Bokhandlarens villa

Jag stängde bildörren med kraft och stirrade skeptiskt fram mot visningsskylten som ledde oss igenom en liten, men lummig trädgård och fram till den iögonfallande entrén. Jag kunde fortfarande inte placera mina tankar riktigt, är det här fult eller förbaskat vackert? Bra några veckor innan hade jag strosat förbi huset för första gången och jag kunde då inte nog poängtera hur fult jag tyckte huset var bland alla andra klassiska disponentvillor. Om någon hade talat om för mig där och då att det där huset skulle bli vårt om några månader så hade jag fallit platt på backen. Jag klev in genom vindfånget och möttes av en oktagonformad hall med öppen spis. Mäklaren tog i hand och presenterade sig. Plötsligt stod det väldigt klart för mig vilken fantastisk, bortglömd gammal pärla detta var. Mäklarbilderna hade inte alls gjort huset rättvisa.

Fakta om bokhandlarvillan
Nu tänkte jag berätta mer om vårt hus! Huset är, med alla ytor inkluderade, runt 400 kvm. Huset är byggt 1913 av arkitekt Kristian Lundmark och på uppdrag av bokhandlare Oscar Ericson. Huset har endast haft ett par ägare och när bokhandlare Oscar lät bygga huset så var "källardelen" med sina gigantiska fönster någon slags filial till bokhandeln som han ägde på stan. Huset har en nationalromantisk stil och Oscar och hans fru Asta lät ingravera första bokstaven i båda deras namn i träet på den öppna spisen i hallen. Det är så tydligt att man en gång byggde huset med en plan om att spendera resten av sina liv här, vilket de också gjorde. Huset är en stadsvilla med endast ett par minuter gångväg till hamnen.

Vänster: Bild 1929 av bokhandlaren Oscar, Asta och deras dotter. Höger: Bild tagen häromdagen

Nationalromantik
När gäller husets utsida har vissa förändringar skett med åren såsom avsaknad av spröjs/byte av fönster och även gula partier på fasaden. Vi har ambitionen att återställa utsida till original eftersom att vi tycker att den originala fasaden är så mycket vackrare. Invärtes finns även här väldigt mycket originaldetaljer bevarade. Exempel på dessa är:

Rum i fil
Serveringsgång
Kallskafferi
Hög takhöjd
Skjutdörr
Äldre snickerier
Oktagonformad hall med kapprumsdel
Öppen spis i hall och kakelugn i sovrum
Inbyggt vitrinskåp och inbyggt kassaskåp i herrummet som numera är vår matsal
Trägolv, stengolv i mönster och originaltapet
Få men stora rum, originalplanlösning intakt
Burspråk
Originaltrappa med originalräcke


Nationalromantiken är, som vi kan höra på ordet, en nationalistisk variant av romantiken. Under den här tidsperioden var fokus alltså kärleken för den inhemska byggnadskulturen. Detta pågick under en tid i Sverige där det politiska läget i världen var väldigt oroligt och då har vi människor en tendens att "go back to basic". Även om nationalromantiken handlar om det typiskt inhemska rent stilmässigt så kom mycket av inspirationen under den här tiden från byggnader i Tyskland och England, vilket är något jag tycker att man kan se på vårt hus, visst?

Nationalromantikens hus kännetecknas bland annat av höga, branta tegeltak, kantiga burspråk och dekorativa konsoler, småspröjsade fönster för att efterlikna medeltiden, putsade fasader med träpanel på övervåningen, öppen spis i hallen för att uppmuntra till att samlas runt elden och kök med egen köksgång för att nämna exempel. Allt jag just har nämnt stämmer väl in även på vårt hus.

Planlösning i bokhandlarvillan
Som jag nämnde tidigare så är originalplanlösningen intakt, vilket jag älskar. När vi var på visningen så hörde jag spekulanter prata om att slå ut vägg mellan kök och serveringsgång för att få ett ännu större kök. Så fan heller, tänkte jag. Det fanns även spekulanter som ville göra om huset till lägenheter vilken även det hade varit fruktansvärt synd att göra.

