Alla de där valen och det som inspirerar

Ni är flera som har sagt att ni vill ta del av mina planer för färgsättning, renovering och inredning av vårt nya hem. Jag delar gärna med mig av detta! Innan jag gör det så ska jag förtydliga att samtliga möbler som vi har i dag kommer att följa med till vårt nya hem. Vi ser ingen anledning att byta ut våra möbler, vi har ju valt dessa med omsorg och med en tanke om att dessa möbler ska finnas hos oss länge. Däremot kommer vi att köpa en del "nytt" ändå och har så redan gjort. Med "nytt" menas i första hand nya möbler för just vårt hus och inte nödvändigtvis nyproducerade saker; hittills har allt inhandlats på auktion. Vårt nya hem är mycket större sett till boyta och det innebär alltså ett visst behov av inköp. Även om vi tar med oss samtliga befintliga möbler in i vårt nya hem så skulle jag säga att känslan i vårt nya hem kommer att vara hyfsat annorlunda än idag. Detta eftersom att herrgården är från ett annat årtionde, en annan "stilepok" och har således en helt annan atmosfär Nedan kan ni läsa mer om vad jag inspireras av och hur jag tänker kring stil, färgsättning och känsla i vårt nya boende.

Stil och känsla
I dagsläget har huset en känsla av klassisk och lantlig herrgård. Nästan alla väggar är tapetserade vita med vaga, lantligt romantiska mönster och golven är ljusa och trärena. Det är vackert, men så långt ifrån min egen estetik. Jag vill matcha naturens melankoli och dramatik. Jag gillar kontraster, dovhet och detaljer. Jag vill att det ska kännas som att kliva in i en ståtlig, engelsk herrgård med en släng av Victorianskt townhouse. Det är kontrastrikt, vågat och samtidigt elegant. Jag vill dra paralleller till den klassiska paradvåningen, så tanken är därför att dessa tre nyckelord ska samspela utan att någon utav dessa blir alltför dominant. Det blir den största utmaningen! Därtill så vill jag lekfullt påminna betraktaren om naturen och omgivningarna utanför genom att placera ut motiv av rådjur runtom i huset.

Nyckelorden är alltså: Engelsk herrgård, Victorianskt townhouse, Klassisk paradvåning

Fotograferat av Christian Harder. Älskar de trånga, långsmala Victorianska hallarna med mönstrat klinker och mörka snickerier.

Klassiskt vackert slott med den schackrutiga stenen, de tidsenliga detaljerna, den tidlösa färgsättningen och de vackra tavlorna med stora guldfärgade ramar. Stiligt!

Emilia de Porets magnifika våning i hemmareportaget som ni kan läsa här. Ett hemmareportage jag ständigt återkommer till. Kanske det vackraste hem jag har sett? Åtminstone topp två. Jag älskar det monokroma, dämpade och samtidigt stiliga. Ett hem som har inspirerat mig sedan reportaget kom ut 2017.

Färgsättning

Vad färgsättningen anbelangar planerar jag för en bas som är ljusare än den vi har idag, men som fortfarande upplevs dämpad. Hall, salong, kök, tvättstuga och badrum är rum för vilka jag tänker mig en något ljusare färgsättning medan matsal, gästrum, bibliotek, arbetsrum, lounge och sovrum kommer gå i mörkare toner. Jag har med åren insett fördelarna med att växla mellan ljust och mörkt mellan olika rum för att på bästa sätt få variation. Samtidigt är jag ju monokrom i min smak och det blir därför väldigt viktigt att rummen samspelar ändå. Det ska alltså finnas en tydlig röd tråd mellan samtliga rum, något som kan komma att bli något av en utmaning när det handlar om så många kvadratmeter.

Färger jag har valt ut är: Jotuns Gryning, Jotuns Sheer Grey, 2502-y och olika neutralgrå nyanser såsom 2500-N och 5000-N. Vi kommer ha genomgående grå och greiga toner där tanken är att det greiga ska mjuka upp en aning. Två rum kommer att ha en blågrön färgsättning.

Materialval
Vi älskar rejäla material såsom massivt trä och sten. Vi älskar marmor, men kommer att välja granitkeramik till den fasta inredningen för att det håller så mycket bättre. Vi väljer alltså sten till köket, badrum, tvättrum och till golv i hall. Vi tycker om gamla trämöbler och möbler av marmor. Vad gäller val av metall så håller vi oss främst till mässing när gäller fast inredning och varierar mellan mässing och krom/tenn i lösa detaljer i hemmet.

Detaljerna
Det är detaljerna som gör ett hem tycker jag. Det är detaljerna som skiljer mitt hem från ditt, det som gör varje hem personligt och som ger varje människa möjligheten att sätta en unik prägel därhemma. Ett hem med helt fantastiska detaljer helt i min egen smak ser ni nedan, detta är kanske det vackraste hemmet genom tiderna. Det är här det roliga kommer in med jakten på nya fina detaljer, gärna vunna på auktion eller funna långt bak på ett hyllplan på någon loppis. I framtiden, när man kan besöka loppisar igen, så hoppas jag på att kunna inspirera er att välja att handla just second hand och vintage när det kommer till att införskaffa detaljer till hemmet. Mina absoluta favoritdetaljer är nog faktiskt alla inköpta på loppis/auktion!

Hemma hos grundarna av Fabrique och ni läser reportaget här. Detta hem har varit mitt absoluta favorithem sedan jag först såg det för några år sedan. Älskar färgsättningen och detaljerna!

Gillar

Kommentarer