Who´s in da house? Kombucha!

Tredje gången som jag gör kombucha. Tidigare har jag gjort kimchi men kan inte säga att jag tyckte den blev jättegod! Så ofta när man gör en sak måste man ju få prova sig fram i jungeln av recept tills man hittat det som passar just dig och fortsätta nöta och blöta ditt recept!

Kombucha sägs vara väldigt hälsosam. Ja, vissa hälsofördelar sägs den bidra med till kroppen Jag gillar den tanken så jag beställde ett till paket hem. (En kombuchasvamp (scubi) + kombucha i en påse på nätet). Vätska och svamp innehåller nyttiga bakterier och jäst som äter upp sockret jag blandar i och det bildas en lätt kolsyrad ( bubblig dryck).

Jag köpte ett Svart kinesiskt te (Keemun Fop) från Anhuiprovinsen i Kina med mild jordig smak från Kahls tebod. Kombucha härstammar från Kina och Asien. Den sägs ha 2000 åriga anor av tradition som hälsosam dryck.

Fördelar med drycken? Den sägs genom sin bakteriekultur och jäst ge skydd från ‭mjölksyrebakterier som är bra för tarmfloran. Hjälper kroppen att detoxa. Innehåller mycket antioxidanter, B-vitamin och Järn. Stärker immunförsvar och skyddar lederna.

Kombucha med scubi som jag beställt från Humlegårdens ekolager på nätet

Recept: 2,6 liter vatten kokas upp. 6 msk teblad och 3 dl socker. Blanda väl så att sockret får smälta. låt svalna till 20-25 grader C.Sila av tebladen och häll i din scubi i glasburken.Ta bommulstyget och sätt över glasburken. Trä en gummisnodd runtom.

Här ser man scubyn. ( Kombuchamamma)

Dåliga effekter av kombucha!

De finns företag som pastöriserar kombucha, vilket innebär att man hettar upp kombucha och avdödar bakterier vid en temperatur av minst 70 grader C. Då försvinner många av de nyttiga bakterierna och nyttoeffekten förminskas. Precis som en opastöriserad ( Brieost) så försvinner mycket smak och bakterier. Det är ju smaken och de goda bakterierna man vill åt tänker jag, så klart att den blir godare utan att pastörisera kombucha.

Jag tänker låta min kombucha jäsa mellan 7-10 dagar på en lite mörkare plats i rumstemperatur. Ju längre den får jäsa ju syrligare blir den.

Keep my fingers crossed! Den som väntar på något gott…

Sedan ska jag tappa upp min kombucha på plastflaskor som är noga destillerade och tillsätta socker för en andra jäsning på flaska. Då kommer den bli naturligt kolsyrad. Det kan vara kul att tillsätta frukt eller bär med. Viktigt att spara 20 % så att jag har en ny start kombucha att fortsätta med. Jag har inte tillsatt frukt förut för jag ville smaka på den lite och känna hur den smakar utan frukt. Nu har jag nya planer... Tänker kanske Björnbär, mango, rabarber, fläder! Vi ser vad som händer om några veckor!

Fridens liljor

Tills vi hörs igen!


”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.” Tranströmer

Eva

Gillar