Vitvins kokta Blåmusslor och vongole i sagolikt god tomatsås med ekologisk pasta

I lördags så var jag med familjen på söder. Vi promenerade Folkungagatan fram för att fylla på lakritsförrådet med salta balkar. Det blev en liten lakritsprovning då butiksägaren bjöd på olika sorters lakrits. Vi fortsatte vår sköna vårpromenad mot Kajsa Vargs butik på Renstiernadsgatan. Min favoritbutik att handla goda och bra livsmedel från när man är i stan. Köpte lite grönt och ekopasta till middagen samt underbara rostade salta mandlar i solrosolja från Valencia. Jag hade redan inhandlat Blåmusslor och vongole.

Väl hemma så skrubbade och sköljde jag musslor och snäckor genom att och skägga musslorna " drar loss tång" som kan finnas i musslan. Jag såg även efter om några musslor /snäckor var döda. Tog sedan fram Gul lök, vitlök, rotselleri, plommontomater, bladpersilja, parmesan, lite torkade örter som oregano, timjan och vitt vin.

Jag finhackade löken, flisade ner vitlöken i tunna skivor, skar ner rotsellerin i små tärningar. Sedan finhackade jag persiljan och rev parmesanost.

Fräste på lök, vitlök, selleri och bladpersilja i lite rapsolja. la i musslorna samt Vongole i kastrullen och lät dem blandas med grönsaksfräset och avslutade med att hälla på vitt vin och salta. På med locket under 5 minuter och "sim sa la bim" så doftade det fantastiskt i köket. Tog lite av de hackade grönsakerna och fräste på det och tog sedan en burk skalade hela tomater och hällde över det gröna. Lät allt koka ihop och hällde sedan ner musslor/ snäckor och musselspad i hjutjärnsgrytan. Jag gjorde sedan ett snabbt uppkok med såsen och strösslade sedan på finhackad bladpersilja och lite riven parmesan. Kokade den färska pastan enligt anvisning ( 4 min) i saltat vatten.

Skar upp lite levainbröd och öppnade ett vitt vin ( bilden visar ett annat gott italiensk vin men jag ändrade mig) från Alsace av druvan Riesling som jag är enormt förtjust i. Det smakar fantastiskt när man kan dra brödet i tomatsåsen som suger upp det göttiga, är bara så himmelskt gott!

" Tiden är ingen raksträcka utan snarare en labyrint, och om man trycker sig mot väggen på rätt ställe kan man höra de skyndande stegen och rösterna, kan man höra sig själv gå förbi där på andra sidan." Tomas Tranströmer

Tills vi hörs igen!

Fridens liljor

Eva

Gillar

Kommentarer