång på gång kommer inte göra att hunden förstår mer. Eftersom den inte har skapat en koppling mellan ordet och övningen skulle du lika gärna kunna säga vad som helst.

Jag brukar börja med att bara få hunden att göra det jag vill och se till att belöna mycket, jag fortsätter med träningen på det sättet tills hunden kan övningen. Det är först då jag börjar lägga till kommandot och sedan succesivt minska på handtecknena och gesterna.

Mina bästa tips är att låta hundträningen ta tid, att göra det för svårt för hunden gör att det inte blir lika kul, och glädjen är ju det viktigaste.


Jag tänkte införa något nytt här på bloggen, typ som en frågestund där jag svara på era funderingar. Därför skulle jag bli väldigt glad om du ställde en fråga till mig, antingen här i kommentarerna eller om du vill skicka ett mail; sandra.e.jansson@hotmail.com
Det kan handla om vad som helst så länge det har något med hundar att göra.

Likes

Comments

Vissa hundar har en förmåga att äta väldigt snabbt, de glufsar i sig så fort det bara går. Ett problem med detta kan ju vara att hunden inte tuggar fodret vilket gör det väldigt svårt att smälta, vissa hundar kräks därför upp maten. Ett tips kan vara att blötlägga torrfodret så det är mer lättsmält. Man kan även behöva dela upp maten i små portioner för att det inte ska bli för stora mängder på extremt kort tid.

Har man flera hundar kan en anledning till att de äter fort vara en form av stress som grundar sig i konkurrens. Äter man inte upp fort nog finns en risk att man blir av med sin mat. En lösning på detta kan vara att låta hundarna äta i varsina rum eller liknande så de lär sig att de har sin mat ifred.

Ett annat sätt man kan få hunden att äta långsammare är att använda fodret som belöning vid träning. Då ger man några kulor av torrfodret åt gången och måltiden blir utspridd under lång tid. Självklart har inte alla tid att träna med hunden vare gång den ska äta men någon gång ibland kan man göra det.

Det finns även leksaker man kan använda sig av, aktiveringsbollar med små hål. Man häller i maten i bollen och hunden måste rulla runt den för att fodret ska trilla ut. Är det sommar kan man kasta ut fodret på en gräsmatta så måste hunden söka reda på fodret, det tar tid samtidigt som hunden måste arbeta med nosen vilket gör den trött.

Ett sista tips jag har är speciella skålar att lägga maten i. De har speciella upphöjningar i botten som gör att hunden inte bara kan glufsa i sig maten. Jag har själv inte provat det så jag vet inte hur det fungerar men jag har hört att det ska hjälpa lite i alla fall.

Jag skulle sammanfattningsvis säga att man kan göra så mycket aktiviteter med fodret istället för att bara servera det i en skål och låta hunden äta. Gör det till en rolig grej och kombinera mat med lek och träning.

Likes

Comments

Om du har utfört ett hårt kroppsarbete har du väl själv känt att du dagen efter är stel och kort i musklerna? Det är precis lika för hundar och därför är det viktigt att du stretchar din hund efter ett träningspass eller en lång promenad. Gör detta medan hunden fortfarande är varm i muskulaturen. Varje rörelse hålls i 10-15 sekunder, totalt sett kommer det bara ta runt fem minuter att stretcha hunden. När man är klar bör man gå en liten sväng med hunden för att musklerna ska varva ned och kallna långsamt innan de ska vila.

Stretchingen leder till att:
-
Musklernas rörlighet ökar
- Minimera risken för hältor och skador
- Muskulaturen stärks.
- Rörligheten i lederna behålls eller ökar.
- Spänningar släpper i leder, muskler och senor.
- Minskad muskelömhet.
- Ökad blodcirkulation.
- Kroppsmedvetenheten ökar, och koordinationen förbättras.

Börja med frambenet, vänd hunden så den har sin ena sida mot dig. Ta sedan det bortre benet, börja med att dra det framåt med ena handen, din andra hand lägger du på hundens armbåge med ett lätt tryck. Byt sedan och ta frambenet bakåt. Sista övningen stretchar bröstmuskeln, vik då ihop hundens ben och tryck det lite uppåt.
Vänd sedan hunden och gör lika dant på andra sidan.

På bakbenen är det samma typ av övningar. Börja med att ta bakbenet bakåt och se till att hundens lår sträcks ut. Sedan tar man bakbenet framåt, lägg din ena hand på hundens knä så det är sträckt hela tiden. Tredje stretchen tar på insidan och är lik den rörelse hanhundar gör när de kissar. Vik ihop bakbenen och vinka ut det från hundens kropp.
Vänd på hunden och gör samma övningar på andra benet.

Stretching kan verka relationshöjande mellan dig och din hund, och vid rätt utförande blir det en behaglig och avslappnande stund. Lägg därför en liten stund åt att stretcha hunden efter ett träningspass eller en långpromenad. Hunden kommer må bättre samt att ni får en mysig stund tillsammans.

Likes

Comments