Dag 1 Vi samlas vid skolan 05:00 då vi går på bussen och åkte ner till Köpenhamn i Danmark.

Vi kom fram vid 9:00 då vi anmälde oss sen gick vi runt där Och kollade på saker. tills vi skulle åka till Island och flyget gick 11:30 alla var taggade. Två timmar senare landade vi i Keflavik på Island. Senare åkte vi buss till blue lagoon och det var trevlig där och kul. Efter det så åket vi hotel 46. Sen sova


Dag 2 Vi vaknade 08.00 Efter gick vi upp till en kyrka och kollade på utsikten. Efter det så skulle vi åka till akranes och träffa dom isländska eleverna på deras fritidgärden vi minglade lite sen var dom tvungna att gå hem för vi skulle sova .


Dag 3 Vi ska till cirkle tour vi fick se hur dom får sin värme i husen och varmvatten. Sen åkte vi till ett vattenfall och det blåste så mycket där så man frös satan. Sen åkte vi till geysir och det var super coolt men man kunde inte röra vattnet för det var 100 grader. Sist äkte vi hem till akranes
Då skulle vi med våra vårdfamiljer till deras hem och bo där i 3 dagar. vi skulle äta mat vi åt lam cykling och potatis, sötpotatis det var gott sen gick vi och lade oss för vi var trötta.


Dag 4 Vi vaknade vid 07:00 då vi åt fruktost och sen Bostade vi tänderna. 07:40 åker vi till skolan och den börjar 08:00. I skolan pratade vi om människors rättighet och vi pratade ombud Sverige och Island har likheter med varandra och sånt. Sen på kvällen hade vi knytis då åt vi goda saker.
Sen när det var slut så drog vi hem och sov.

Dag 5 Då var det som våran prolympiad man tävlade mot varandra och det var kul vi vann inte men man vinn inte hela tiden. Efter det så skulle vi upp till akrafjäll för att ta prover på deras vatten.
Efter det så åkte vi tillbaka till skolan för att sluta sen gjorde vi inte mycket efter skolan .

Dag 6 vi skulle sjunga med dom isländska eleverna och det gick bra och vi gjorde labbrapport om vatten proven vi har tagit. Efter det skulle vi säga hej då. Till eleverna sen åkte vi till Reykjavik och skulle träffa Håkan Juholt så vi fick se hur man bodde på Island och sen frågade vi han frågor.
Sen var det fritid på stan vi gjorde inte mycket vi bara kollade på saker. Sen när det blev mört så gick vi hem till B47 för att äta pizza och sen gå och lägga oss.

Dag 7 Vi går upp vid 3:00 för att. Åka buss till Keflavik sen skulle vi flyga vid 6:20 till Köpenhamn sen åka buss till Virserum.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

1a. Svenskan hör till de indoeuropeiska språken. Dessa språk mynnade sedan ut i bl.a de Germanska språken ur vilka svenska och isländska härstammar (Portal 2011:240).

1b. Jämför man isländska och runsvenskan så är det 16 bokstäver, några ser likvärdiga ut och då kan de uttalas lika, samt att vissa bokstäver ser absolut inte lika ut och har ett helt annat uttal. I det isländska alfabetet är det flera bokstäver 32 st så det har tillkommit idag.
Urnordiskan pratades i nordvästra Europa. Sverige , Norge och Danmark talades en slags variant samt att maningen riktigt vet hur urgermanskan lät eller när den uppkom.

2a. Reflektioner likheter skillnader. I svenska alfabetet finns det 29 bokstäver medans isländska alfabetet har 32 bokstäver, tittar man på den isländska så har de 2 A inget C, 2 D, 2 E, 2 I, 2 O, 2 U och 2 Y inget Q eller Z. Där de har två likvärdiga bokstäver så finns det en apostrof ’ över. Vi har Å Ä Ö men de har ihopsatt Æoch Ö.

2b. Idag hanterar man inte låneord i isländskan. Isländskan är ett språk där man är mycket restriktiv
( inskränkande, återhållsam). Eftersom isländskan har ett nytt begrepp skapas nya isländska ord, ibland genom att gamla ord använts med en ny betydelse.

2c. I Sverige får många barn sitt efternamn från pappans namn, om tex pappan heter Johan så fick barnen efternamnet Johansson, Sven blev Svensson. På Island så får barnen sitt efternamn efter mamman så då blir det ”dottir” i slutet av efternamnet.

2d. Svenska samt isländska ord.
Hej = Hi
Mat = Matur
Hungrig = Svangur
Toalett = Salerni
Ringa = Hringja
Polis = LögreglanKällor portal svenska 7-9 , internet googlat på Island, uppslagsverk.

Likes

Comments

De obekväma

Vi arbetar med en skola på Island om hållbar utveckling och nordiska språk i ett projekt som heter The Nordic Footprint Project.

På svensklektionerna bloggar vi. Vi har också sett en film om bloggerskan Underbara Clara och Al Gores film En obekväm sanning.

Underbara Clara
Bloggaren Clara Lidström vill att vi ska ändra synen på arbete, pengar och konsumtion. För klimatets skull, för att komma till rätta med arbetslösheten och för att bli lyckligare. Vi borde tänka mer på hur lite pengar vi kan klara oss på för att slippa jobba så mycket, istället för att fokusera på hur mycket pengar vi vill tjäna och allt vi vill köpa, menar Clara. Själv bor hon på en gård i Västerbotten och vi följer henne när hon mockar hos hönorna, möter sina fans i Stockholm och medverkar i tv.
https://urskola.se/Produkter/180676-De-obekvama-Underbara-Clara

En obekväm sanning (engelska: An Inconvenient Truth) är en dokumentärfilm som hade biopremiär i USA den 24 maj 2006[1] av och med Al Gore. Filmen handlar om den globala uppvärmningen och dess effekter. Filmen är gjord som en föreläsning, där Gore vill övertyga i första hand den skeptiska amerikanska allmänheten om att det inte längre råder någon tvekan om att människans miljöförstöring påverkat klimatet.

10 obekväm sanningar som kommer förändra din syn på världen

1. Om du lämnar toalocket uppe när du spolar...

...så skickar du ut diarré-bakterier upp till 25 centimeter i luften.

2. Klimatförändringarna går 10 000 gånger snabbare än evolutionen.

3. Och 82% av fisken i Kalifornien kan dö ut på grund av dessa klimatförändringar.

4. Dina skor har fler bakterier än en toasits.


5. Odori-don är en maträtt som består av en levande bläckfisk.

6. Var femte sekund tjänar Nike 3000 dollar

7. Just nu i Afrika – det är fler elefanter som dör än som föds

8. Det finns bara tillräckligt med matjord för 60 år framåt

9. Vi har utrotat 97% av världens vilda tigrar på bara 100 år

10. Samtidigt som en arbetarna i Nike-fabriken tjänar 0,00014 dollar

Likes

Comments

Tja alla vår värld behöver hjälp den mår inte bra vi måste förändra hur vi/du lever och jag är inget undantag.
Vi släpper ut för mycket koldioxid från bilar och såna som går på bränsle. Vi kan cykla mer och gå mer det är bra. För det är den största delen av klimatet som vi måste fixa. Och det är viktigt.
Kärnkraftverk måste läggas ner för att det är inte bra för planeten.
Kött är gott men det finns inte så mycket va det så vi/du måste äta mindre kött.
Jag skulle kunna ändra mina livsvanor jag äta mindre kött, åka bil mindre.
Så du måste tänka på vad du så att du inte skadar vår kära planet.
Dem som inte tar tag i det när är inga miljövänner.

Likes

Comments