Livet har rullat på ett tag och hjärtat har tickat på som en liten klocka i bröstet och inte gjort så stort väsen av sig. Konstigt hur fort man vänjer sig hur skönt livet kan vara när allt fungerar i symbios, både kropp, själ och livet, men så plötsligt gör sig hjärtat påmint om att det lever sitt eget liv och att det är bäst att sakta ned ekorrhjulet lite.

Det är de små sakerna som hopar sig tillsammans med otrevliga och spydiga personer som till slut får hjärtat att slå till med full kraft i bröstet, våldsamt talar det om att jag är på väg i fel riktning. Smärtsamt påminner det mig om att leva och ta tillvara den lilla tid jag har på jorden och se till att mina nära och kära har det bra tillsammans med mig. Låt inte andra personer med egna mörka demoner som dansande tar sig fram i deras inre leta sig fram och beröra dig! Eller händelser som du inte kan rå över, t ex att tågen blir inställda, bromsa livet och låt det inte dra med ned och med dig så att stresshormonerna rusar i höjden.

Dra i livets nödbroms och låt hjärtat och livet komma i balans igen. Aldrig i helvetet att jag ska tillbaka till flimmer och elände bara för att det finns onda människor i min omgivning som mår dåligt och gärna drar ned andra. Nej sånt har jag fått nog av. Den här gången väljer jag livet och lyssnar på kroppen. Den andra hjärtoperationen får gärna vänta i många fler år. Här gäller det att ta vara på gåvan som jag fått av mina älskade föräldrar - livet!

Förnimmelse
En god vän ringde mig häromdagen och berättade att hon fått en flash, en liten glimtav framtiden. Hon hade hört Uno Sveningson sjunga på radion och slogs av en bild inför hennes inre. Hon berättade allvarsamt om hennes profetia och bad mig komma ihåg vad hon sagt och refererade till Uno sjungande texten Att vingarna inte längre bär. Du kommer ångra, ångra det här. När isarna glider isär Du kommer ångra ångra det här. Kanske är det så att den dag jag får HJÄRTELUGN finns det andra som har sitt kvar. Bara den som lever får se.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Kvällarna har börjat mörkna och kvällsdaggen ligger kvar långt in på dagen, det är höst!

Det största tecknet är dock att skolan har kört igång. Yngsta grabben började högstadiet idag. Han var spänd av förväntan när han cyklade iväg.
Nyfiket väntade jag hem honom för att höra hur hans första dag varit i sin nya klass, sin nya skola och nya kamrater. Det var längesedan jag såg en sån lycklig min på honom när han kom hem! Han sprudlade utav glädje och bubblade över allt nytt han varit med om, alla trevliga kamrater som hälsat honom välkommen, vilken fröjd

Det känns så gott i maggropen, förra årets lärare sänkte oturligt hela förra klassen. Nu blickar vi framåt med många nya härliga kunskapsdagar och en gladare son.

Likes

Comments

Idag är det ett år sedan jag opererade hjärtat!

Lugnet har infunnit sig, även om jag ibland kan känna paniken komma smygande vid stressiga tillfällen där hjärtat vill spinna iväg och slå i en ojämn rytm. Lugnet som är befriande från känslan av att nerverna ligger utanpå kroppen som konstant vibrerade av den höga pulsen som hjärtat konstant befann sig i. Befriande att slippa de skyhöga stresshormonerna i kroppen som uppstod av ett stresshjärta med vilopuls på 168. Den tiden är historia och dit vill jag aldrig mer.

Ett år sedan jag nervöst genomgick ett ultraljud av baksidan av hjärtat för att upptäcka eventuella blodproppar som låg och lurade på att få göra ett tjurrus i blodådrorna. Den förstående läkaren som såg min nervositet och erbjöd mig lugnande för att kunna genomföra undersökningen. Oerhört tacksam att jag fick den hjälpen för att minska mitt traumatiska minne av händelsen. Jag minns inget av undersökningen, tack och lov.

Sakta rullades jag så småningom in mot operationsrummet då de upptäckte att jag hade målade naglar, sköterskorna sprang för att hitta något att ta bort det med, de lugnande medicinerna hade börjat kicka in så jag log mot sköterskorna och sa glatt att jag minsann målat tånaglarna också. Väl inne i operationsrummet fick jag välja favoritmusik på Spotify. Det fick bli lite lugnare 80-tals musik, typ ABBA.

