Header

KRAM MAJA

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Är det någon mer än mig som aldrig hört talas om "capsule wardrobe"?.. Det fenomenet är hyfsat nytt för mig, men ska idag förklara vad det är..

Capsule wardrobe är ett koncept som går ut på att det ska vara en garderob med färre plagg, det som ska ingå är tidlösa basplagg, som går att kombinera på många sätt och med plagg som man älskar!! Man skulle kunna säga att det är vad vi svenskar kallar en basgarderob, fast med mindre plagg och att man efter varje säsong uppdaterar garderoben med det lite trendigare plaggen som passar efter säsongen.

Detta passar utmärk till de människor som vaknar varje morgon och känner att det inte har något att ha på sig!! Detta eftersom ens garderob är mer genomtänkt och på så sätt blir det mindre risk att man får problem med vad man ska ha på sig.

DE FYRA REGLERNA

1. Välj ut 37 plagg som du vill att din garderob ska innehålla. Den ska passa till den nuvarande säsongen, så är det vinter behöver du inte ha några sommarkläder kvar i garderoben för tillfället.

Den ska innehålla: överdelar (T-shirts, stickade tröjor, osv.), nederdelar, ytterkläder och skor.

Den ska inte innehålla: träningskläder, accessoarer, väskor, badkläder, pyjamas/mjukiskläder, underkläder.

Ett bra sätt för att finna inspiration till Capsule Wardrobe är att använda sig av kära pintreset, då är det bara att söka på "Capsule Wardrobe" och massa bra tips och idéer kommer dyka upp!

2. När din Capsule Wardrobe för säsongen är klar ska du ha dessa plagg i 3 månader. Beroende på vart man bor kan man dela upp detta lite olika, I Sverige funkar det bra med, Vinter= Januari-Mars, Vår= April-Juni, Sommar= Juli-September, Höst= Oktober-December. Accessoarer och väskor ingår ej så det är ett bra sätt att variera outfiten,.

3. Under de 3 månaderna en säsong pågår ska du inte shoppa, tills du kommer till nästa regel. Givetvis väljer man själv hur man vill göra, men detta är bra riktlinjer..

4.Under de 2 sista veckorna ska du börja planera för nästa capsule och shoppa till den. Du bestämmer själv hur mycket du vill köpa till varje ny capsule och hur stor din budget ska vara.

TIPS

  • Det här är en minimalistisk utmaning, så less is more!
  • Plagg som inte passar in i den nuvarande säsongen kan du packa ner i en förvaringslåda.
  • Detta är något som tar dit, patience is the key to success..

Om du behöver ytterligare lite hjälp på traven kommer ytterligare lite tips...

1. Ta ut allt ur din garderob!

Har du en väldigt stor garderob kan detta ta lång tid, men se det som en investering av tid. När du väl har gjort det en gång behöver du inte göra det igen om du håller dig till reglerna.

2. Sortera kläderna i olika högar:

  • LOVE IT! Det sitter bra, passar med din stil och du känner dig bekväm i det. Om det stämmer in på alla kriterier får det komma tillbaka in i garderoben.
  • MAYBE. Det här kan vara plagg som inte riktigt sitter bra, färgen är inte helt bra, den har ett sentimentalt värde, du brukar inte använda den så ofta (men du kanske inte vet varför), eller så har du den kvar för att den kostade mycket pengar. Basic kläder, som en T-shirt kanske inte är något du älskar, men ändå har användning för, kan få komma tillbaka in i garderoben. Resten får stoppas undan på ett avlägset ställe, som källaren. Saknar du något får du ta tillbaka det. Det som du inte saknat kan du göra dig av med.
  • NOPE. Dessa plagg kan du skänka bort om de är i bra skick, annars får dom tyvärr slängas.
  • SEASONAL. Du kanske har några klänningar som passar på sommaren, men inte passar i din vinter-capsule. Samma sak om det är sommar, så kanske du inte vill ha en tjock vinterjacka. Om det inte passar för den nuvarande säsongen men du ÄLSKAR det, så kan du stoppa undan den under sängen eller liknande tills den säsongen kommer.

3. Kolla vad som finns kvar i din garderob.

Det som nu finns kvar är det som du verkligen älskar och borde representera din stil väldigt bra. När du vet vad din stil är och vad du älskar kan det vara lättare att se vad du vill komplettera din garderob med. Köp inte mycket på en gång utan ta in en sak i taget.

Här kan du ladda ner en Work Capsule Wardrobe Planner, perfekt som lite hjälp på traven..

Likes

Comments

Contains affiliate links

Något som jag tycker är väldigt snyggt just nu är dessa moodboards, finns att köpa på tex lagerhaus men det funkar lika bra med ett armeringsjärn från biltema!! Här finns det färdiga —> House Doctor , Madam Stoltz

Likes

Comments

Alltså bara kolla in Jaclyn Hills garderob!!! När jag har en sån garderob då kan jag nog säga att livet är komplett, haha!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Tänkte att vi skulle fortsätta på temat sammet idag.. Dessa Soffor från Sweef's lyx kollektion är verkligen så himla fina! Det är främst "mammuten" som är en modulsoffa i sammet som jag har gått och kärat ner mig i!!

