Kollage för köket

Nu ska vi prata kök! Nedan delar jag de tankar och planer som vi har för vårt kök som vi nu är i full gång med att renovera.

Spis från Falcon, Köksluckor från IKEA, Handtag från Sekelskifte, Gardin från Gotain, bänkskiva från Dekton/Consentino Scandinavia och tavlor från Artilleriet och Desenio

Vision

Min vision och grundidé för husets viktigaste rum, det vill säga köket, var att det skulle samspela med husets tidsålder samtidigt som jag ville vara noggrann med att köket inte ska leva i total symbios med huset. Det ska alltså inte vara för klassiskt utan även ha utstickande, moderna element. Jag vill ha ett kök som är något mindre kontrastrikt och i stället mer sobert, men utan att för den sakens skull vara alltför ljus och blygsam i färgerna. Det ska vara ett kök som inte skvallrar alltför mycket om vad som är trendigt just nu - i stället vill jag kunna njuta av mitt kök även om tio år på samma sätt som jag skulle göra idag - detta känns oerhört viktigt! Det är även av vikt att köket samspelar fint med salongen och matsalen eftersom att rummen ligger i fil med varandra och är därmed i varandras siktlinjer; det ska alltså flyta fint mellan de tre rummen.


Färgval
Vad avser färgvalen har jag valt att ta ett medvetet dumt beslut som jag kan komma att få ångra men som jag hoppas kunna komma runt på olika sätt. Köksluckorna vi har valt går nämligen i en ljusgrå färg som till mitt förtret visar sig ha färgkoden 2500-N; inte det bästa valet för ett kök med ljusinsläpp från norr! Vad jag menar med det? Jo, det är ytterst sannolikt att köket kommer att slå i en ljusblå färgton under vissa tider på dygnet. Förutom att ha totalt ignorerat detta faktum så har jag dessutom köpt väggfärg i samma neutralgrå ton för att göra saken värre, vilket betyder att jag alltså riskerar få ett ofrivilligt babyblått rum! Skämt åsido, det behöver inte bli så illa som det låter. Jag tror att det kommer att bli bra i slutändan. Förutom ljusgrå köksluckor och ljusgrå väggar så är planen att kombinera detta med vit sten och mörka trägolv. Som ni kan se i kollaget ovan så överväger jag även gardiner i linnebeige för att ytterligare värma upp rummet.

Materialval
Jag vill ha en stor, klassisk spis som tar plats och samtidigt bryta av detta med en blank stenkoloss till köksö mitt i rummet. I hörnet ska även finnas plats för ett litet runt träbord med fyra sittplatser då det känns praktiskt samtidigt som det mjukar upp de hårda ytorna i köket. Som metall väljer vi mässing för att värma upp det neutralgrå. Vad gäller val av bänkskiva och stänkskydd så överväger vi Dekton Bergen framför marmor av praktiska skäl. Köket består av två rum varav det lilla rummet kallas "Butlers pantry" och vi kommer ha IKEA’s köksstommar och köksluckor (Lerhyttan) i bägge rummen. Det kommer även finnas vitrinskåp (IKEA/Lerhyttan) i bägge rummen, något jag ser väldigt mycket fram emot att dekorera. Vad gäller köksblandare så har vi valt en klassisk, vacker blandare av mässing som kontrast till den moderna stenen. Draghandtagen som ni ser i kollaget ovan har följt med oss i två husrenoveringar hittills och jag tycker fortfarande att det är de finaste handtag jag har sett! To be continued...

Gillar

Kommentarer