Viktigt att veta om auktioner och tips på vad man bör satsa på

Mycket har förändrats det senaste året och effekterna är förstås många och på flera olika nivåer. Ett ytterst ytligt, men ändå intressant, exempel på detta är prisutvecklingen på alla hus som nu läggs ut till försäljning. Förutom dessa skenande huspriser så kan vi även se hur bra det går för inredningsföretagen när alla nu verkar vilja satsa på sina hem. Detta påverkar förstås även auktionshusen, i synnerhet när hållbarhetsfrågan har blivit viktig för många. Just nu får du betala näst intill fullpris eller mer (!) för prylar från Svenskt Tenn på auktion, och då pratar vi saker som du med lätthet kan beställa via deras hemsida. Inte särskilt klokt kanske, nej. Men det går faktiskt fortfarande att göra riktigt bra fynd på auktion, och med det sagt tänkte jag att jag ska ägna ett helt inlägg åt auktionstips för er som är nybörjare!

Handknuten, persisk matta (Nain), guldspegel på vägg och i fönster, glasbord och kandelaber köpta på onlineauktion. Fladdermusfåtöljen (nyproducerad) köpt på slagauktion och golvlampa köpt på hemsida som säljer antika prylar/midcentury osv.

Auktionshusen och de olika villkoren

En utav de vanligaste frågorna jag får från er är: "Var handlar du på auktion?" Har man inte handlat på auktion tidigare så är det inte så lätt att ha koll på utbudet av auktionshus. De vanligaste auktionshusen som brukar nämnas är Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och Lauritz. Barnebys är för övrigt en hemsida som samlar auktionsobjekt från flertalet andra auktionssidor - ett smidigt sätt att hitta rätt föremål för dig som är på jakt efter något specifikt!

Samtliga ovan nämnda auktionshus är väldigt populära. Det betyder att det ständigt kommer upp häftiga möbler och prylar från olika tidsperioder, av olika designers och i alla möjliga prisklasser på dessa hemsidor. Värt att tänka på är att prylar på auktioner i mindre städer generellt har sämre utbud men också lägre priser. Det betyder att du kan göra riktiga fynd ibland om du har tur! Bor du inte i storstäderna så skulle jag tipsa dig om att googla på Din stad + auktion för att ta del av utbudet lokalt. Jag handlar metadels lokalt eftersom jag kan göra riktigt bra fynd här, men när jag är ute efter exempelvis en designklassiker så vänder jag mig till de större auktionshusen i första hand.

Det första du bör göra är att läsa på vad som gäller på just det auktionshus där du planerar lägga bud. Du bör då ha koll på följande:

Provisionsavgift och administrationsavgift

Som köpare betalar du normalt en administrationsavgift samt provisionsavgift på en viss procent av det belopp som föremålet har klubbats för. Hos Bukowskis uppges administrationsavgiften vara 50 kr och så tillkommer provision om 22,5% på ditt vunna bud. Det betyder att om du vinner ett föremål för 100 kr så kommer du inte att betala 100 kr totalt utan du kommer att betala 100 kr + 22,5% + 50 kr. Detta är lätt att glömma i stundens hetta!

Frakt och fraktavgift

När du har budat hem ett föremål så behöver du åka och hämta föremålet inom en viss tidsperiod, exempelvis en vecka, och på vissa dagar/tider vilka anges på hemsidorna. Är det exempelvis ett tungt skåp du ska hämta så behöver du ha med dig någon som hjälper dig att bära skåpet och du behöver förstås ha med dig en bil eller ett släp där skåpet får plats.

Flera auktionshus erbjuder frakt som alternativ men tänk då på att 1) Kolla om de fraktar hem till din dörr, till ett postombud eller till närmaste auktionshus inom samma företag vilket skulle kunna innebära ett auktionshus i en annan stad än du bor! 2) Om du väljer exempelvis leverans till dörren så bör du i förväg ta reda på vad det kostar. Det är inte ovanligt att frakten kan gå på 2.500 kr och det gäller att ha med i beräkningen inför budgivningen. På Bukowskis hemsida kan du, när du klickar in dig på respektive föremål, se om frakt erbjuds av just detta föremål till just ditt hem och vad det i så fall kostar. Detta tar du alltså reda på genom att ange ditt postnummer. Det positiva med Bukowskis är att de även bär in föremålet, det gör nog inte alla auktionshus!

Startbud, maxbud, bevakningspris och återrop

Startbud är det bud som är det lägsta bud som kan läggas på föremålet för att starta igång budgivningen. Startbudet kan vara samma summa som för alla föremål på det auktionshuset medan det på andra auktionshus görs värderingar och prissätts därefter. Maxbudet är något du själv anger. Du kan i förväg ange att du är villig att max betala exempelvis 1000 kr för ett specifikt föremål. Varje gång någon annan lägger bud på föremålet så kommer hemsidan att automatiskt buda upp varan åt dig. Så länge budet är under 1000 kr så leder du alltså budgivningen automatiskt. Detta är behändigt om du inte har tid att vara online och buda just den dag och tid som budgivningen tar slut för det föremålet. Återrop innebär antingen 1) Ingen lade bud på föremålet och att föremålet därmed inte blev sålt. 2) Folk lade bud men föremålet hade ett lägsta pris, ett såkallat bevakningspris, som det som minst skulle säljas för och buden kom aldrig upp i den summan och blev därför inte sålt.

Urna köpt på auktion och ishink samt våningsfat köpt i en loppisbutik.

