Spionstadsvandring vid öfvre Östermalm

Har precis kommit hem från en spion stadsvandring med väninnor. Vi startade vid arme museet på Riddargatan i stadsdelen Östermalm. Vilken härlig eftermiddag det varit. Jag har inte så mycket krav på att ha en bra dag men när det är solsken och man är i fina vänners lag, då är livet bara skönt! Min väninna bokade den här turen för en månad sedan ungefär. Jag trodde tyvärr det skulle bli regn men vädrets makter bestämde solsken! Halelulea:) det var på tiden! Åkte till Östermalm, köpte en latte på Espresso house och svängde upp på Riddargatan. Promenerade fram till armémuseet där Monika och Tina väntade med 50 andra som också ville ha en guidad tur. Vi delades in i två grupper och började promenera med vår guide Peter som hade en mygga "mick" att tala i. Jag är så sällan i stan i denna stadsdel, så jag tycker det är mysigt att se på alla olika människor här. Varje stadsdel har ju sina karaktäristiska drag. Här är det luftigt raka kanter, portaler, mycket välklädda människor, många fina uteserveringar och en massa spännande butiker som jag inte varit inne i. Tänker att hit måste jag ta mig igen.Denna stadsvandring handlar om spioner som fanns i Sverige under andra världskriget. Det handlar om olika underrättelsetjänster med spioner som bedrev spionage på varandra i Sverige och bla Stockholm. På Östermalm handlar det om ca 7 gator som de olika underrättelsetjänsterna hade sitt tillhåll i. Lägenheter och våningar på Nybrogatan, Sibyllegatan, Karlaplan, Skeppargatan, Riddargatan, Kaptensgatan och Strandvägen.

Peter vår guide började berätta en spännande historia om hur vi fick livsviktig information om hemligheter från en tysk kvinna vid namn Erika Schwarze som arbetade på tyska underrättelsetjänstens högkvarter på Nybrogatan som sekreterare och översättare. Den svenska underrättelse tjänstens högkvarter kallades C-byrån = centralbyrån och låg på Sibyllegatan 49 högst upp i höghuset i en våning där.Namnet på dörren var G. Berggren.


1944 flyttade Finländsk signalspaning till Sverige. Man insåg att Finland skulle förlora kriget mot Ryssland och de var rädda för att ryssarna skulle ockupera landet. Operation Stella Polaris blev betydande för svenska försvarets radioanstalt FRA. Helmuth Ternberg var C-byråns underrättelsetjänsts chef. peter vår guide tog oss genom de olika gatorna och berättade om all de olika underrättelsetjänsterna. Tyska, Ryska, Engelska, norska samt den Amerikanska ambassaden.

Det har skrivits en bok som heter sekreterarklubben av Jan Bergman som handlar om alla kvinnliga agenter som arbetade på C-byrån i Sverige då.

Ja nu har jag en bok att köpa för sommarläsning:) Så kul att göra en stadsvandring. Vi får se vad det blir nästa gång! Kanske en vandring i Per Anders Fogelströms kvarter. Vi avslutade kvällen med en skön promenad till söder där vi satte oss på ett ställe på Götgatan och åt en ljummen Halloumisallad och drack en Belgisk klosteröl som heter Maredsou 6 blond som är en Belgisk klosteröl,blommig honung och smak av humle.

Fridens liljor

Tills vi ses igen!


Eva

Gillar