Operationen tog strax över fem timmar. Det var till en början smärtsamt innan läkaren valde att byta till något annan medicin, fråga mig inte vad jag fick, men det var en skön känsla som infann sig i kroppen. När medicinerna började klinga av blev jag nästan arg att de slutade, jag hade just då gärna stannat kvar i mitt rus, den befriande, lugnade känslan av frid i kroppen som jag inte känt under många år. Sakta började jag återgå till normalt tillstånd och under tiden rullades jag tillbaka till rummet.

Då kom alla känslorna på en och samma gång! De bara sköljde över mig med en kraft likt en tsunamivåg, jag grät hejdlöst och tackade personalen och Gud att jag fortfarande levde och fick möjlighet att återse min familj. Var det verkligen sant att hjärtat slog normalt? Min man och yngste son kom på besök och tårarna forsade formligen nedför kinderna. Jag hade svårt att prata på grund av jag bitit mig illa under konverteringen och allt blodförtunnande gjorde att det inte slutade att blöda. Jag hade fruktansvärt ont i ryggen efter allt liggande och jag längtade efter att få ändra ställning i sängen och att få röra på mig, men jag var fortfarande tvungen att ligga stilla i minst fyra timmar till. En vänlig sköterska frågade om jag ville ha något och jag längtade fantastiskt mycket efter en god kopp te. Det fick tyvärr vänta några timmar till då mitt sängläge gjorde det svårt att inta något flytande.

Ett år idag! Livet har fått en annan innebörd, jag tar inte allt för givet längre. Livet är skört, njut av det.

Likes

Comments

En sugande trötthet har uppstått. Trots att jag nu kommit in i rutinerna med min nya C-papp. I början blev jag fantastiskt pigg även om jag bara använde min maskin i 4 timmar/natt, men nu när rutinerna infunnit sig så har en sjuklig trötthet uppkommit. Kan det vara vårtröttheten som kommit smygande? Eller är det kanske dags att börja fasa ut medicinerna så det kanske är dom som inte längre passar in utan gör mer skada än nytta? Det är nog dags att ringa ett samtal till doktorn och fundera lite och kanske uppdatera läget.

Likes

Comments

Små valpar!
Så var det dags igen, 5 små mjuka, söta valpar. Det blev 4 tikar och en hane. Tiken var rejält sjuk den här gången. Hela söndagen för en vecka sedan var hon valpsjuk hela dagen. Så till slut blev det dags på kvällskvisten. Hon skrek och kämpade länge innan första valpen kom, den banade vägen för resten av valparna som det gick lite lättare för. Hon är en fantastisk mamma oc sköter om dem efter konstens alla regler.

Likes

Comments

Hjärtat har varit stabilt nu sedan jag gjorde min ablation. Däremot är jag nog inte allt för snäll med min kropp som utsätter den för stress dagligen. Det mitt hjärta längtar efter är lite lugn och harmoni i vardagen. Ibland smyger sig stressen in och tar över hjärtat som rusar och dansar vilt i bröstet. Då hjälper det att ha övat in det som lugnar ned och sorterar bort den negativa stressen.
Stugan med sin frihet och sköra charm har varit min oas i många år. Där hämtar jag både kraft och energi. Lägg därtill mina hundar. De är underbara små knasiga varelser som älskar mig villkorslöst hur jag än ser ut och det spelar ingen roll på vilket humör jag är så finns de alltid där och älskar mig.

Projekt
Ett av mina absoluta flyktvägar som jag älskar att ta när stressen blir för påtaglig är att planera inför nya projekt. Fantasin spelar på de tankar som jag har om mitt stora projekt torpet. Allt från att söka material till att bygga. Är en enorm befrielse för hjärnan och jag inbillat mig att hjärnan tar glädjeskutt likt kossorna som kommer ut första gången för säsongen.

Likes

Comments

När det nya året rings in så fylls tankarna med funderingar kring vad det nya året kommer att innehålla. Något jag märkt är att mitt hjärta inte längre tål stress. Upprörda människor som skriker och gormar och som till en del består av min vardag i mitt jobb frestar på hjärtat. Jag känner hur arytmin slår till och jag är livrädd att jag ska få tillbaka eländet.

