Vinbladsdolmar

Ja om man inte har jobb så kan man skaffa sig det! Fast jag har längtat i flera dagar Att vara hemma i köket, få stå och pilla med kryddor, smaksättning och drömma. Mina kryddor är färgpaletten som jag balanserar. Sen finns det ramar att följa om det är traditionell/kulturell mat.

Koka upp vatten och låt vinbladen få ett uppkok. Kyl ner dem och spola av bladen. Hacka alla grönsaker men inte för smått. Jag har hittat receptet på nätet som är klassiskt men gjort det på hälften och detta är vegetariskt.

500 gram Vinblad
Fyllningen:
4 dl ris250 g storbladiga persilja
3 tomater
1 gul lök
1 kruka färska myntablad
3 msk torkad mynta
3/4 dl olja (jag blandar lika delar raps- olivolja)
2 pressade citroner
1 tsk svartpeppar
1,5 tsk salt
Kokvatten:
2-3 dl vatten
1 dl olja (lika delar raps- och olivolja)

Gör såhär:
Börja med att seperera alla vinblad från varandra och skölj dem. Koka upp vatten och låt dem sjuda kort för att få bort den starka saltsmaken. Samtidigt sorterar du bort de dåliga bladen. Lägg dom i en sil och låt rinna av.
Tvätta riset och låt rinna av i en sil. Hacka alla grönsaker, inte för finhackat, och lägg direkt i en skål utan att de rinner av. Alla juicer som finns i grönsakerna ska användas som en buljong.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen.

Smaka på en liten bit av ett vinblad, du kommer att känna hur salta dem är. Våga krydda fyllningen, den ska gärna smaka mycket men ha lagom mycket salt i. Lägg en sil ovanför en skål och häll sedan blandningen över. Låt rinna av medan du rullar bladen.

Lägg ris mitt i bladet, vik in kanterna, vik upp den nedersta delen av bladet och rulla.
Bladet ska inte rullas för hårt, rulla varsamt. Grönsakerna i riset smälter i stort sett bort men riset sväller upp.
Rulla alla blad och stapla dom på ett fat.

Det ska koka ett tag till men spadet smakar ljuvligt av salt, citron mynta, persilja och känns lite mjukt krämigt mjuk, skör från oljan och de små riskornen som inte velat ligga i sin vinbladsdolme.

Tänk den som kom på den rätten. Vi pratar ändå om slutet av 1400- talet under osmanska riket. Ja jag plockar väl lite vinblad och fyller med ris. Som sväller upp. Jag tillsätter lite citron och Mynta vetja:). Vad jag vill säga är att jag beundrar tanken på hur man skapade en sådan maträtt.
Den var då ärad för sultanen men spreds och blev omtyckt av folket så småningom. Det är ju en version och det finns säker fler andra versioner men jag tycker det låter vackert.
Nu tittar vi på svenska nyheter på kanal 1och har en skön fredagkväll.
Hoppas er dag varit bra och att du hunnit göra allt de där du vill hinna med!
Fridens liljor!

Eva

Gillar

Kommentarer

Ingajohansson
Ingajohansson,
Vilket arbete 👍🏼
nouw.com/ingajohansson