Header

hudvård, DIY

Bild från lenalosciale.se.

Sen jag lyssnade på avsnitt 29 av podden Natch Beaut, "Whole Foods Haul with Michelle Davis", har jag inte kunnat sluta tänka på vad de refererade till som Hydrosoul. De raveade en masse om den här ansiktsmisten, pratade länge om vilka som var deras favoriter och att de använde dem hela tiden och att det gjorde under för deras hy. Jag älskar ju en go mist och blev så sjukt sugen. Kollade upp vad det var de pratade om egentligen, och det var Hydrosoul från Evanhealy.

Jackie Johnson, som har podden, och gästen Michelle Davis pratade om hur hydrosol (som utgör 100% av de här misterna, därav det fyndiga namnet Hydrosoul) tillverkas, vad som är riktig hydrosol och falsk etc. Jag konstaterade snabbt att det skulle kosta mig en del att klicka hem en från USA så jag lät bli, men har fortsatt tänka på dem och läsa recensioner. Folk skriver att deras hy blir otroligt återfuktad, att de blivit av med acne, att det lugnar irriterad hy, tar bort rödhet etc etc etc. De olika varianterna funkar på olika hudtyper.

Jag visste inte vad hydrosol var. Vet ni det? Det kanske bara är jag som aldrig hört talas om det förut? What is this sorcery?

Fyra månader senare bestämde jag mig för att googla istället för att gå runt och gubbgoogla. Hydrosol är samma som hydrolat. Det vet jag typ vad det är sen mina diy-kräm-dagar. Hydrolat är en biprodukt av tillverkning av essentiella oljor genom ångdestillering av blommor, örter eller vad det nu kan vara. Och det är ju jättenkelt och billigt att få tag på. Exempelvis från brittiska Akamuti som säljs på Clearlife :

Organic Makers tillhandahåller även de hydrolater:


Men du kan också köpa en stor DUNK om du vill, från t.ex Opella :

Och fylla på i en egen sprayflaska! Det är var jag tänker göra. Lavendel kanske? Eller Eukalyptus? Eukalyptus dagtid, eftersom jag är tröttmans moder just nu, och lavendel till natten, eftersom jag trots det tar typ två timmar på mig att somna. Tomma sprayflaskor finns ju lite varstans, på Muji t.ex. Eller så kan du köpa direkt från Opella.

Kanske är detta hippie mumbo jumbo, men om det är så amaaazing som Evanhealys dyra varianter ska vara så kanske det faktiskt är ett riktigt bra budgettips? Jag får återkomma med recension senare.

Likes

Comments

hudvård

Ok, beautybloggarn, ok. Jag vet att det är en jättefånig bild, ok!! Men den är mer estetiskt tilltalande än de frontkameraselfies jag har tagit på morgnarna på sistone för att jag varit helt amazed över hur min hy sett ut när jag klivit upp. Den har ta mig fan varit helt otrolig. Klar, återfuktad, slät som ett barns. För att vara en småbarnsmorsa för 32 är det här otroligt. Får man säga så? Eftersom jag bara har såna före-morgonkaffet-selfies som bevis så får vi väl nöja oss med det. För referens börjar vi med en före-bild som är ganska representativ för hur mitt morgonansikte brukade se ut. Ni förstår kanske varför jag inte valde den här bilden som frontbildför ett inlägg med rubriken ”tre magiska produkter”.

Det ska sägas att jag ändå hade rätt bra hy även här. Jag har inga stora problem med hyn, jag har inte acne och sen jag började jobba med syror har jag inte längre problem med eksem (förutom kring ögonen ibland). Men jag var rätt gråblek med rodnader, huden var slappare, jag var puffigare. Jag kan vara ordentligt puffig om morgnarna. Här är en bild jag tog på mig själv imorse:

Inget puff!

Vad har jag gjort annorlunda då? Den första stora förändringen kom med ansiktsmassagen. Först med jaderollern, men efter att jag läste på om jadeindustrin började jag jobba med min sandelträroller istället för att kolla om den var lika bra. Det var den inte. Den var bättre. Jag kör på rätt hårt, oftast både morgon och kväll. Längre på kvällen. Jag gillar att tvätta ansiktet och sen släpa ut mina hudvårdsgrejer och sitta framför teven och hålla på. Med denna jobbar jag in mitt oljeserum, från mitten av ansiktet och utåt i raka linjer och sicksackmönster.

För kanske tio dagar sen började jag köra klassikern P50 varje kväll, efter min rengöring:

Jag har använt och gillat den förut, men sen den tog slut har jag varvat Pixi Glow Tonic med The Ordinarys Glycolic Acid toner, men nu har jag enbart kört denna.

Typ samtidigt som den adderades fick jag hem Secret Potion från Glossgods med 2% salicylsyra. Förutom det innehåller den aloe, squalane (ej haj!) och jordgubbar också! Hade den först bara på hakan, där jag alltid har pormaskar och ofta får blemmor, men efter ett tag började jag köra den i hela fejan.

Den här trion funkar magiskt på mitt ansikte. Svullnaden har gått ned och färgen har blivit jämnare, det tackar jag framförallt sandelträrollern för. Och sen P50 och Secret Potion adderades har jag fått babyhy. Var tog porerna vägen?? Vet inte!!

Jag har torr hy så i tillägg till dessa har jag massa massa fukt och oljeserum och gärna två lager kräm. HÖR AV ER till mig om du testar nåt av detta och berätta om det funkar på dig eller ej, jag vill verkligen veta om det är ett superrecept för flera eller om det bara funkar otroligt bra på mig!