Jag står fortfarande kvar på mina mediciner. De vill se om jag behöver göra en operation till. Jag vill verkligen inte det. Så därför är jag så rädd att jobbet ska fresta för mycket på hjärtat. Jag måste bli lite mer egoistisk och tänka på hälsan, jag har ju trots allt bara ett liv, vad jag vet iaf.

Likes

Comments

1: a advent
Det är första advent och jag sitter i köket, det varma skenet från adventsljusstakarna ger ett milt intryck. Ute är det full storm, blåsten tar i så det knakar i huset. Valparna springer glatt omkring på köksgolvet, jagandes varandra och ibland får någon in ett tjuvnyp som gör att den andra skriker högt av smärta. Från Spotify hörs svag musik från den lilla högtalaren på köksön. Vikingarnas kramgoa jullåtar är gamla melodier som jag växt upp till under mina barndomsjular. Det får mig att minnas tillbaka på den lyckliga tiden i mitt liv. Den tiden är förbi, nu sitter mamma i rullstol, hårt märkt av sjukdom och ett sviktande minne. Min fina mamma som varit så full av liv och upptåg. All hennes goda mat som hon gjort alltid, men hennes julbord var alltid något speciellt och jag gör mitt bästa för att återskapa det. Nu sitter hon i rullstolen, tyst iakttar hon världen runtomkring henne och jag önskade jag visste vad hon tänkte. Innan hon blev märkt av sin sjukdom var hon alltid full av liv och alltid glad, klagade aldrig och enormt busig. Tänk en sommar när hon kom förbi stugan och spökade för oss. Hon stod bakom ett hörn och skrattade så hon höll på att kissa på sig, det var min mamma det. Nu finns bara en gammal kropp kvar som inte orkar bära henne längre, hennes sprudlande skratt och glada humor är borta och hon säger inte mycket längre. Det gör ont ända in i hjärteroten.

Halvår
Det har gått sex månader sedan jag opererade hjärtat. Det är otroligt vad fort tiden går, men samtidigt känns det som en evighet. Åter igen så slår minnen till och jag tänker tillbaka på året som gick. Ifjol den här tiden så åkte jag in och ut på sjukhuset för hjärtat. Samtidigt åkte mamma in gång på gång för epilepsi anfall som återkom. Ett tag låg vi samtidigt på sjukhuset. Hon fyllde 75 och jag fyllde 50 och allt var bara kaos och sjukdom. Samtidigt upptäckte de fläckar på lungorna, misstänkt cancer. Allt rasade och jag åkte långt och djupt ner i ett svart hål. Det var inget roligt år, det var ett år fyllt av sjukdom och sorg.
Då kommer sveket!
Då kommer nog bland det värsta av sveken i mitt liv, förutom när min äldsta sons pappa var otrogen med en av mina väninnor. Så har då min syster och bästa vän åkt på resor och umgåtts utan att ens tillfråga mig. Min syster åker hellre och hälsar på min väninnan som för övrigt bor endast en mil från mig än att åka och hälsa på mig. Det gör ont och väcker många frågor i mig. Varför? Vad har jag gjort eller sagt? Det är frågor som jag inte vill ha inom mig, jag vill vara utan dessa frågor. De säger att man blir starkare av saker som händer i livet, men om man inte vill bli starkare? Om man inte vill ha frågor i huvudet? I mina ögon är det fruktansvärt fult gjort, när jag behövde dem mest så gick de bakom ryggen på mig. Om karma finns kommer det slå tillbaka mot dem själva en dag.

Likes

Comments

Även om julskylten körde igång för en månad sedan så är det nu först som de börjar sätta upp belysningen. Det är otroligt vackert och stämningsfullt. Tyvärr har nästan all snö försvunnit och det har bara blivit slask av alltihopa.

Likes

Comments

Så plötsligt slog vintern till med full kraft över en natt. En halv meter snö som ligger vit och fin på backen, traktorer som kör i full fart för att hinna få bort så mycket som möjligt för att dagen ska vakna till liv. Folk börjar sakta vakna till liv, de drar kappan tätare kring kroppen och med blicken i backen skyndar de sig fram. Den gamla damen som skulle gå ut med hunden halkade och höftbenet stod rakt ut under hennes byxor. Hon skriker av smärta och väntan blir lång på ambulansen. Tanken går till de som jobbar på akuten, de lör få händerna full en dag som den här

Likes

Comments