Föremålets skick och mått

Glöm för bövelen inte att titta ordentligt på bilderna och läsa om huruvida föremålet har några skavanker! Att föremål har skavanker är vanligt, i synnerhet vad gäller äldre möbler och prylar. Det är viktigt att läsa måtten på föremålen. Får skåpet plats i bakluckan? Passar bordet in i hörnet där jag har tänkt placera det? Det är lätt att ryckas med och sedan stå där med ett otympligt skåp som inte får plats där det var tänkt att det skulle stå. Been there done that efter många år av budande!

Att buda i realtid
Det ser olika ut på olika auktionshus, men som regel kan du välja mellan att lägga ett maxpris i förväg och sedan göra något annat av din tid för att i efterhand se om du vann eller inte vann föremålet du budade på. Alternativet är att du budar i realtid vilket innebär att du sitter och budar upp föremålet successivt precis innan budgivningen av föremålet slutar.


Budgivningsstrategi

Så vilken strategi är bäst att ha för att ha störst chans att vinna föremålet? Jag vet inte. Att vänta med att lägga bud till sista minuten kan vara psykiskt påfrestande för konkurrenter som tror att de kommer gå vinnande ur budgivningen till det låga pris som just då råder. Å andra sidan kan ett föremål som tidigt budas upp högt indikera på att föremålet är populärt och därmed kommer gå högt i pris. På så vis är det möjligt att en del potentiella konkurrenter blir avskräckta från att själva ge sig in i budgivningen. På Bukowskis kan det stå att tiden för budgivningen går ut exempelvis kl. 13.00, men om man budar 12:59 i hopp om att vara den sista som lägger bud så läggs det som regel på ett par minuter just för att alla som vill buda ska få möjligheten att göra detta. På andra auktionssidor så avgörs inte vem som har vunnit förrän alla som budar i realtid har fått lägga sitt sista bud/maxbud med betänketid på några sekunder.

Krackelerad och lagad urna köpt i antikbutik.

När det är värt att buda på auktion och när loppis, Tradera och Blocket är smartare val

Jag har gjort många riktigt bra kap på auktion genom åren - allt från marmorbord för några hundralappar till stora, antika speglar och skåp för någon tusenlapp eller två. Oftast handlar det om att jag budar hem något som ännu inte har nått stor popularitet bland den stora massan av budare, att jag har liten konkurrens när jag budar på ett mindre auktionshus eller helt enkelt bara har slumpmässig tur. Men föremål kan också budas upp onödigt högt, i synnerhet nu under pandemin har vi märkt. I dessa fall kan det vara värt att kolla vad likadana/liknande föremål går för på loppisar, Tradera eller Blocket. Till exempel så har jag varit ute efter tekoppar från Rörstrands omåttligt populära servis Gröna Anna, men har noterat hur serviserna har gått för flera tusenlappar på auktion. Plötsligt dök möjligheten att köpa 6 tekoppar med fat från Gröna Anna för några hundralappar upp på Blocket, betydligt mer prisvärt! Samma sak med porslinsservisen Musselmalet; jag köpte kaffekoppar och fat från ett äldre par som nog tyvärr inte hade koll på servisens popularitet och värde. Så när det gäller porlinsserier och annat till köket så skulle jag i första hand kolla på loppisar eller Blocket och Tradera. På loppis tittar jag även efter billigare mindre prylar såsom pressat glas och dekorationsföremål, medan jag väljer Tradera eller Blocket om jag letar efter någon pryl eller något klädesplagg som är producerat i nutid men som jag inte har lust att betala fullpris för. Letar jag däremot efter retromöbler, antika möbler, designmöbelklassiker, häftiga retrolampor, udda/unika dekorationsföremål eller om jag vill köpa väldigt många delar av en särskild servis på en och samma gång så väljer jag auktion!

Bord i grön marmor med mässingsunderrede köpt på auktion.

Vad som är värt att satsa på
Om vi börjar med vad man inte ska buda på just nu så verkar svaret vara vissa stora, svenska designklassiker till varumärken såsom Svenskt Tenn just för att de går så högt i pris just nu. Är det tryggheten i det inhemska och det klassiska som gör att priserna drar iväg helt orimligt högt?

I en alltmer otrygg värld söker vi trygghet i hemmet, och trygghet hittar vi kanske i hemmiljöer som påminner oss om vår barndom, kan det vara en utav orsakerna till att furu plötsligt säljs till så höga priser? Intressant är det minst sagt.

Fundera över hur du vill att ditt hem ska uppfattas, vilken stil du har och hur du vill uttrycka dig genom din inredning. Fundera också på om ditt hem saknar något rent funktionsmässigt. Våga ett eklektiskt tänk med en unik kombination av möbler och prylar utan att tappa den röda tråden. Jag gillar exempelvis att mixa möbler från olika tidsperioder, allt från antika möbler till art deco och moderna möbler. Den röda tråden för mig är snarare det färgmässiga; alla mina trämöbler är av mörkt trä och det är mitt sätt att hålla ihop inredningen hemma.

Satsa på stora mattor! På auktion hittar du fantastiska kvalitetsmattor, exempelvis handknutna, persiska mattor till samma priser som viskosmattorna du hittar på de olika inredningsvaruhusen. Gå igenom belysningssortimenten, där kan man hitta allt från vackra, gamla kristallkronor till italienska midcentruy-klassiker. Fokusera på gedigna material såsom trä och sten när det gäller större ting som möbler. Det finns ju så många vackra skåp därute som du kan få för några hundralappar om du har tur.

Jag själv har en förkärlek för italiensk design och håller ständigt ögonen öppna efter ”unika” föremål att tillföra till mitt hem för att skapa rum som du kanske inte hittar över allt. Det är just den där jakten efter det ultimata fyndet som gör auktion till något väldigt, väldigt roligt. När man väl har provat så är man fast!

Gillar

Kommentarer