Detta skriver Sweef själva om produkten

"Modulsoffan Mammuten har en stilren design där hög komfort och stil sammanlänkas. Soffan har flera moduler som enkelt kan kombineras för olika stilar. Soffans moduler kan enkelt byggas ihop till allt ifrån en nätt soffa med få delar till en gigantisk med sektioner i olika storlekar. Möjligheten finns också att endast köpa en Loveseat som en del eller två som byggs ihop till en generös liggdel.

Modulernas kallskum - och dunstoppning håller både komforten och formen på plats. De nätta stålbenen ger dessutom soffan ett modernare uttryck. Flexibiliteten gör Mammuten till en soffa med både personliga och oändliga möjligheter som passar alla plånböcker och önskemål."

Vilket jag absolut håller med om, möjligheterna är oändliga..

Sammetstyget består av 100% polyester. Har en Martindale på 50 000 som betyder "Ett tygs martindalevärde anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurrats mot tyget utan att det gått några maskor. Ju högre martindalevärde, desto mer slitstark textil. Vid hårt slitage bör martindalevärdet (slitstyrkan) ligga över 20 000 rotationer, men vid normal daglig användning räcker det med en slitstyrka på 10 000 eller mer. Tyger med en högre slitstyrka än 80 000 är väl lämpade för offentliga miljöer."

Pilling ligger på 4 på en skala 1-5, "Pilling är måttenheten för noppighet, dvs. överskottsfibrer som lossnar från klädseln. Det uppstår när fibrer dras ur tygets yta vid slitage, dvs. tyget gnids vid användning och bildar små fiberkulor. Innehåller ett tyg stor andel naturmaterial kan antalet noppor öka då naturliga fibrer i regel är kortare än konstgjorda. Pilling kan i sig göra att möbeltyget ser slitet och noppigt ut, men även främmande fibrer i andra färger från kläder och damm kan trasslas in i tygets egna noppor och förstärka det noppiga utseendet ytterligare. Pilling anges på en skala från 1 till 5 där 5 betyder inga noppor alls, vilket alltså är bäst. Skalan är exponentiell, vilket innebär att en pilling på 4 är dubbelt så bra som 3."

Ljussäkthet ligger på en 5, "Ljusäkthet anger tygets förmåga att motstå solljus. Skalan för ljusäkthet går från 1 till 5 där 5 är bäst. Skalan är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 5är dubbelt så bra som 4." Mer info hittar du på Sweef..

Dessa är några av mina favoriter av alla färger!!

Likes

Comments

Fyndade denna lampa(?) på second hand här om dagen, för ynka 20kr!! kap enligt mig, älskar som sagt guld så detta var ju ett givet köp.. Dock ville jag inte ha den stående så här visar jag hur den enkelt förvandlas till en "takkrona"

Likes

Comments

Contains affiliate links

Något som verkligen hängt kvar ett tag nu är ju SAMMET, sammetssoffor, sammetsgardiner, sammetskuddar, sammet på allt och lite till...

Här är ett litet hopplock på några av mina favoriter, bara klicka på bilden och du blir skickad direkt till produkten!! Och kuddarna från Sweef är verkligen magiska!!, framöver kommer ett inlägg om Sweef ´s soffor.. Somssagt är det något ni är lite extra nyfikna på är det bara att trycka på bilden!!

Mörkgrönt, marinblått, grått och rosa, är mina absoluta favoritfärger "at the moment", Jag älskar sammetsgardiner, det kan ge ett rum en så lyxig känsla!!

Likes

Comments

Vaknade upp till detta, morgonen började verkligen på bästa sätt!!
Idag kommer ett inlägg upp om mina favoriter i sammet, ett secondhand fynd, med mera!!!
Hoppas eran morgon startade lika bra som min!! Kram

Likes

Comments

Hemma hos oss är Torsdagar städdag, så tyckte det kunde vara väldigt passande med lite städtips såhär dagen till ära!!

Hoppas ni haft en fantastisk vecka och skönt med fredag imorgon, eller hur? Kram

Varje dag

- Bädda sängen

-Torka av bänkskivor

-Lägg disk i diskmaskin

-Tvätta ur diskho och handfat

-Gå ut med sopporna

Varje Vecka 

- Damma och torka av köksmaskiner

-Städa badrum,

-Putsa alla speglar

-Byt sängkläder

-Dammsuga och moppa golven

Varje månad

- Torka ur ugn och mikrovågsugn

-Städa köks- och badrumsskåp

-Torka fogarna där det finns kakel

-Torka av knoppar och handtag

-Rengör element och ventilation

-Rengör duschavlopp

-Desinficera alla sophinkar

Varje Kvartal

- Rensa bort utgångna matvaror

-Vädra gardiner och plädar, eventuellt tvätta

-Rensa ut och organisera garderober

-Städa kylen, frosta av frysen

-Tvätta fönster

Imorgon kommer ett inlägg om ett second hand fynd, hoppas vi ses!!

Likes

Comments