Det finns flera olika typer av initiativ för att locka fler kvinnor till branschen. Superbra tycker jag! Här följer några peppiga initiativen:

Vad jag har saknat är dock någon som kan berätta för mig hur det verkligen är att jobba inom tech, hur det funkar, vilka jobb man kan söka, vilka kollegor man kan förvänta sig att jobba med osv. Frågorna är många. Jag om någon vet hur det kan vara.

När jag läser om inspirerande kvinnor i branschen slår det mig att de alla har "lyckats", det skriker "duktig flicka" om de, de sitter ofta på tunga positioner på välkända IT-företag, det är mer vanligt än ovanligt att de har dubbla examina och de är ofta dubbelt så gamla som en själv. Inget fel med det såklart, men vart är alla unga inspirerande tjejer som kanske inte sitter på chefs positioner? Det har varit väldigt svårt för mig att som ny i branschen kunna identifiera mig med alla dessa fantastiska power women. Därför vill jag försöka visa att det finns unga kvinnor som jobbar i branschen som nödvändigtvis inte behöver ha chefspositioner.

  1. The Hashtag #ilooklikeanengineer Shows the Many Faces of Women in Tech Bild
  2. Margaret Hamilton, lead software engineer, Project Apollo

För fyra och ett halvt år sedan stod jag vid ett vägskäl som kom att bli starten på min karriär inom IT-branschen. Jag hade precis kommit hem från en av mina långresor. Sedan studenten 2008 hade jag hunnit bo i Paris ett år, rest till magiska platser runt om i världen och jobbat häcken av mig för att finansiera mina resor. Nu satt jag hemma i köket hos mina föräldrarna och kände mig tom efter att ha rest runt i två månader. Jag var arbetslös, pank men framförallt vilsen och visste inte vad jag skulle hitta på härnäst

Jag spenderade timmar framför datorn i väntan på att jag en dag skulle komma på vad jag skulle vilja göra. Jag redigerade bilder, läste bloggar, streamade filmer, facebookade och la otaliga timmar på önskeshopping genom att fylla varukorgar på diverse webshoppar med allt jag skulle kunna tänka mig att köpa om jag hade råd. Emellan åt sökte jag också jobb men utan större entusiasm. Två månader gick utan att jag kommit närmre svaret på frågan vad jag ville göra härnäst. Det var då som min dator krashade pga ett virus kallat trojan. Eftersom jag var pank bestämde jag mig för att göra lite egen research i hopp om att jag skulle kunna fixa problemet själv.

Det blev mitt mission. Jag skulle få tillbaka min dator och alla bilder från mina resor. Hur jag gjorde exakt är än idag ett mysterium men efter dagar av googlande och testande av olika tillvägagångssätt som jag läste om på tekniska forum lyckades jag åtminstone spara ner mina bilder på en extern hårddisk. Jag fick en kick och kände att det var kul att mitt frenetiska googlande gett resultat.

Tanken slog mig att IT kanske är ett ämne man kan plugga!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej alla soon to be readers, followers, haters and lovers <3

Äntligen har dagen kommit då den här bloggen får se sitt första ljus. Som jag har längtat och väntat på att någon cool blogg tjej skulle ta tag i saken och skapa mina drömmars blogg. Men icke, so here we go!

Hello World by Valentin Ruhry

Jag jobbar som QA inom IT (mer om det sedan). Jag har en kandidatexamen i Data och Systemvetenskap. Ja, jag är tjej/kvinna och är väldigt trött på föreställningen om att IT-branschen tillhör männen. Jag tycker att det är viktigt att synliggöra olika typer av personligheter för att locka fler kvinnor och andra underrepresenterade grupper att söka sig till IT-branschen.

Alldeles för länge har jag cravat efter att få följa unga kvinnor som jobbar inom IT. Kvinnor som jag kan identifiera mig med och inspireras av. Detta är mitt sätt att bidra till branschen genom att visa vem jag är, hur jag upplever den; för-och nackdelar och att vem som helst oavsett kön och bakgrund kan hitta en plats inom IT-branschen.


Likes

Comments