Detta är till er skolverket. Tack för att ni förstör min skolgång. Tack för att ni ger mig ångest inför varenda prov, varenda inlämning och varenda skoldag.

Det var hösten 2011 som det nya betygssystemet infördes. Tanken med det nya betygssystemet var att vi elever skulle få en rättvisare bedömning och det skulle vara lättare för lärarna att ge oss en rättvis bedömning. Jag tror vi alla kan komma överens om - elev som lärare - att det nya betygssystemet är allt annat än rättvist.

Jag förstår inte hur det nya betygssystemet ska ses som rättvist när man måste ha uppfyllt alla A-kriterier för att få ett A. Hur är det rättvist om man har uppfyllt alla A-kriterier förutom ett där man endast uppfyllt E-kriterierna - och man får ett D i slutbetyg. En annan person som har gjort samma uppgift kanske har fått C på alla delar förutom en, där personen endast uppfyllt E kriterierna. Då får den personen också D i slutbetyg. Hur är det rättvist? Snälla hjälp mig förstå för jag fattar inte det.

Man måste hela tiden prestera bäst. Glöm att göra så gott du kan. Glöm att ha en dålig dag. Du måste alltid göra ditt bästa, annars sjunker hela ditt betyg. Det räcker inte att göra sitt bästa, man måste hela tiden vara bäst och det är väldigt stor skillnad på att göra sitt bästa och vara bäst. Tror ni detta motiverar oss till att plugga mer? Verkligen inte. Motivationen försvinner helt. Puts väck. Varför ska man ens kämpa för att få ett A när man vet att det nästan är helt omöjligt. Det går, men det är alldeles för svårt. Jag trodde skolan var till för att lära sig nya saker, istället ger den oss ångest. O ja, det låter ju verkligen rätt.

Jag själv är extremt studiemotiverad. Jag tyckte verkligen om skolan när jag yngre, men nu lider jag av presentationsångest. Jag tvingar mig själv att få höga betyg, plugga konstant för att göra bäst ifrån mig - men det funkar inte. Jag får inte högre betyg, jag mår bara mycket sämre av det. Dessa krav är helt orimliga.

Ni skyller på oss elever när PISA-undersökningen visade en försämring. Förstår ni inte att allt detta är ert fel? Det är ert fel att vi inte är motiverade och jag är ledsen att jag är den som måste berätta detta för er, men omotiverade elever gör i princip aldrig bra ifrån sig på prov. Det känns som att ni vill att jag ska misslyckas. Det känns som att ni vill att jag ska må dåligt. Det kanske inte är så, men det känns så.

Vi tonåringar uppmanas att ha ett socialt umgänge, flera fritidsaktiviteter, höga betyg och sköta skolan. Vi måste göra alla våra läxor, samt sova minst 8 timmar varje natt för att sedan kunna prestera bäst varje dag i skolan. Hur ska vi göra det? Det funkar helt enkelt inte. Om ni här inne klarar av detta och om ni inte känner samma som jag så vill jag veta hur ni bär er åt.

I dagens samhälle ses vi ungdomar som väldigt lata. Vi bara ligger där hemma och gör ingen nytta. Ja, jag är trött men det är för att vi går i skolan.

Jag vet att pressen vi får har vi satt på oss själva, men det är väldigt svårt att inte sätta press på sig själv när man inte får ha en enda dålig dag, en enda dålig redovisning eller ett enda dåligt provresultat utan att riskera hela sitt betyg.

Skolan ska vara en plats där man ska kunna förbereda sig för den “riktiga” världen och vuxenlivet som är framför en. Just nu känns det som en plats som försöker förstöra hela vuxenlivet för mig. Det känns som skolan är en plats där allting handlar om betyg och att man måste ha högsta betyg för att sedan kunna leva ett bra liv efter gymnasiet. Jag oroar mig ofta för mina betyg och om framtiden löser sig även fast jag inte går ut med högsta betyg - för jag vet att mina betyg inte kommer vara på topp när jag slutar skolan.

Jag vill bara fråga er Skolverket, om ni ser oss? Hör ni oss? Tar ni hänsyn till vad VI vill? Det är trots allt vi som måste stå ut med detta betygssystemet och egentligen kan ni bara bestämma er för vad ni vill. Jag hatar er för att ni förstört min syn på skolan.

Jag anklagar er Skolverket. Jag anklagar er för att få tusentals ungdomar att må dåligt i skolan varenda dag. Jag anklagar er för att vi sätter alldeles för stor press på oss själva. Jag anklagar er Skolverket som får skolan att kännas som en dyster och jobbig plats istället för en lärorik och glad plats. Tack så jävla mycket.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej fina ni. Förlåt så mycket att jag inte bloggat på ett tag men jag har verkligen inte haft orken till det. Jag har varit så trött och upptagen så det har inte funnits tid. Idag började jag dessutom skolan igen, tyvärr blev jag sjuk så jag fick dra mig hemåt.. Jag hoppas ni alla har haft ett superbra lov!! Jag har faktiskt haft en väldigt bra lov. Det var välförtjänt.

Jag har inte gjort så mycket på lovet. Träffat några kompisar, umgåtts med familjen och tagit det lugnt. Känns inte så kul att börja skolan igen. Man borde ha ett extralov efter lovet så att man kan återhämta sig. Ett återhämtningslov. Var inte det en bra idé?

​// några bilder från dagen då min lillasyster fyllde 15 år.

