Besökte Sjöaredsspelen den 30 juni 2013. Det var som att plötsligt hamna tillbaka i tiden. Närmare bestämt runt 1600-talet. Här fanns färggranna och ståtliga riddare, vackra ljungfruer, svärdsfäktare, musketörer och kanoner och en marknad som gick i medeltidens anda. Fastän vädrets makter inte alltid var nådiga, störtskurarna dök upp med jämna mellanrum mellan solstrålarna, så var stämningen glad och uppsluppen.

Jag vet inte varför riddare har sådan dragningskraft på folk. Kanske är det för de vackra medeltida kläderna som damerna bar? Kanske de vackra hästarna eller de vackra riddarkläderna? Kanske själva torneringen där det gällde man mot man med lans och svärd? Kanske för att man läste om riddaren som kom sin jungfru till räddning där hon satt i sitt höga slottsrum, förtvivlad och rädd? Det kan ju också vara för att man sett filmen Ivanhoe typ tjugo gånger. OK, att han för det mesta var sjuk genom hela filmen. Men han var en tuff sjukling!

Riddarna på bilden är Skånska Björnen som är en riddargrupp med medlemmar runt om i Skåne med olika bakgrund och ålder. De startade år 1998 och håller fortfarande fanan högt! Skånska Björnen har uppvisningar i södra Sverige och Danmark, både på medeltidsmarknader och andra evenemang. Med sin hjälm och lans är Riddaren en ståtlig syn som utstrålar mod och styrka, inte sant? Fast det ser inte ut som man har så bra sikt därinne.

På en bänk i tältet hos, Gustav II Adolfs Fotfänika, träffade jag på denna vackra jungfru vid namn, Tanja, i typiskt medeltida vackra kläder. Visst är hon fin? Jag hade gärna blitt hennes riddare.


Röde Riddaren möter Svarta Riddaren. Som hämtat från en saga. Vem som vann? Vi kan nog säga att det blev oavgjort. Inget blodvite uppstod och ingen fick en lans genom sig. Tur det för det fanns ju ungar som var ivriga åskadare!


Testade att stoppa in huvudet i en av de här hjälmarna. Fick nästan cellskräck direkt. Alltså, jag hade nog blivit riddaren utan hjälm. Förmodligen riddaren utan huvud också efter första bästa tvekamp..

​Man hade en shop också där man bland annat sålde fina hemmagjorda ljus. Ser ni de tre överst till vänster? De representerar "Tro, Hopp & Kärlek" - Himla medeltida romantiskt.. men ändå fint på något sätt.

Det var allt för denna gången så här i mitt första inlägg. Nu var det ju flera år sedan jag var här men i drömmen såg jag mig själv på en vit häst och jag bar en skinande vit rustning där jag galopperade fram genom skogen. Just när min vackra vita springare gjorde en undanmanöver, föll jag ur sadeln..... och vaknade..
Blev ingen räddad jungfru i drömmen. Men det är lugnt. Det finns gott om andra riddare som kan rida..

Ha det gott!
Likes

Comments