Det som tillslut fick oss att lägga bud på denna pärla var: 1. Alla bevarade, vackra originaldetaljer och 2. Att planlösningen och känslan på undervåningen har en närmast paradvåningsliknande karaktär. Det ser vi väldigt sällan i hus. Och det är precis det vi är ute efter. Trots de många kvadratmeter huset har så är det relativt få rum. Få, men gigantiska rum. Nedan ser ni husets planlösning. Det som inte är med på bild är hela källarplanet (till vänster i bild ovan ser ni husets baksida med egen ingång och det är alltså "källaren". Inte heller råvinden finns med i planlösningen, råvinden ska vi göra om till gästvåning.

Vänster: Planlösning av nedervåningen. Vi kommer ha exakt samma planlösning och rum förutom herrummet som blir matsal. Höger: Planlösning av övervåningen.

Vackra originalritningar av huset! Dessa vill vi rama in och sätta upp på väggen.

Trädgården
Trädgården var betydligt större en gång i tiden. Nu är den som tidigare nämnt 450 kvm. Sambon tycker att tomten kunde ha varit större medan jag är väldigt nöjd med en liten trädgård. Trädgården i dag är lummig och har kvar vissa originals detaljer såsom rosorna runt bågen vid entrén. Men trädgården är inte vad den en gång var och jag skulle verkligen vilja väcka denna sovande skönhet! Men jag kommer behöva ta hjälp av professionella, för jag kan inte det här alls... Nedan ser ni trädgårdsritning i original ritad 1913!

Planer för bokhandlarvillan
Vi har redan hunnit att renovera mycket, men det är också en väldigt lång bit kvar. Samtliga rum i huset får sig just nu en uppfräschning och en ny färgsättning. Jag är som ni vet mycket för grått och dämpad färgsättning och jag måste säga att jag tycker att det klär huset väldigt fint. Vi kommer att behålla en originaltapet i trappen som är petrolblå och vi har valt en blå spis till köket. Blått blir alltså första accentfärg, grönt blir andra accentfärg. Tanken är att husets ska fyllas med stora möbler i en väl vald avvägning av antikt och modern design. Lite parisiska influenser, därav valet av stuckatur som vi har satt in i vardagsrum och matsal. Stuckaturen är av gips och monterad av en professionell stuckstör. Det är det bästa renoveringsbeslut vi har tagit! Materialmässigt är matt carraramarmor en ständigt återkommande detalj huset. Planen är alltså ett mörkt och dämpat hus och trädgården vill vi som tidigare nämnt väcka till liv. Tanken är också att bygga en altan och där har jag väldigt specifika planer. Mer om det i ett annat inlägg!

Till vänster: Del av kök som vi mer vill ska kännas som ett vardagsrum. Till höger: Detaljvy av matsal

Området
Förra sommaren under den där promenaden när jag totalt dömde ut vad som visade sig vara världens pärla, och som senare skulle bli vårt hem, så föll jag pladask för området. Området ligger väldigt centralt och huset ligger på den adress som har de äldsta och vackraste husen i området. Bara tre minuter gångväg bort finns hamnen med strand, båtliv och restauranger. Vintrarna är det dött i den här staden, medan somrarna är fantastiska. Bara en sådan sak som att kunna ge sig ut på en joggingtur (hehe) eller promenad och ha mälaren vid sidan i stort sett hela tiden. Ja, vi är verkligen fästa vid hela området.

Det var allt om mitt hus för er husnördar! Till er andra så lovar jag att framöver fokusera på inredningen. :-)

Gillar

Kommentarer

tandlakarvillan
tandlakarvillan,
Älskar den här typen av inlägg och att totalt nörda ner i gamla ritningar och bilder. vi har också gamla bygglov och ritningar på Tandläkarvillan, så roligt att ha kvar. Vilken pärla ni köpt - magisk!nouw.com/tandlakarvillan
Housebyalake
Housebyalake,
Åh, har missat dina kommentarer! :-O Haha, jag är djupt imponerad av att du pallade läsa, TACK för det raring! :-'D nouw.com/housebyalake
tandlakarvillan
tandlakarvillan,
Klart Jag orkar 🥰nouw.com/tandlakarvillan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229