Vad har hänt i bigården?

Vad har hänt sedan några månader då måntro? Jo drottningen har parat sig med en massa drönare och arbetat hårt med att lägga ägg ( lagt stift i cellerna)i sina ramar. Ynglen har kläckts och blivit bebisbin. Flygarbina och arbetsbina har dragit in massor med nektar och pollen och gjort flera kg honung. Närmare bestämt 7,8 kg. Hur fick jag honungen då? Jo genom att ta ramar som bina fyllt med honung. Ramarna måste vara täckta av ett tunnt lager med bivax.

Dem ni ser på bilden har jag skrapat upp för att det ska gå att slunga ut honungen sedan i en honungsslunga.Det här är en handslunga men det finns elektriska med. Även större modeller. Det här är min första som jag köpte begagnad från en annan biodlare som byggde ut sina samhällen och behövde en med större kapacitet. Jag sätter i 3 ramar och sedan stänger jag locket och börjar veva.

När jag ser att ramarna tömts ut så vänder jag på dem och det slungas ut honung från andra sidan ramen. jag har flera filmer men vet inte hur jag ska få upp dem här. Dem blir till bilder istället.

Ni kan se på ramarna att de har olika färg. Det beror helt enkelt på vilket drag bina har hittat. Alltså vilket nektar från blommor som det anser användbara. Den mörka ramen innehåller ljungblommor. Den är väldigt god och nyttig men lite hårdare och svårare att slunga. Den ljusare ramen har vitklöver och körsbärsblommor i sig samt en hel del lindblom. Så beroende på blommor varierar också smaken. när jag slungat klart tappar jag upp honungen i en hink. sedan får den stå och sätta sig ett par dagar innan jag tappar upp den på burk. Vaxet som bina täckt med smälter jag ner och ska göra läppbalsam på. Men en del gör fina vaxljus också.

Den smakar ljuvligt blommig och jag kommer inte röra den till fast konsistens utan ha den lite ringlig på burk.

Fridens liljor

Tills vi ses igen


P.S.

Eva

Gillar

Kommentarer

artibus
artibus,
Så fantastiskt, jag har alltid velat vara med i processen utav egen honung!🐝
Ha en fantastisk dag!
nouw.com/artibus
himlajord
himlajord,
så härligt att du gillar bin och honung! Det är väldigt spännande och följa en bigård utifrån säsong! Jag önskar dig en superfin dag med🌻🐝//Eva
nouw.com/himlajord