Jag är nu klar med Skulpturen och så här blev den:

​Jag har lagt ner 117 timmar och 15 minuter på mitt gymnasiearbete. Jag måste säga att det gått relativt smidigt med alla moment. Jag har inte tagit hjälp av någon med hur jag skulle ta mig tillväga utan har helt gått på egna idéer och gammal kunskap. Däremot har jag bollat idéer med många, men det har oftast slutat med att jag gått efter mina egna. Jag har fått en del arbetsskador, ståltrådar och nålar har stuckit mig x antal gånger, men det är sådant man får ta. 

Jag har även insett att det är de små detaljerna som tar tid, och med det menar jag att de tar mer tid än vad man trott. Det är då perfektionisten träder fram och man vet att snart är man klar och resultatet måste bli perfekt. Dessa krav man tar på sig får en sig att känna sig smått förvirrad. Jag höll på med ögonen under x antal timmar. Jag testade olika varianter men det slutade ändå med att jag gick på helsvarta ögon som var min första ide. Därför gäller det att planera in så att man har tid åt finliret i slutet. Det är då man måste tänka igenom alla sina idéer man har och välja en, vilket inte alltid är enkelt. 

Jag blev väldigt nöjd med mitt resultat, men det var inte alls så här resultatet såg ut i mitt huvud när jag väl började arbetet. Jag hade aldrig en ordentlig skiss utan det var prototypen jag gick efter. Färg och utseendet var inte lika aktuellt som själva formen. Mitt sätt att arbeta kanske inte är det bästa för alla men för mig fungerar det utmärkt. Under arbetets gång får jag alltid nya idéer och därför väljer jag att inte göra en ordentlig skiss, eftersom jag vet att jag inte kommer att följa den ändå. En skiss som visar det färdiga resultatet känns som en begränsning av min kreativitet. Självklart kan detta arbetssätt gå i baklås och jag irrar in mig på något som inte hör till, men oftast håller jag fotfästet. 

Jag har lärt mig hur hönsnät fungerar som material och jag har även fått lära mig hur man virkar igen. Jag har fått hitta på nya kreativa lösningar på hur jag ska fästa de olika materialen i varandra och få allt att skapa en helhet. Jag har klagat när sytråden gått av eller när limmet synts, men det har överlag varit en väldigt rolig process. Det roligaste har nog varit att se hur skulpturen tagit form, mer och mer har den börjat likna en flodhäst och då känner man att man lyckats. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag har bestämt mig för att ha mun så den är på plats och limmad. Det var lite svårt att få munnen exakt på samma höjd och ha samma formpå sidorna men det gick bra. Jag satte först fast den med nålar så att jagkunde fixa den exakt så jag ville ha den och sedan när den var "perfekt" tog jag fram limpistol och fäste den. Jag la även till en detalj över ögonen. Garnet jag använde till munnen satte jag över ögonens övre del för att markera dem. De var lite platta förut men nu fick de en till dimension och detaljen kan även uppfattas som ögonlocket.

Jag har arbetat i 1 timme och 20 min.

Likes

Comments

Jag har limmat fast ögonen. Det blev de svarta, lite ovala ögonen. Sedan har jag virkat en fläta i grått garn som jag ska använda som munjag tror jag ska ha mun.

Jag har arbetat i 1 timme och 15 min.


Den mörkgråa flätan är munnen. Det vita tyget under är bara en markering för hur formen ska vara. Jag har inte bestämt mig än om jag ska ha en mun, men den liknar mer en flodhäst om den har en mun. 

Likes

Comments

Jag har virkat ännu en variant på ögon. De blev svarta med vit kant.Dessvärre tror jag inte att jag kommer använda dem. Det blir nog svarta ögon.

Jag har arbetat i 2 timmar och 35 min.

Likes

Comments

Jag har fixat näsborrarna. Tänkte göra på likande sätt som med öronen och ögonen men näsborrarna blev för stora när jag gjorde så. Därför valde jag att göra en ring av flätor som jag sedan täppte igen med en annan fläta så det blev som ett lock över ringen. Jag fäste allt med limpistol.

Jag har arbetat i 1 timme.

Jag gjorde svansen genom att ta en fläta och vika den så den blev två flätor bred. Jag fäste flätan i sig själv med sytråd. Svansen fäste jag i kroppen med sytråd.

Jag har arbetat i 1 timme och 20 min.

Efter 2 timmars försök med garn och virknål har jag insett att jag inte riktigt förstår hur jag ska lyckas virka en cirkel. Därför har jag valt att byta ut garnet till tyg och virka flätor. Det är något som jag i alla fall behärskar. Detta betyder att naglarna till flodhästen är gjorda av tyg och inte garn. Varför jag bytte till tyg var för att flätan blir bredare och på så sätt slipper jag virka en oval eller cirkel. Nu behövde jag bara virka en fläta och sedan dela upp den i små delar som blev naglarna.

