Att skapa ett mood board

Inför en renovering är det inte dumt att skapa mood boards och därefter kollage. Mood boards är en form av inspirationstavla som du fyller med exempelvis bilder, tyger, naturelement eller andra föremål för att visuellt frammana en särskild känsla hos betraktaren. Mood boards kan vara i fysisk form eller digital. Genom att titta på ett mood board ska betraktaren förhoppningsvis kunna få en uppfattning om vilken känsla och färgpalett som ett rum planeras ha. Utifrån sitt mood board kan man sedan konkretisera känslan i en färgpalett med färgkoder och en inköpslista, ett så kallat kollage.

Inte sällan hoppar jag över mood board-delen och går rakt på kollagen. Enda anledningen till detta är att jag ofta får upp ett tydligt mood board i mitt eget huvud när jag besöker en plats. För att ta ett konkret exempel: vår herrgård ligger ute på landet och det jag ser när jag betraktar huset och omgivningarna är att det omges av öppna fält, sjöar och skog. Jag noterar att det är väldigt tyst härute, hela platsen har ett särskilt lugn. Såhär års vilar ofta en tung dimma över sjön och gräset, något som du ser från väldigt många olika vinklar i huset och som därför spelar stor roll för helheten. Du kan även få syn på vilda djur utanför fönstren. Om jag skulle visualisera den melankoliska känsla jag får av att befinna mig härute så är det ungefär som nedan. Det är också den här färgpaletten jag ser framför mig - från vitt till prälgrått, mellangrått, mörkgrått till svart. Dammiga grågröna toner och mörkt trä. Ungefär så! Sedan är jag mycket för mystik och har även en fascination för rådjur och planerar därför låta ljus rådjuren som motiv återkomma på olika platser i huset.

Att skapa ett mood board är med andra ord ett ypperligt sätt att visualisera och sätta ord på den eller de känslor man vill att hemmet ska förmedla. Genom mood board som i sin tur mynnar ut i kollage blir det lättare att behålla en röd tråd i hemmet och risken för att man skenar iväg och "tappar tråden" blir mindre. När jag ser bilderna ovan så blir det väldigt tydligt för mig att jag ska hålla mig till de gråare toner som jag hade tänkt från början och släppa tankarna på en mer beige-greige färgpalett. :-)

Gillar

Kommentarer