Likes

Comments

Hej! Tycker det är så svårt att skriva om vad jag gör på dagarna för mina dagar består av skola, plugg och lite shopping då och då. Igår var jag i stan med mamma och Poppy för att köpa ett par svarta jeans (som verkligen behövdes!) och fick med mig några saker hem. Köpte ett superfint halsband, mousse till håret, en ny eyeliner och en annan sak som ni får se senare idag!

Idag ska jag antagligen bara plugga. Det är väl vad söndagar är till för? Det är ju även andra advent idag - whaaat? Tiden går så otroligt fort, idag är det bara 18 dagar kvar till julafton. Ska fortsätta plugga nu, skriver kanske ett till inlägg senare idag så får ni reda på en superrolig sak (jag är väldigt taggad!!).

Likes

Comments

​Dessa tre låtar går på repeat hemma hos mig just nu. Tycker ni alla borde lyssna på dem, så himla bra!! 

Likes

Comments

Att det redan är december? Va? Jag är en sådan person som älskar allting som har med julen att göra. Musiken, maten, snön - älskar älskar älskar!!

Jätteroligt att jag dessutom börjar december med att vara sjuk. Har varit hemma från skolan både igår och idag - så otroligt tråkigt. Jag hatar att vara sjuk. Har bara legat i sängen och kollat film, sovit och läst. Orkar knappt stå upp, usch. 

Annars har det inte hänt så mycket på senaste tiden. Fyllde år för några veckor sedan och firade min födelsedag med mina närmsta vänner i lördags vilket var superkul! 

Likes

Comments

Förlåt x 1000 att jag inte bloggat på en månad. En månad?????? Wow, vad dålig jag är. Slänger ihop ett inlägg om mitt höstlovet. Det har varit sååå roligt - har sovit alldeles för lite men har gjort massa roliga saker. Har inte pluggat ALLS vilket är superskönt, behövde verkligen ett riktigt lov. 3/7 dagar har spenderats i min favoritstad Köpenhamn, vilket har varit supermysigt. Detta lov får 9/10 (inte full pott eftersom jag knappt fått sova ut.. whoops)

-

1. Åkte till Köpenhamn med mamma, mormor och Poppy. Vi åt god mat, shoppade och vi träffade Kenza (!!!!!!!!!!!). Det var en otroligt bra dag, supergod mat och bra sällskap. Hittade världens snyggaste jacka på Acne Studios och var taggad på att köpa den tills jag såg prislappen (3.8k danska kronor... vilket motsvarar 4.3 svenska kronor.. herregud).

2. Åkte till en outlet i Köpenhamn med Asia. Vi spenderade ungefär 6 timmar där, vilket var superkul! Fick hem massa småsaker, både saker som jag behöver och inte behöver. Köpte 6 saker men spenderade endast 165 kronor (whaaaat?) men allting var så billigt!! Love it.

3. Hade en heldag i Helsingborg med tjejerna (aka Linnéa, Hannah och Asia). Det var superkul och Helsingborg är en fantastiskt fin stad. Fick hem ett par saker som jag köpte där, men la mest pengar på mat.. As usual. På kvällen träffade jag familjevänner som jag inte träffat på otroligt länge så det var superkul att ses igen!!

4. Ville lägga in lite random bilder från lovet.

// Har ni sett de nya Adidas Superstar? Så snygga! // Älskar denna hårstilen, men även Miley-bollar som jag kallar dem haha! Är inspirerad av Sascha Richardson (svensk youtuber). // Bild när jag träffade Kenza. Alltså what? Blev så chockad - trodde inte jag skulle träffa min favoritbloggerska lite spontant en torsdag!

5. Hade en heldag i skogen med la familia och bästavän Kajsa. Supermysigt! Det är så otroligt vackert i Skäralid nu på hösten. Efter skogsvandringen sov jag hos Kajsa. Vi åt sushi, kollade på Downtown Abbey (duuh) och hade det allmänt roligt. I och med att vi båda går på gymnasiet nu (i olika städer dessutom, urgh) så hinner vi inte ses like ofta vilket är väldigt synd.

6. Hade en heldag på Tivoli med Linnéa, Poppy och Joyce. En sååå rolig dag! Åkte fritt fall 2 gånger (2!!!!!) och är väldigt stolt över mig själv haha! Åkte även Monsunen som jag varit rädd att åka ända sedan jag åkte den för första gången några år sedan. Förra veckan åkte jag den igen, men jag ångrade mig direkt. Jag vet inte varför, men jag hatar den. Den är så obehaglig och tycker inte alls om den. Vi hade verkligen tur med vädret och köoerna (det fanns inga, wow). Superbra dag!

​7. Sist men inte minst så hade jag Halloween mys med tjejerna hos  Asia. Vi gjorde inte supermycket förutom att äta, gick några rundor ute och umgicks. Det var en otroligt rolig kväll och supermysig Halloween! 

Likes

Comments

​Idag har jag studiedag!!! Det är så himla skönt. Hade en ganska chilldag igår i skolan. Hade tre lektioner och slutade 12.15 eftersom matten var inställd. Var i stan ett par timmar med Linnéa, Asia och Hannah. Vid tre träffade jag Sophie och så tog vi bussen hem tillsammans. Hade dessutom sång igår, vilket var superkul som vanligt. 

Likes

Comments

​Hej! Satte upp en hylla i mitt rum häromdagen och tycker det blir supersnyggt. Tycker det är supersnyggt med det röda och svarta tillsammans. Vill verkligen göra om hela mitt rum, älskar den marockanska stilen och vill verkligen ha mitt rum så - men har inte bestämt mig än haha. 

Har ni några tips på hur jag kan göra om mitt rum?

Likes

Comments