Jag har arbetat i 2 timmar och 10 min.

Detta är mina misslyckanden! De blev inte som naglar ;(

Den virkade flätan av tyg (vitt lakan). Sista bilden är när jag klippt flätan i små bitar. Det är naglarna! :)

Jag har virkat ögonen i svart garn. Äntligen lyckades jag virka en cirkel. Jag har gjort två runda ögon och även ett par lite ovala. Gjorde även en annan lite rund-rektangulär form men den kommer jag nog inte använda. Jag har dessutom bara en av den.

Det tog bara 5 timmar att lära sig! Woohoo ._.

Detta är det mer rektangulära ögat som jag bara har en av.

Virkade andra ögon i svart tyg. Tänkte att det kanske matchar flodhästen bättre eftersom ögonen blir lika grova som resten av kroppen. Med garn blir de lite tunnare.

Jag har arbetat i 1 timme.


Detta är alla paren ögon jag gjort...hittills.

Jag har limmat fast naglarna på flodhästen. Jag vet inte om vitt var den bästa färgen på naglarna. De kanske skulle varit i en mörkare nyans av grå men limmat är limmat, så de får vara där de är. Dock blev placeringen på alla fötter inte så bra som jag hade velat. Några kom för högt upp och det beror nog på att jag hade flodhästen sittandes på rumpan och inte ståendes på alla fyra. Därför var det svårt att veta exakt vart jag skulle sätta naglarna när jag inte visste vart foten nuddade golvet. Där sulan börjar har jag en söm men sömmens plats varierar från fot till fot. Ibland var den mer upp på benet vilket resulterade i att nageln kom för högt upp.

Jag har gjort näsborrarnas detaljer dvs virkat rosa garn till rektangulära former. Jag limmade fast dem. Jag har även gjort öronens detaljer. Virkat rosa cirklar i garn men när jag väl satte på dem tyckte jag att de inte passade särskilt bra. Därför ska jag virka nya som är lite smalare.

Första bilden är detaljerna till nosen sedan är det öronen.

Jag testade sätta dit örondetaljerna men som sagt passade det inte riktigt enligt mig. Det blev mer teddybjörnsöron än flodhäst. Inte för att flodhästar har rosa i sina öron i verkligheten, därför skulle Hippokrates kunna ha teddybjörnsöron eftersom han är lite av en fantasiflodhäst. Men det är jag som är basen så det är smalare detaljer som gäller.

De nya öronen blev mycket bättre. De är nu fastlimmade och det är bara ögonen kvar. Jag har väntat med dem för vet inte riktigt vilka jag ska använda.

Naglarna och detaljerna till ansiktet tog 5 timmar och 15 min att göra och sätta fast. 

Sammanlag de här två dagarna har jag arbetat i 16 timmar och 15 min. 

Likes

Comments

Nu har jag fäst ögat, vilket betyder att båda ögonen är fästa i flodhästen och nu ska bara näsborrarna på. Ja, även en svans ska på..

Jag har arbetat i 1 timme.

Likes

Comments

Jag har klätt in nosen, öronen, ena ögat och under halsen/bröstet. Jag fick linda upp lite på den färdiggjorda nosen för att den inte passade ihop med de andra lindade flätorna som var runt ansiktet.

I stort sätt är nästan hela flodhästen inklädd i flätorna. Det är näsborrarna, svansen och ena ögat som ska sättas på. Sedan ska jag börja med detaljerna så som naglar och ögon. Jag kanske ska markera öronen och näsborrarna med rosa. Det kanske gör det lite tydligare och så får jag in lite färg i det hela.

Jag har arbetat i 5 timmar.

Nosdelen som jag var tvungen att linda upp för att den inte passade med de andra flätorna som jag redan fäst.

Hela undre delen av flodhästen är klädd och öronen är fästa. Ena ögat har jag fäst men det andra är ej. För att få volym till ögat har jag tryckt in lite tygrester.

Likes

Comments

Jag har klätt in huvudet - mellan öronen och ner till kinderna. Sedanhar jag klätt in från ögonen ner till kinderna och vidare till under magen- mellan frambenen.

Jag har arbetat i 4 timmar och 30 min.

Likes

Comments

Jag har gjort klart hela bakre delen av flodhästen och börjat klä in nacken.

jag har arbetat i 2 timmar.

Likes

Comments

Jag har fäst några flätor under magen och fäst ena sidans flätor med bakpartiet.

Under magen krävdes det ganska små bitar av flätorna så använde mig av några spillbitar. Det var också ganska svårt att fästa bitarna i kroppen och de andra flätorna runt omkring så att inte sytråden syntes eller limmet. Jag har även gått över från textillim till limpistol. Limpistolen fäster tyget lite bättre men är samtidigt lite klumpig. Plus att limmet syns bättre och därför gäller det att vara försiktig och noggrann när man använder det.

Jag har arbetat i 1 timme och 40 min.

Likes

Comments