Din egen version av en basgarderob

En bra basgarderob som håller över tid
Garderoben i sig utgör en stor del när det kommer till projektet att rensa och organisera därhemma. En del i den processen är att se till att garderoben eller klädkammaren har förvaring som underlättar i vardagen och som ger en god översikt över garderobens innehåll och som dessutom är tilltalande för ögat. Den biten kommer vi att komma till senare i min förvaringsserie, men jag skulle vilja föregå mig själv lite grann och snarare prata om innehållet i garderoben.☝🏼

Numera är jag så totalt ointresserad av mode och trender. Givetvis påverkas jag precis som alla andra av rådande mode. Men jag är angelägen om att skapa en garderob med kläder som håller i flera år. Jag vill ha ett innehåll med kläder och accessoarer som är tidlösa, som säger vem jag är och som dessutom passar min kroppstyp och mina grundfärger väldigt bra.

Beskrivning av min egen stil
Kort och gott: min garderob är raka motsatsen till romantisk och pastellfärgad. Jag har två kostymer, den ena är min vardagskostym som består av svart, grått och vitt. Denna kostym är ofta enfärgad och enkel men med feminin modell såsom A-linjeformat, peplum och med detaljer som volanger och knytband. Sedan har jag en festligare kostym som jag bär till fest, under semestern eller en dag på stan under årets varmare månader. Denna kostym är färgstark med färger som skogsgrönt, fuschiarosa, koboltblått och så vidare. Hur skulle du beskriva din stil? Representerar din nuvarande garderob din stil?

Garderob efter form och färg som passar just dig
Jag har mörkt hår och ljus, kall hudton och grön-grå ögonfärg i en kall färg. Mina blodådror på underarmarna går i blått snarare än grönt och jag blir lätt rosig om kinderna. Detta betyder att jag har en kall hudton. Jag passar också därför bäst i silver som metall och jag tillhör alltså kategorin ”vinter” färgmässigt. Läs mer om färger kopplat till årstider på tex. Pinterest.

När det gäller kroppsform så är jag ett päron. Läs mer om din kroppsform och vad som passar dig utifrån det på Pinterest, se exempel nedan. Använd sökord såsom ”dress after your body type” eller ”find your body shape”.

Pinterest.com

Bygg upp basgarderoben
Med kunskap om ovanstående är det nu lättare att ta sig an garderobsrensningen hemma och dessutom identifiera det garderoben eventuellt saknar. Jag tror på kvalitet framför kvantitet, att ha en garderob där mycket kan kombineras med varandra, att förvara kläder överskådligt och därför bara äga kläder som jag tycker mycket om och som jag använder regelbundet. Smaka på de orden och fundera på vad det egentligen innebär. Ska man ha en sådan garderob så kräver det en ganska omfattande rensning för de flesta, inte sant? Det i sig kan kännas som ett lite väl omfattande projekt i nuläget och därför vill jag uppmana er att börja i andra änden och se över vilka basplagg din basgarderob innehåller vs. vad den kanske bör innehålla. Kom ihåg att jag skriver detta ur mitt perspektiv, med mina personliga åsikter. Kanske har du en helt annan bild av vad basgarderoben bör innehålla

Garderoben bör med fördel innehålla:
1. Den vita t-shirten
Gärna 100% bomull! Gärna i klassiskt utförande.

2. Den vita skjortan
Gärna i bomull. Gärna i klassiskt utförande och/eller i en modell som känns du. Jag har några vita skjortor, alla är A-linjeformade. Jag är nu på jakt efter en klassiker.

3. Den svarta klänningen
Finns i så många varianter. Jag föredrar de tajtare fodralen och helst ska den kunna bäras på jobbet såväl som till fest.

4. Den svarta byxan
Gärna något utsvängd modell i klassiskt utförande. Jag har inte hittat mina favoriter än!

5. Den stickade tröjan
Företrädelsevis i svart eller grått. Ull värmer riktigt bra, mohair är snyggt. Mina favoriter kommer från Acne och Filippa K.

6. Den svarta ullkappan
Så hög procent ull som möjligt! Välj en modell som passar dig. Jag investerade i en sådan kappa förra året från Ganni.

7. Den svarta trenchcoaten
Satsa gärna på kvalitet så håller den många år. Beige trenchcoat är egentligen mer av en klassiker, men jag tycker att den svarta kommer mer till användning. 🤔

8. De blå jeansen
Ok, här är jag rookie. Jag äger svarta jeans med högre midja och de tillhör min basgarderob. Men ett par blå otvättade jeans i en modell som passar ens kroppstyp känns som en viktig del i basgarderoben och en investering värd att göra!

9. Svarta ankelbootsen, svarta ballerinorna, svarta pumpsen och de vita sneakersskorna
De enda skor man behöver? Jag saknar ett par klassiska svarta pumps med rätt klackhöjd.

10. Klockan och signatursmyckena
Finns förstås i otroligt många utföranden. Jag tror på att investera i klassiker som håller länge och som passar ens stil och person. För mig är det min Cartier-klocka med svart skinnband och ett par ofärgade studs till örhängen av swarovski som exempelvis dessa.


Inspirationsbilder
Nedan visar jag upp bilder av outfits som jag tycker är snygga och dom hår i linje med min egen smak. 💁🏻‍♀️

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229