The Monocle Guide to Cosy Homes

Bild från svd.se av Dominikas fantastiska hem

Häromdagen kom jag att på nytt fundera på den stora betydelse som våra hem har för oss här i Skandinavien. Kylan och mörkret gör ju att vi spenderar mer tid i hemmet än vad man gör i många andra delar av världen, och kanske är det också därför som det danska uttrycket ”hygge” har blivit så omtalat runt om i världen. Vi skandinaver kan helt enkelt det här med att skapa hemtrevnad eftersom vi måste, det blir något av en ”överlevnadsstrategi” under det mörka vinterhalvåret när kylan tränger sig på. Nej, jag vet, vi är inte där ännu. Men jag råkar vara mitt uppe i processen med att göra interiörval till kök och salong och då blir jag genast tvungen att fundera på det här med hemtrevnad och hur jag kan skapa det i rum med över 3,5 meter i takhöjd och stort ljusinsläpp. Rummen här i herrgården är förvisso eleganta men inte för den sakens skull mysiga.

För att uppnå den där känslan av hemtrevnad jag är ute efter så tänker jag att det krävs något som inte kan köpas för pengar, som inte handlar om medveten styling utan snarare om människor och livet som pågår; om vardagen, om de små detaljerna, om det missmatchade och om de enkla ögonblicken. Det finns en bok som helt uppehåller sig kring ämnet, den heter ”The Monocle Guide to Cosy Homes”. Det samlade budskapet är att det som definierar ett hemtrevligt och mysigt hem trots allt är individuellt:

”Our homes and the rooms they hold mean different things to each of us. For some an easy and inviting space for entertaining friends is the warmest part of the home. For others the perfect den and a little solitude can go a long way.”

Kanske är du precis som jag mitt uppe i en skapandeprocess och vill ha lite inledande tips på vad ett hemtrevligt hem bör innehålla? Pja, förutom människor och varma leenden då såklart. Här har ni min lista:

- Jämnt utspridd belysning (tänk även olika höjder)
- Flertalet, mindre ljuskällor
- Mattor stora som öar i de rum som används för umgänge
- Bokhyllor med böcker som man vill läsa på riktigt
- Runda eller ovala bord för att uppmuntra till gemensamma konversationer
- Stora växter
- Bekväma soffor med flera sittplatser, gärna placerade mittemot varandra för att uppmuntra dialog
- ”Knick knacks” med småprylar som inte kan köpas i närmaste inredningsbutik: det ska vara små ting som säger något om personerna som bor i hemmet och de får gärna väcka minnen med berättelser som kan delas med andra
- Naturmaterial såsom trä osv.
- Äldre möbler och ting, gärna arvegods
- Personliga fotografier på väl utvalda platser
- Saker som teer, kryddor, müsli eller grönsaker placerade synligt för att inte bara underlätta vardagen utan även hylla den

Dominikas hem återkommer jag ofta till när jag letar inspiration just eftersom hon kör sin egen grej fullt ut och verkligen lyckas få till det som det här inlägget handlar om.

Dominikas hem från svd.se

Gillar

Kommentarer