Vi reser till vulkanen Etna/Damen kallad

Vi vaknade tidigt medans solen gick upp över Sicilien. Vi hade varit ute länge med Nisse och Pia igår kväll så det blev ej många timmars sömn inatt! Natten var dessutom varm. Jag gillar inte AC så vi har på takfläkten hela tidenI vår lägenhet.

Vi gick till Porto Greco och väntade in bussen 6.30! Det är väldigt mysigt när sicilianarna hälsar buon giorno till oss på gatan. Man känner att man finns och hälsar såklart tillbaka! Så hämtade vår guide Franko upp oss och vi fortsatte hämta och fylla på med turister i bussen. Franko talade 4 språk, Italienska , engelska tyska och franska så han hade fullt upp!

Bussen tar oss genom trånga serpentinvägar upp i bergen mot Etna! Spända och nyfikna far vi genom böljande grönskande bördig jord. Jag undrar vad det är som gör Sicilien så prunkande och grön trots värmen och hettan. Frukt och grönt är så vattenfylld och söt i sin smak. Det är vulkanen Etna och området på östkusten som mest. Pistageträd växer i mängder. Citron och apelsinlundar passerar vi förbi och även vinrankor.

Vi stannar till i en by och dricker cappuccino och äter en vaniljmunk. När vi kommer till Randazzo tar vi ett tåg till Etna och sedan linbanan upp på Etna Vulkanen. Bussresan var fin.Etna är 600 000 år ung vulkan:).jag har plockat lavasten. Köpte en fantastisk god kastanjehonung. Persikor odlas också i bergen som är helt underbara, riktigt saftiga stora med fin sötma.Det gör även en fantastiskt god #Riccotta med svartpeppar. Här uppe i bergen. Vilken spännande dag vi haft!


Vi tar en snabbfika innan vi tar linbanan upp till Etna. Linbanan är allt lite spännande att sitta i. När vi väl är där uppe tar vi en annan buss som kör oss fram till vår guide på Etna.

Visst är det häftigt! Som ett månlandskap! Lite skulle det vara.. ca 10 grader på toppen men ingen fick gå högst upp på grund av de tidigare utbrottet men det var lite kyligt och skönt på samma gång. Etna är den största levande vulkanen i Europa! Jag har varit på en annan vulkan som barn i Terracina. Den heter Solfatara och ligger inte långt från Napoli. Den sägs ha hälsobringande svavelhaltigt vatten.Då minns jag att den luktade illa av svavel och att den bubblade på sina ställen.
Så avslutar vi dagen med att ta linbanan ner tillbaks och bussfärden går mot Giardini-Naxos för vår del! En riktigt spännande dag har vi haft och vi halvsover på vägen hem!
Fridens liljor
Tills vi ses igen

Eva

Gillar