Likes

Comments

skönhetshistoria, ögonsmink, smink, de gamla grekerna

Det här föremålet, som finns i The British Museums samlingar, är en kohl-behållare som kan vara så mycket som 3500 år gammal. Figuren bär leopardmönstrade kläder, har en gång i tiden varit glaserad med grön färg samt haft någon sorts huvudbonad/peruk. Troligtvis en av fjädrar. Den föreställer guden Bes, kanske för att ägaren ville bli lite glad av den (Bes främjade nämligen glädje, motade bort smärta och sorg) eller för att låta gudomen jaga bort onda andar.

I det forna Egypten sminkade man sig gärna, det vet ni. Kvinnor, män och barn. Kohl runt ögonen var centralt i makeuplådan. Men inte BARA till för att vara snygg faktiskt. Det funkade också som en sorts solglasögon, vilket ju behövdes i soliga Egypten. Förutom denna snygga lösning användes också extrakt av ris, jasmin, lupin, lera och mineraler som solskydd.

Förutom solskydd hade kohl hade också flera andra funktioner, bl.a skydd mot onda ögat. Än idag händer det att indiska föräldrar till nyfödda barn applicerar kohl kring bäbisarnas ögon som skydd mot detsamma. Man trodde även att det skyddade mot infektioner - och det gör det också. Sminket är och var antibakteriellt.

Om du vill sminka dig som en trovärdig gammal egyptier så satsa på svart på ögonlocket och grönt under ögat. Du kan ta det malakitgröna sminket ovanför den svarta kajalen också, ända upp till ögonbrynet om du vill. Om det ska hålla hela kvällen kan du blanda det med lite fett.

Likes

Comments

Likes

Comments

Alla undrar how to get a good haircut.

Så underbart det är att leva i internets tidevarv där mängder av material finns digitaliserat och tillgängligt några knapptryck bort. När jag var yngre brukade jag hungrigt scanna varje begagnade böcker-avdelning efter böcker som denna, Mary Milos Guide to Beauty från 1972 (reprintat -78. Den gavs ut första gången 1964, vilket syns på en del av bilderna). Nu finns jättemånga på t.ex archive.org och KB. Yaaay! Jag älskar frisyrtips för det är så många knep för att få till det där perfekta 70-talessvallet som gått förlorade sen dess. Få vet hur rullarna ska vara placerade på huvudet för att få till önskat resultat, eller? Kanske är det bara jag som är en noob. Iallafall, här kommer lite fina bilder från den här boken. Bara att ta med sig till frisören, eller badrummet. Mycket nöje!

Likes

Comments

Tre snabba detaljer från min outfitta till kvällens Daisy Beauty Awards-gala. Talk to you later, ching ching! 🥂

Likes

Comments

skönhetshistoria, ideal, stilförebild, klass, makt

Jag fastnade totalt i att googla bilder på en ung Isabelle Huppert idag. Herregud, tänk att folk under århundraden levde under vanföreställningen att fräknar var fult och något man skulle bleka bort med mer eller mindre farliga metoder. Och rött hår var i princip lika med att du var en häxa. Att det är fint är liksom något helt nytt. Sådant gör mig både full av hopp och uppgiven. Hoppfull pga vad ska komma härnäst?? Vad är det som anses icke idealt idag som kommer ses på som idealt i framtiden? Men uppgiven för att människor är så besatta av att ranka, döma folk efter det yttre, i synnerhet kvinnor då. Vi ska fan inte luras att tro att vi inte gör exakt samma sak idag - tror att vi kan läsa av folks karaktärsdrag i deras yttre. Lex tjock = lat, ensam, deppig. Suck. När ska människosläktet sluta var så dumt? Betänk historien när ni tittar på denna bildkavalkad av Isabelle Huppert. Och meditera över det faktum att hon troligtvis hade ansetts hiskeligt ful om hon fötts t.ex 1800.

I länder som t.ex USA kan man tydligt se att drag och färger som nyanlända haft har ansetts icke-idealt till en början. Rött hår, fräknar och att vara smal var något man kopplade till irländska immigranter som var undernärda, smutsiga och, ja, ofta, rödhåriga. När de varit i landet tillräckligt länge slutade man hacka på deras utseende och förflyttade fokus till en annan grupp.. För svarta har processen varit betydligt längre. Inte svårt att förstå vad det beror på. Say it with me: Rasism, kolonialism, slaveri. Underklass och arbetarklass stämplas alltid som generellt mindre vackra, med några undantag som lyfts fram som vore de någon form av naturens under. Det är nämligen de med makt och pengar som har störts inflytande på idealen, och de gör allt för att särskilja sig från de med mindre makt och pengar på olika sätt. Kolla bara på solbrännans historia, och på epoker när det var på modet att vara tjock.


​Det finns ett undantag, där rika och mäktiga inte har formulerat mode och ideal som sedan sipprat nedåt genom klasserna, och det är smink. Det har sipprat uppåt. 

Likes

Comments

Hur många läpprodukter är det rimligt att ha i EN jackficka? Jag frågar åt en kompis.

Likes

Comments

Jag har ett ny favorit i avdelning färgade läppbalsam.

Inte nog med att den är gulli som fan, den är även sååå fin både på läpparna, ögonlocken och kinderna. Jag har den i färgen Rose Vine. En underbar peachy nyans.

Skyddande, vårdande, fuktgivande och go. Den ska visst innehålla Chateau Margaux -vinextrakt och druvkärnolja. Det senare ska mjuka upp döda hudceller och på den vägen ta bort narighet.

Likes

Comments